Proximus combineert bandbreedte vast en mobiel netwerk

© Proximus
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Proximus experimenteert met de netwerkconvergentiesoftware van de Waalse start-up Tessares in Frasnes-lez-Anvaing, een dorpje niet ver van de Franse grens. Tessares heeft een technologie ontwikkeld (op basis van Multipath-tcp) die de bandbreedte van vaste en mobiele netwerken combineert.

Leest u Data News al langer, dan kent u tcp wel, het protocol waarmee data op een betrouwbare manier over het internet kan worden gestuurd. De basis voor de tcp-standaard werd gelegd in de jaren 70, toen mainframes en minicomputers nog de dienst uitmaakten, en toen één toegangspunt (interface) tot een netwerk ruimschoots volstond.

De laatste jaren duiken er echter steeds meer toestellen op die op meerdere manieren kunnen linken naar een netwerk zoals het internet, denk maar aan je smartphone (die zowel over wifi als over 4G kan geconnecteerd worden), of aan je laptop (die het doet met wifi en met ethernet).

Bij het switchen tussen wifi en 4G moet het dataverkeer wel telkens volledig worden stilgelegd en heropgestart (tcp is immers een ‘single path’-protocol). Dat is niet alleen omslachtig, het zorgt ook voor haperingen en vertragingen in de communicatie. Onderzoekers proberen al jaren om netwerken te creëren die dergelijke euvels kunnen omzeilen en die zich automatisch aanpassen aan de aard van de verbinding.

Multipath tcp is een technologie die daarbij helpt. Dat relatief nieuwe internetprotocol is een extensie voor tcp die het mogelijk maakt om gelijktijdig verschillende interfaces te gebruiken om data rond te sturen, en om naadloos van het ene naar het andere toegangspunt te switchen. De data-pakketjes kunnen dus over verschillende interfaces gestuurd worden, waarbij telkens gekozen wordt voor de minst verzadigde ‘route’.

Multipath tcp werd ontwikkeld en verfijnd door drie universiteiten in het kader van het Europese ‘Trilogy’-project: University College in Londen, University Politehnica in Boekarest en de Université catholique de Louvain (UCL) in Louvain-La-Neuve.

In het verlengde daarvan ontstond aan de UCL de spin-off Tessares, die onder andere netwerkconvergentiesoftware bouwt voor vaste en mobiele (4G)-netwerken, en die gebaseerd is op Multipath tcp. En zo komen we terecht bij Proximus, dat samen met het investeringsfonds VIVES II – Louvain Technology Fund in april 2015 nog investeerde in de start-up.

Straatkasten

Na een fase van onderzoek en laboratoriumtests wordt de oplossing van Tessares in Frasnes-Lez-Anvaing nu uitgetest in een reële situatie, en geobserveerd door Proximus-klanten die in de meest afgelegen gebieden wonen, ver verwijderd van de straatkasten.

In het dorpje dicht bij Doornik is Proximus TV beschikbaar voor 84 procent van de woningen. Door de recente investeringen in de gemeente heeft meer dan 60 procent van de bevolking nu al toegang tot snel internet, dus ook tv in HD en snelheden tot 100 Mbps.

De gemeente heeft bovendien een goed 4G-bereik. Door de krachten van het vaste netwerk en 4G te bundelen zou Tessares een oplossing kunnen bieden om het verzwakkingseffect op te vangen en zo zeer snel vast internet voor nog meer klanten toegankelijk te maken.

In de komende weken zal elke Proximus-klant in Frasnes-Lez-Anvaing met het juiste profiel om de oplossing te testen een schrijven ontvangen met de procedure om deel te nemen aan het project.

Vanaf juli 2016 zullen bij de eerste klanten tests van start gaan voor de duur van verschillende maanden. Na afloop van deze eerste fase zal Proximus de opportuniteit evalueren om de technologie te implementeren op ruimere schaal.

Maturiteitsniveau

“We zijn blij dat ons development team de Tessares-oplossing met deze grootschalige test met echte klanten naar een hoger maturiteitsniveau heeft kunnen tillen”, legt ceo Denis Periquet uit.

“De Multipatch-opensourcetechnologie werd aangevuld met ‘path management’, wat een operator de wendbaarheid biedt om intelligente verkeersroutering mogelijk te maken voor een geoptimaliseerd gebruik van xDSL en LTE.”

“Ook zijn tal van andere scenario’s mogelijk geworden, zoals ‘directional boosting’. Daarbij werd het systeem afgesteld voor een hoge performantie op bestaande home gateways van diverse leveranciers, en ondersteunt het de trend naar SDN/NFV. We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat Proximus heeft gesteld in de oplossing, die aanzienlijke interesse heeft gewekt bij operatoren uit Europa, Asia Pacific en de Verenigde Staten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content