Android mini-tablet met opvallend kleurrijk scherm

Samsung Galaxy Tab S SM-T700 © Samsung

We testten de Samsung Galaxy Tab S SM-T700, een kleine Android 4.4 “KitKat”-tablet met een opvallend kleur- en contrastrijk 8.4-inch “Super Amoled”-scherm.

De Galaxy Tab S SM-T700 mini-tablet van Samsung kun je veilig in één hand vasthouden, dankzij zijn lage gewicht van 290 gram en compacte afmetingen van 21,2 x 12,5 x 0,66 cm. Hoewel deze tablet opvallend dun is, voelt hij toch stevig aan. De achterkant heeft trouwens een antisliplaag die ervoor zorgt dat deze tablet niet gemakkelijk uit je hand glijdt.

Samsung verkoopt een wit en bronzen (“Titanium Brons”) model voor 399 ero. Voor 100 euro méér koop je een grotere (24,7 x 17,7 cm) en zwaardere (470 gram), maar wel even dunne (0,66 cm) versie met 10,5-inch scherm die voor de rest identiek is aan zijn kleinere broer die wij hier testen.

Scherm

Zodra je de Samsung Galaxy Tab S 8.4 inschakelt, valt op hoe kleur- en contrastrijk het 8,4-inch scherm is. Dat is dan ook het belangrijkste nieuwe snufje van deze Android-tablet. Het gaat om een Super Amoled aanraakscherm met een resolutie van 1600 x 2560 pixels, wat zich vertaalt in een behoorlijk grote pixeldichtheid van 359 ppi (pixels per inch) en de mogelijkheid om 1440p video weer te geven. Zijn grotere 10,5-inch broer heeft exact hetzelfde scherm en dus een minder grote pixeldichtheid van 288 ppi.

Amoled staat voor “active matrix organic light emitting diode”. De pixels van schermen met deze technologie lichten zélf op en dus niet via een achtergrondverlichting zoals bij lcd’s. Amoled-schermen reageren sneller, verbruiken minder stroom, hebben een bredere kijkhoek en geven meer kleuren weer dan lcd-schermen.

Omdat elke pixel in een amoled-scherm zelf oplicht, is de zwartweergave superieur aan die van een lcd-scherm waar de achtergrondverlichting altijd voor een grijze zweem zorgt wanneer zwart wordt weergegeven; een zwarte pixel in een amoled-scherm is echt zwart omdat die geen licht weergeeft.

Met Super Amoled slaagde Samsung erin om de aanraaklaag in het amoled-scherm zelf te integreren, waardoor de schermen extra dun zijn. Bovendien is er geen aanraaklaag meer die de lichtopbrengst vermindert. Daardoor verdwijnt ook een van de nadelen van Super Amoled tegenover Super LCD, namelijk de lagere lichtopbrengst van de eerste, die vooral bij fel zonlicht merkbaar is. Het scherm van de Galaxy Tab S SM-T700 is ook bij fel zonlicht nog behoorlijk leesbaar, al blijft de helderheid iets achter bij een recent lcd-scherm. Daar staat tegenover dat de contrasten en kleuren opvallend beter zijn.

Technische kenmerken en prestaties

De SM-T700 gebruikt dezelfde snelle Samsung Exynos 5 SoC als de eerder door ons geteste Galaxy Tab Pro 12.2 32GB SM-T900 en heeft evenveel geheugen, namelijk 3GB. De opslagruimte van 16 GB, waarvan bijna 5,5 GB in beslag wordt genomen door vooraf geïnstalleerde apps, kun je desgewenst met maximaal 128 GB uitbreiden met behulp van een microsd(hc)-geheugenkaartje.

De camera op de achterkant heeft een resolutie van 8MP, die op de voorkant neemt op in 2,1MP. Je kunt deze tablet ook als universele afstandsbediening gebruiken. Verder is een vingerafdrukscanner geïntegreerd in de inschakelknop onder het scherm.

De niet-verwisselbare 4900 mAh Lithium-ion accu houdt het in de Futuremark Peacekeeper batterijtest 425 minuten uit. Dat is ongeveer drie uur minder dan de door Samsung beloofde 10 uur “internettijd”. De autonomie is dus wat minder dan je van een kleine tablet mag verwachten.

De overige benchmarkscores zijn vergelijkbaar met die van de eerder door ons geteste Galaxy Tab Pro 12.2 32GB SM-T900. We verwijzen je dan ook naar dat artikel.

Conclusie

Deze dunne en compacte Android-tablet met uitstekend scherm is snel, maar heeft een wat tegenvallende autonomie. Ben je op zoek naar een kleine tablet en wil je geen compromissen sluiten wat betreft schermkwaliteit dan is de Samsung SM-T700 misschien iets voor jou.

Adviesprijs: 399 euro (8,4-inch; 16 GB WiFi); 499,99 euro (10,5-inch; 16 GB WiFi)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content