Betaalbare Android smartphone

Sony Ericsson breidt de Xperia lijn mobiele telefoons gestaag uit. Wij bekeken het nieuwste model, de Xperia X8, die werkt met Android, zij het niet de nieuwste versie.

Sony Ericsson breidt de Xperia lijn mobiele telefoons gestaag uit. Wij bekeken het nieuwste model, de Xperia X8, die werkt met Android, zij het niet de nieuwste versie.

De Xperia X8 is een compact snoepreepmodel (99 x 54 x 15 mm) en heeft Android 1.6 als besturingssysteem met daarbovenop Sony Ericsson’s eigen UX grafische schil. Inmiddels is Android al aan versie 2.2 toe, dus de X8 loopt wel wat achter qua mogelijkheden. De exacte timing van de upgrade voor de X8 naar Android 2.1 is nog niet bekend, maar het zou later dit jaar moeten zijn. Door het Android besturingssysteem is er een grote integratie met Google-diensten en kun je gebruik maken van de vele apps uit de Android Market.

Scherm

De schermresolutie van de Sony Ericsson Xperia X8 bedraagt 320 x 480 pixels (HVGA). Met een schermdiagonaal van 3 inch (7,62 cm) levert dit kleine schermtekens op, die soms moeilijk leesbaar zijn. Voor draagbaarheid betaal je uiteraard een prijs. Het capacitief aanraakscherm is wel helder en ook buiten redelijk goed zichtbaar. En de smarpthone laat zich over het algemeen vlot met je vingers bedienen. Zelfs het intikken van tekst op het virtuele toetsenbord valt al bij al mee. Doordat de X8 nog versie 1.6 van het Android besturingssysteem voert, ondersteunt het scherm geen multitouch; je kunt dus niet inzoomen op foto’s, kaarten of documenten door met twee vingers een open-en-sluit-beweging te maken.

Snelle toegang tot apps

Sony Ericsson biedt de mogelijkheid veel gebruikte applicaties in de vier hoeken van het homescherm te plaatsen voor snelle toegang. Standaard staan daar de berichtendienst, de muziekspeler, het toetsenblok en de contacten. Maar je kunt ze naar eigen voorkeur wijzigen. Verder kun je applicaties toevoegen aan het hoofdscherm en naargelang de hoeveelheid ervan dien je met je vinger naar links of rechts te vegen om door de drie andere hoofdschermen te bladeren.

Sociale netwerken

Om op de hoogte blijven van wat er op sociale netwerken gebeurt, beschikt de X8 over Timescape, een eigen app van Sony Ericsson. Deze toepassing toont alle berichten van populaire online diensten, zoals Facebook en Twitter, waarop je bent aangesloten en ook gemiste oproepen en sms-berichten in kleine schermpjes. Persoonlijke vinden we ze wat te druk. Het ziet er allemaal flitsend uit, maar de tegeltjes zijn te klein om de boodschappen volledig te kunnen lezen.

Conclusie

Wie op zoek is naar een basissmartphone met Android voor een redelijke prijs, zit met de Xperia X8 goed, al gebruikt het toestel de inmiddels wat verouderde Android 1.6 versie van het besturingssysteem. Mogelijk komt er in het najaar een update naar het recentere Android 2.1, maar zeker is dat niet. De X8 is niet alleen goedkoop, maar ook compact. Uiteraard betaal je voor die vlotte draagbaarheid een prijs: je moet genoegen nemen met een wat kleiner scherm om video’s te bekijken en de bediening is op zo’n kleine smartphone ook wat moeizamer, zeker voor mensen met dikke vingers. Maar voor consumenten die niet al te intensief gebruikmaken van alle mogelijke smartphonefuncties, is de Xperia X8 zeker het overwegen waard.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content