Draadloze breedbandrouters met veel functionaliteit

Het SonicWall gamma UTM-breedbandrouters voor kleine bedrijven, zelfstandigen en thuiswerkers kunnen behoorlijk wat meer dan de gebruikelijke huis-tuin-en-keukenrouters. We testten de TZ100 en TZ200 draadloze breedbandrouters.

Het SonicWall gamma UTM-breedbandrouters voor kleine bedrijven, zelfstandigen en thuiswerkers kunnen behoorlijk wat meer dan de gebruikelijke huis-tuin-en-keukenrouters. We testten de TZ100 en TZ200 draadloze breedbandrouters.

Op het eerste zicht is er weinig verschil zichtbaar tussen de TZ-routers van SonicWall en een doorsnee draadloze router. Het is een kleine vierkante router in een smaakvolle roomwitte uitvoering, erg fraai afgewerkt met afgeronde hoeken. Achteraan zien we vijf netwerkpoorten van X0 tot X4 genummerd, een UTP-consoleaansluiting en de voedingsconnector. Op de hoeken kun je twee antennes vastschroeven; die verzorgen voor het draadloze verkeer in de WiFi-band.

Het verschil tussen de TZ100, TZ200 en de TZ210 zit hem voornamelijk in de prestaties. De door ons bekeken TZ200 is zo’n 40% sneller in het verwerken van data. En de TZ100 is al ruim tweeëneenhalf keer sneller dan zijn voorganger, de TZ180. De nieuwe TZ210 is nog sneller.

Functionaliteit

Een van de meest aantrekkelijke mogelijkheden van de SonicWall TZ-serie is, dat je de netwerkaansluitingen naar wens kunt configureren. Bij de meeste breedbandrouters krijg je een WAN- en vier LAN-aansluitingen en dat is verder niet wijzigbaar. Bij SonicWall mag je zelf kiezen waarvoor die netwerkaansluitingen moeten dienen. Wens je twee WAN-aansluitingen voor uitvalovername en lastendeling? Of twee gescheiden netwerksegmenten? Dat kun je allemaal instellen.

Hoewel elk model zijn eigen specifieke firmware heeft, is de basisfunctionaliteit van al die firmware van het allerkleinste model tot het allergrootste vrijwel hetzelfde. Met behulp van de aanschaf van extra licenties breid je de functionaliteit uit buiten wat standaard voorzien is.

Het webbeheer heeft een duidelijke uitklapbare menuboom uiterst links met de daarbij horende detailpagina rechts daarvan. Er zijn aparte hoofdrubrieken voor SonicPoint AP’s (de eigen AP’s van SonicWall), de 3G/Modem-connectiviteit en de VoIP-instellingen. Onder de rubriek ‘Security Services’ zie je een samenvatting van alle diensten met de bijhorende licenties en hun vervaldatum. Verder zijn er rubrieken met configuraties per beveiligingsonderdeel.

Conclusie De SonicWall TZ-serie heeft wizards aan boord voor de initiële instellingen, voor het maken van VPN-verbindingen, en het instellen van eigen internetservers. Deze beveiligde routers bieden niet alleen veel functionaliteit, maar ze zijn ook heel gebruiks- en gebruikersvriendelijk.

Bron: www.diskidee.be

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content