Erg slanke zakelijke laptop

De kast van de Dell Vostro V13 is met 2,3 cm erg dun en de laptop weegt slechts 1,3 kg. Dat zijn bijna de kenmerken van een netbook, maar de Vostro V13 heeft een volwaardig toetsenbord en een led-verlicht scherm met een diagonaal van 13,3 cm. Je kunt hem dus nog het best omschrijven als een erg slanke subnotebook.

De kast van de Dell Vostro V13 is met 2,3 cm erg dun en de laptop weegt slechts 1,3 kg. Dat zijn bijna de kenmerken van een netbook, maar de Vostro V13 heeft een volwaardig toetsenbord en een led-verlicht scherm met een diagonaal van 13,3 cm. Je kunt hem dus nog het best omschrijven als een erg slanke subnotebook.

De Dell Vostro V13 wordt aangedreven door een Intel Core 2 Duo SU7300 processor aan 1,3 GHz. De eerder door ons geteste Packard Bell EasyNote Butterfly M, bedoeld voor de consumentenmarkt, had een Core 2 Duo SU4100 processor aan boord met eveneens een kloksnelheid van 1,3 GHz. Het verschil tussen deze energiezuinige Intel-processoren is miniem: de SU4100 heeft een L2 cache van 2 MB tegenover 3 MB voor de SU7300. Deze processoren zijn iets krachtiger dan de Intel Atom-processoren die doorgaans in netbooks worden gebruikt, maar minder krachtig dan reguliere laptop-processoren. Je kunt er dus goedkope, energiezuinig en compacte laptops mee bouwen die gepositioneerd worden tussen een low-end netbook en een reguliere laptop.

Uitrusting Er zit geen optische schijf in de Vostro V13. De Lithium-Ion accu (6 cellen) is evenmin verwisselbaar, maar vast ingebouwd. Daar staan we altijd wat huiverig tegenover, want accu’s verslijten nu eenmaal. Zelf verwisselen is er niet bij; bij mankement zul je dit door Dell moeten laten uitvoeren.
Het aantal aansluitingen is beperkt tot VGA, 2 x USB, 1 x eSATA (gecombineerd met een van de USB-aansluitingen) en een gigabit-Ethernetpoort. Op de zijkant vinden we nog een geheugenkaartlezer en een 34 mm ExpressCard-sleuf. In de schermrand is een webcam geïntegreerd. Bluetooth en WiFi (802.11n Draft) zijn eveneens van de partij. Het geheugen (4 GB) kun je niet uitbreiden. De grafische chip is een niet al te krachtige Intel GMA 4500MHD. Dell biedt verschillende harde-schijfopties, waaronder ook ssd. Ons testexemplaar was uitgerust met een 320 GB Seagate-harde schijf.

Prestaties
We lieten dezelfde benchmarks op deze Vostro V13 los als we gebruikten voor de Packard Bell Butterfly M. De PCMark Vantage score ligt met 2707 punten iets lager dan bij de Butterfly M, die 2959 punten scoorde. Ook de Windows Experience Index (WEI) ligt met 3,2 lager dan de 4,4 van de Butterfly M. Grafisch zijn de prestaties vergelijkbaar met die van de Butterfly M. De harde schijf presteert iets beter, maar de autonomie ligt met 191 minuten dan weer heel wat lager. De Vostro M13 is ook een ietsje energiezuiniger. In werking verbruikt hij 30 Watt tegenover 37 Watt voor de Butterfly M.

Conclusie
De Dell Vostro V13 is zeker geschikt voor kantoorwerk en internetgebruik. Dit is geen games-machine, maar dat is ook niet de bedoeling. Ben je op zoek naar een elegante, slanke en lichte notebook met een volwaardig toetsenbord en iets betere prestaties en een hoger gebruiksgemak dan een goedkope netbook dan vind je voor dit geld (vanaf 399 euro) momenteel wellicht niet veel beters op de markt. Alleen jammer van de beperkte autonomie en de niet-verwisselbare accu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content