Galaxy S6 Edge plaatst Samsung terug in polepositie

De Samsung Galaxy S6 Edge. © Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De gloednieuwe Samsung Galaxy S6 Edge is niet alleen onder de motorkap een krachtpatser, het toestel overtuigt ook met zijn opvallende design. Wie graag een premium-smartphone in huis haalt die ‘anders is dan de anderen’, doet met de Edge een uitstekende (maar prijzige) zaak.

Samsung zou schoon schip maken voor zijn nieuwe toptoestel. De S6 zou iets helemaal anders worden dan zijn voorgangers. Het moet gezegd: in dat opzet zijn de Koreanen geslaagd. Zowel op hardware-vlak als wat design betreft zet de S6 een flinke stap voorwaarts. En Samsung komt niet met één nieuw toestel, de S6 wordt ontdubbeld en krijgt met de S6 Edge een opvallende tweelingbroer. Het is dat laatste toestel dat we de voorbije week konden testen.

Het eerste wat opvalt aan de Edge is natuurlijk zijn scherm, dat afbuigt aan de twee zijkanten. Erg functioneel zijn die curves niet, maar de Edge ziet er wel behoorlijk futuristisch uit. Als de robots van Daft Punk vandaag een telefoon zouden bovenhalen, dan zou het ongetwijfeld een S6 Edge zijn. Zo’n eigen smoel is niet onbelangrijk, want ook in het topsegment lijken de Android-toestellen erg op elkaar en wordt het steeds moeilijker om nog een onderscheid te maken.

Of je iets kan doen met die ‘edges’? Niet echt veel. Je kan je vijf favoriete contactpersonen oproepen met een swipe vanuit de rand, en die personen krijgen een kleurtje mee waardoor het ook duidelijk wordt wie er belt wanneer je toestel met het scherm naar beneden ligt. De mogelijkheden in de rand op de Galaxy Note 4 Edge zijn uitgebreider, maar die curve loop verder door en is breder. Rechtvaardigen de randen op de S6 Edge dan een meerprijs van minimaal 150 euro? Dat laten we graag in het midden. Feit is dat wie uit de band wil springen met dit toestel gebeiteld zit.

Galaxy S6 Edge plaatst Samsung terug in polepositie
© Reuters

Overigens beperkt het nieuwe design zich niet tot het scherm. Het plastieken geraamte van weleer is vervangen door een chassis in aluminium, en voor de achterkant koos Samsung voor ijzersterk (maar vingerafdrukgevoelig) Gorilla Glass. Eén en ander maakt van de S6 Edge een toestel dat very premium oogt, en dat qua uiterlijk absoluut niet onderdoet voor de toppers van HTC, Sony, Huawei en Apple (die eerder al overschakelden naar metaal en glas). Over Apple gesproken: is het toeval dat de randen (vooral boven en onderaan) van de S6 bijna identiek zijn aan die van de iPhone6?

Exynos

Indrukwekkender nog dan het opgefriste design is wat Samsung aan de binnenkant klaarspeelt. Tijdens de voorstelling van de S6 op het Mobile World Congress in Barcelona benadrukte Samsung-ceo JK Shin dat zijn moedertaal ‘engineering’ is, en bij de S6 (Edge) kunnen we ons daar terug iets bij voorstellen.

Zo zit onder de motorkap de allereerste 64 bit 14 nm Exynos octacore processor in de wereld. Dat lees je goed: Samsung laat de Qualcomm-chips voor wat ze zijn en trekt resoluut de kaart van het in eigen huis ontwikkelde alternatief. Een risico, welja, maar een risico dat goed lijkt uit te draaien. Na een test van een week kunnen we niet anders dan besluiten dat de S6 bijzonder snel is, en dat multitasken nooit een probleem vormt.

Uit zowat alle benchmarktests blijkt trouwens dat de Exynos 7420-processor opvallend goed presteert in vergelijking met de Snapdragon 810. De geruchtenmolen wil dan weer dat de 810 ‘te warm’ zou zijn geworden in de Galaxy S6, en dat Samsung daarom het geweer van schouder veranderde.

Een reeks Galaxy S6 Edge-smartphones van Samsung.
Een reeks Galaxy S6 Edge-smartphones van Samsung.© Reuters

Niet alleen blijken de prestaties van de Exynos-cpu top notch, de chip is volgens Samsung ook een pak zuiniger dan die van de concurrentie. Daarom ook dat de elektronicagigant het aandurfde om een iets kleinere 2.600 mAH-batterij in het toestel te steken (2.550 mAh voor de gewone S6). Toegegeven: wat autonomie betreft scoort de S6 prima, zeker als je in het achterhoofd houdt dat het quad HD amoled scherm best wel wat energie zal opslurpen. Bij intensief gebruik kan je het geen twee dagen uitzingen, maar je zal na een etmaal toch nog wat overschot hebben.

Ook interessant is dat de batterij supersnel kan worden opgeladen. Na tien minuten kan je er alweer vier uur tegenaan, op één uur is het toestel helemaal gebruiksklaar. Kies je voor draadloos opladen, wat met de S6 ook mogelijk is, dan duurt het wel wat langer.

Beste smartphonescherm?

Nog even iets over het 5.1 inch quad HD scherm misschien: dat is er echt wel eentje om duimen en vingers bij af te likken. De gespecialiseerde site DisplayMate maakt zelfs gewag van het beste smartphonescherm ter wereld, en met een pixeldichtheid van 557 dpi hoeft dat nauwelijks te verbazen. Ter vergelijking: de iPhone 6 moet het stellen met 326 dots per inch. Er kan gediscussieerd worden over het feit of je het verschil nog kan merken met het blote oog, maar het scherm van de S6 oogt alleszins schitterend.

Ook wat de camera betreft gooit de S6 Edge hoge ogen. Het toestel heeft een Exmor IMX240-sensor van Sony aan boord, die meer licht opvangt dan de traditionele sensoren die door Samsung gebruikt werden. Dit in combinatie met het relatief grote diafragma (F1.9) en de optische beeldstabilisatie, zorgt er voor dat de 16 MP-camera opvallend goed presteert in donkere settings. We hebben het voor u uitgetest tijdens een concert in de AB, en het mag gezegd: de beelden – ook die in weinig licht – waren van een uitstekende kwaliteit.

Wat software betreft draait de S6 Edge vanzelfsprekend op Android 5.0.2. Op vraag van de gebruikers werd de drukke TouchWiz-interface vereenvoudigd, waardoor hij nadrukkelijk opschuift in de richting van stock Android. Irritante boodschappen als ‘wil je dit altijd doen of slechts één keer’ en ‘om dit aan te passen moet je naar de settingspagina gaan’ (die schering en inslag waren bij de vorige versies van TouchWiz, u herinnert het zich best), werden of geschrapt of tot een minimum beperkt.

De Galaxy S6 Edge (links) naast de Galaxy S6.
De Galaxy S6 Edge (links) naast de Galaxy S6.© Reuters

Wat gebruikers ook zullen waarderen, is dat je de bijgeleverde apps gewoon kan wissen. Heb je het niet op de Galaxy-apps, op S Health of op Skype, dan gooi je die toepassingen gewoon van het toestel. Vroeger was dit simpelweg onmogelijk.

Geeks

Vallen er dan geen minpuntjes te noteren? Toch wel. Zo wil je vinger wel eens van het scherm glijden wanneer je toetsen wil indrukken die zich in de buurt van de curves bevinden, en fel licht reflecteert snel op het scherm, waar de randen beginnen. In die zin gaat er toch wat gebruiksgemak verloren en moet je een kleine toegeving doen voor je futuristische scherm.

Een andere toegeving, die volgens Samsung een gevolg is van het ‘slanke’ design, is dat de batterij voortaan ingebouwd is en dus niet meer vervangen kan worden. Ook de mogelijkheid om sd-kaartjes toe te voegen werd geschrapt, maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat enkel de echte geeks dat erg zullen vinden. De meeste gebruikers kunnen best voort met een geheugen van 32, 64 of 128 GB.

Voorts is de S6 niet meer water- en stofbestendig zoals zijn voorganger, en Exynos-processor of niet: bij intensief gebruik warmt de glazen achterzijde van het toestel lichtjes op. Dat stoort niet echt en het gebeurt bij meerdere toestellen, maar het is toch iets dat je niet meteen verwacht van zo’n high end-telefoon.

Tot slot kunnen er ook bij de prijs kanttekeningen worden geplaats. 850 euro voor het basismodel en een prijs die over de 1.000 euro afklokt voor de 128 GB-versie, is echt wel aan de hoge kant (de ‘gewone’ S6 is er vanaf 699 euro). Dat is zeker zo als je weet dat je tegenwoordig al een heel degelijke smartphone op de kop kan tikken voor rond de 300 euro.

Maar goed, wie 700 à 800 euro voor een iPhone wil betalen, kan voor een kleine meerkost wel een waardig én opvallend alternatief in huis halen, dat bovendien op technisch vlak het toestel van de grote concurrent achter zich laat. Val je er voor of niet, dat is een kwestie van smaak. Aan u de keuze!

De Samsung Galaxy 6S en de Galaxy S6 Edge liggen vanaf 17 april in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content