Geavanceerde rook- en koolmonoxidedetector

Nest Protect © Nest

De Nest Protect is een intelligente rook- en koolmonoxidedetector. Het apparaat vertelt je wat het probleem is en waar het zich afspeelt. Als je niet thuis bent, stuurt het apparaat een bericht naar je mobiel. Je kunt meerdere Nest Protects draadloos aan elkaar koppelen. Een test.

De Nest Protect is uitgerust met meerdere sensoren om rook en koolmonoxide te te detecteren, waaronder ook een foto-elektrische sensor voor het detecteren van langzaam smeulend vuur.

Je kunt de Protect losstaand gebruiken, maar het is ook mogelijk om verschillende detectoren draadloos (via wifi) aan elkaar te koppelen. Op die manier kun je je hele huis beschermen.

In gebruikname

Maak eerst een gratis Nest-account aan op de Nest-website. Je e-mailadres, dat je moet bevestigen door op een e-mail link te klikken, volstaat als informatie.

Installeer vervolgens de Nest app op je iOS- of Android-smartphone of -tablet en log in met je net aangemaakte (of bestaande) Nest-account, want de Nest Protect kan enkel via die app toegevoegd worden aan je account.

Je moet de Protect toevoegen voor je hem monteert. Op de achterkant van de Nest Protect staat een QR-code die je met de app scant. Als dat niet lukt, kun je ook de toegangscode die op de achterkant afgedrukt staat, typen.

Vervolgens moet je het batterijlipje lostrekken om de Nest Protect te activeren. Het apparaat bevat immers zes Lithium-ion AA batterijen. Het apparaat geeft dan een geluid en zegt een welkomboodschap in Frans en daarna Nederlands. Zodra je de taal hoort van je voorkeur, druk je op de ronde Nest-knop. Die taal wordt dan geselecteerd.

Vervolgens druk je nog eens op de knop om het apparaat te testen. De verschillende functies en alarmen worden dan getest, waarna het apparaat (hopelijk) meldt dat “alles in orde” is en de test afsluit.

In de app klik je op “taal geselecteerd”. Druk nu opnieuw op de Nest-knop en de lichtring kleurt blauw. Klik vervolgens “ik zie de blauwe ring” in de app. De app zal dan verbinding maken met je Nest. Dit duurt ongeveer een minuut.

Nu moet je een wifi-netwerk kiezen waarmee de Nest verbinding maakt. Uiteraard heb je hierbij je wifi-wachtwoord nodig. De app test de verbinding en installeert de interconnect-app op de Nest Protect. Ook dit duurt ongeveer een minuut.

Vervolgens kies je waar je je Nest Protect installeert (“beneden, boven, eetkamer, gang” etc.). Optioneel kun je nu het “lichtpad” inschakelen: de ring licht dan op wanneer een persoon wordt gedetecteerd. Dit schakel je best uit wanneer je de melder in een kamer installeert waar regelmatig mensen rondlopen, want anders gaan de batterijen snel leeg raken.

Vervolgens meldt de detector “verbonden met internet” en dooft de lichtring. Als je verder geen detectoren wil toevoegen kun je in de app op “gereed” klikken. Of anders herhaal je de procedure om nog een Nest Protect toe te voegen.

Praktijk

Bij rook of koolmonoxide zal de Nest Protect niet alleen een sirene laten horen, maar ook een gesproken waarschuwing geven met precieze informatie over wat er gedetecteerd wordt en in welke kamer. Als het probleem erg acuut is, zal de led-ring ook nog rood knipperen.

Bijvoorbeeld: je ligt in je bed en je installeerde een Nest Protect in de woonkamer en in je slaapkamer. Als er rook wordt gedetecteerd in de woonkamer zal het apparaat in de slaapkamer de gesproken boodschap “Noodsituatie. Er is rook in de woonkamer” weergeven (weliswaar met een Nederlandse en niet met een Vlaamse stem).

Nest Protect stuurt ook een bericht naar je mobiel of tablet. Bovendien kun je op elk moment zelf de Nest-app openen om de status van de verschillende melders in huis te controleren. Je kunt de activiteit van de laatste tien dagen bekijken.

De app bevat ook de functie “Wat te doen”. Daarmee kun je een noodplan maken, met een verzamelpunt voor je gezin en telefoonnummers van de lokale brandweer en politie. De app zal je tijdens een noodsituatie dan concrete aanwijzingen en tips geven aangepast aan het gedetecteerde probleem.

De rook- en koolmonoxidedetectie kunnen we niet echt zelf testen, maar Nest Protect voldoet aan verschillende internationale normen die opgesomd staan op de website.

Bezit je ook de Nest Lerende Thermostaat dan bedien je die met dezelfde Nest-app als de Nest Protect. Beide apparaten werken ook samen. Als de Nest Protect koolmonoxide detecteert, schakelt de Nest Thermostat automatisch je cv-ketel uit. De activiteitssensoren van Nest Protect verbeteren ook de functie “auto-afwezigheid” van de lerende Nest-thermostaat. Auto-Afwezig bespaart energie door de verwarming in lege huizen te verminderen. In plaats van de thermostaat elke keer dat je het huis verlaat lager te zetten (en weer hoger als je thuiskomt), zet de Nest Thermostat zichzelf automatisch lager wanneer hij merkt dat je afwezig bent.

Wanneer je de lichten in een kamer uitdoet, bijvoorbeeld omdat je gaat slapen, zal de led-ring op de Nest Protect kort groen oplichten. Op die manier weet je dat het apparaat naar behoren werkt. Je kunt deze “nachtwacht”-functie desgewenst via de app uitschakelen. De ring licht dan niet meer groen op, maar het apparaat blijft wel zijn eigen werking voortdurend controleren.

Zijn de batterijen aan vervanging toe of is er een ander probleem met de detector (bijvoorbeeld een verbroken wifi-verbinding) dan zal de ring geel oplichten. Door op de knop te drukken zal de Nest Protect je vertellen wat er aan de hand is en kun je gepaste maatregelen nemen.

Conclusie

De Nest Protect is een intelligente, koppelbare rook- en koolmonoxidemelder. Goedkoop is dit apparaat niet, maar we kennen geen geavanceerdere melder. Vooral de mogelijkheid van het apparaat om in het Nederlands gesproken instructies te geven, is een groot pluspunt. Gebruikers die hun veiligheid serieus nemen, moeten de Nest Protect zeker overwegen.

Adviesprijs: 109 euro (keuze uit twee uitvoeringen: met batterijen en met een gewone bedrade stroomaansluiting)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content