Gigabit netwerk via stroomnet

AVM Fritz!Powerline 1000E © AVM

We testten de AVM FRITZ!Powerline 1000E netwerkadapter die elk stopcontact transformeert tot een netwerkverbinding met een overdrachtsnelheid tot 1200 Mbit/s.

De HomePlug AV2-standaard verhoogt de snelheid van Powerline (Homeplug)-stekkers door gebruik te maken van alle drie draden van het elektriciteitsnet en dezelfde mimo (Multiple Input Multiple Output)-technologie die we ook kennen van snellere wifi-netwerken. Bovendien vergroot deze Gigabit Powerline-standaard het bereik met maximaal 60 procent.

De AVM FRITZ!Powerline 1000E haalt in theorie Gigabit-netwerksnelheden over het gewone stroomnet. Deze adapter is compatibel met Powerline-stekkers van de vorige generaties die in theorie overdrachtsnelheden van 200, 500 en 600 Mbit/s halen.

Als je zo een oudere stekker koppelt aan de FRITZ!Powerline 1000E haal je uiteraard niet de hoogste snelheid, maar het netwerk blijft wel bruikbaar. Je kunt je bestaande Powerline-netwerk dus geleidelijk aan uitbreiden.

Technische specificaties

De AVM FRITZ!Powerline 1000E voldoet zoals gezegd aan de Gigabit-Powerline standaard en heeft 2 x 2 mimo (twee gelijktijdige) zend- en ontvangstkanalen) indien drie stroomdraden gebruikt kunnen worden. Onderaan zit een Gigabit Ethernet-aansluiting.

Op de voorkant van de ivoorwitte adapter staan drie leds in een rode band, waarvan je er één kunt indrukken. Met die knop kun je de Powerline in- en uit te schakelen, de de beveiliging tussen twee stekkers regelen of het apparaat resetten. Verbindingen worden standaard beveiligd met een sterke 128-bit hardware-encryptiesleutel.

De stekker is ook compatibel met de IEEE P1901 standaard voor energiezuinigheid. Het gemiddelde verbruik bedraagt volgens de fabrikant 3 watt. In rusttoestand verbruikt deze stekker slechts 0,5 watt. Onze metingen bevestigen deze cijfers.

Installatie

Beide stekkers werken onmiddellijk nadat je ze in willekeurige stopcontacten steekt. Ze brengen zelf een beveiligde verbinding tot stand. Zowel het “power”- als het “powerline+secyrity”-led lichten groen op om aan te geven dat alles in orde is.

Werkt het niet direct, dan kun je andere stopcontacten proberen tot beide leds oplichten. Wil je meerdere stekkers gebruiken, oudere stekkers combineren of controleren hoe goed, snel en veilig alles werkt dan kun je de AVM FRITZ!Powerline app downloaden.

Met deze software kun je ook een eventuele firmware-update van het apparaat uitvoeren. Deze software werkt wel uitsluitend onder Windows 8.1, 8, 7 en Vista. Wanneer de stekkers niet worden gebruikt, gaan ze in rusttoestand en zal het “power”-led met tussenpauzen van 8s knipperen.

Prestaties

De prestaties van Powerline-adapters worden beïnvloed door de kwaliteit van de stroombekabeling, de lengte van de verbinding, de belasting door andere elektrische apparaten, de interferentie van eventueel aanwezige andere Powerline-netwerken en pas in de laatste instantie door de kwaliteit van de stekker zelf. Powerlines objectief testen is daardoor moeilijk. Ofwel doe je een theoretische test die weinig zegt over de werkelijke prestatie in een thuissituatie. Ofwel voer je een realistische test uit, maar dan zijn de resultaten in feite alleen van toepassing voor de gebruikte testlocatie.

We hebben beide soorten testen uitgevoerd, met herhaalbare resultaten op onze testlocatie. Maar hou dus in het achterhoofd dat deze resultaten eerder een indicatie van de prestaties zijn dan een absoluut gegeven. Zelf testen in je eigen situatie is dus de boodschap, al beseffen we dat dit niet altijd mogelijk is.

We voerden een internetsnelheidstest uit met Ookla Speedtest en een AVM 7490 VDSL+-verbinding met een maximale doorvoersnelheid van 28 Mbit/s in de download-richting en 5,5 Mbit/s in de upload-richting.

De tcp/ip snelheid over een lokaal netwerk hebben we gemeten met Iperf2 onder Windows 8.1 (client) en Linux (server) via een Lancom GS2310P Ethernet-switch. We stelden Iperf2 in op tien parallelle datastromen en voerden de test dertig seconden lang uit met de standaardinstellingen.

Voor onze theoretische test met potentieel maximale resultaten maakten we met twee stekkers een directe verbinding op een verdeelstekker met drie stroomdraden.

Met of zonder stekkers halen we op een Windows 7 pc identiek dezelfde internetsnelheid: 33 ms ping, 27,82 Mbit/s downloadsnelheid en 5,32 Mbit/s uploadsnelheid. Kortom, er is geen snelheidsverlies. Youtube films met een Full HD 1080p resolutie streamen zonder haperen.

Voor de tcp/ip-test merken we wel een verschil. Als we de test direct via switch uitvoeren, halen we bijna de maximaal haalbare snelheid van het lokale netwerk, namelijk 946 Mbit/s. Doen we de test over het Powerline-netwerk dan daalt de snelheid tot 406 Mbit/s. Dat is wel veel sneller dan een draadloze verbinding op dezelfde locatie: 73,2 Mbit/s voor Wireless-N (met de Intel WiFi-chip in een Dell laptop) en 167 Mbit/s voor Wireless-AC (met een Linksys WUSB Dual Band AC1200 adapter).

Testlocatie

De realistische test voerden we uit op het stroomnet van onze testlocatie. We beginnen met een afstand van ca. vijf meter tussen beide Powerline-stekkers. De internetsnelheid blijft dezelfde, maar de tcp/ip snelheid over het lokale netwerk daalt tot 95,9 Mbit/s. Dat is trager dan een draadloze Wireless-AC netwerkverbinding die op dezelfde locatie 164 Mbit/s haalt… Op diezelfde locatie haalt de devolo dLAN 1200+ gemiddeld 245 Mbit/s.

In een verder weg gelegen kamer op ca. 30 meter afstand daalt de draadloze netwerksnelheid tot 19 Mbit/s en halen we via de Powerline-stekkers 69,9 Mbit/s, wat zo goed als identiek is aan de devolo dLAN 1200+.

Wat met storingen van een verdeelstekker? Als we één van de adapters bij bovenstaande in een verdeelstekker steken, daalt de netwerksnelheid lichtjes tot 69,2 Mbit/s. De verdeelstekker heeft dus nauwelijks invloed op de prestaties.

Hoe zit het met storingen van eventuele bestaande Powerline-netwerken? We plaatsen tweemaal twee oudere Powerline-stekkers op hetzelfde stroomnet die elk een eigen netwerk creëren, maar niet onderling verbonden zijn. Dit heeft zo goed als geen invloed op de snelheid van de FRITZ!Powerline 1000E: in de hierboven beschreven test op 30 meter afstand stijgt die licht tot 70,4 Mbit/s, met pieken tot 74 Mbit/s. Het bewijst ook dat de Powerline-prestaties op een ‘echt’ stroomnet constant variëren, afhankelijk van welke elektrische apparatuur op een bepaald moment actief is.

We vervangen de 1000E in de 30-meter test door een oudere 500 Mbit/s AVM FRITZ!Powerline 540E. Die haalt netwerksnelheden variërend tussen 44,5 en 54,8 Mbit/s. De 1000E is dus sneller dan de 500 Mbit stekker, maar niet dubbel zo snel.

Conclusie

1200 Mbit/s Powerline is sneller dan de vorige generatie van 500 en 600 Mbit/s, maar het is niet dubbel zo snel en ook nog steeds meer dan de helft trager dan Gigabit Ethernet. Wel presteert een 1200 Mbit/s Powerline bijna in alle gevallen beter dan een draadloze netwerkverbinding, zelfs als die de nieuwste Wireless-AC standaard gebruikt. De FRITZ!Powerline 1000E heeft geen geïntegreerd stopcontact, maar is daardoor wel goedkoper dan bijvoorbeeld de devolo DLAN 1200+. De prestaties zijn vergelijkbaar.

Adviesprijs: 99euro (Set met twee stekkers)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content