Lichte zakelijke laptop in stijlvol design

Dell omschrijft de Vostro V13 als slank, opvallend en stijlvol. Slank en stijlvol klopt, al val je met een Apple MacBook Air toch nog een tikkeltje meer op. Wij testten de zilverkleurige uitvoering van de Vostro V130, maar deze laptop is ook verkrijgbaar in iets opvallender bordeauxrood.

Dell omschrijft de Vostro V130 als slank, opvallend en stijlvol. Slank en stijlvol klopt, al val je met een Apple MacBook Air toch nog een tikkeltje meer op. Wij testten de zilverkleurige uitvoering van de Vostro V130, maar deze laptop is ook verkrijgbaar in iets opvallender bordeauxrood.


Op zijn dunste punt is de Vostro V130 slechts 1,65cm dik. Aan de achterkant is hij net geen 2cm dik, maar door het slimme ontwerp valt dit nauwelijks op. De aluminiumbehuizing voelt stevig aan, terwijl deze laptop toch weinig weegt, namelijk net geen 1,6 kg. Wel wordt hij linksachter redelijk warm, zeker bij processorintensieve toepassingen.


Uitrusting

De Vostro V130 wordt geleverd met de modernste Intel Core i3- en i5-processoren, maar het gaat wel om de energiezuinige en dus iets minder krachtige UM-versies. Ons testexemplaar was uitgerust met een i5-470UM met een kloksnelheid van 1,33 GHz en een cache van 3MB.

De Vostro V130 heeft slechts één sleuf voor een DDR3 SDRAM geheugenlatje. Hoewel de processor 8 GB kan aansturen, kun je hem alleen verkrijgen met 4 GB werkgeheugen. Dit werd in ons geval gecombineerd met de 64-bit versie van Windows 7 Home Premium, al is de Professional versie tegen meerprijs natuurlijk ook verkrijgbaar. Dell levert wel uitsluitend de 64-bit versies van Windows mee.


Grafisch

Het grafische gedeelte wordt verzorgd door een Intel Graphics Media Accelerator HD chip. Die snoept een kleine hoeveelheid van het werkgeheugen af (je houdt 3,8 GB over) en stuurt het 13,3-inch (34cm) HD-antireflectiescherm met led-achtergrondverlichting aan. Dat biedt een resolutie van 1360 x 768 pixels en is dus eigenlijk een HD Ready en niet een Full HD scherm.


Prestaties

Het led-scherm is erg helder. Het toetsenbord typt gemakkelijk en geeft net voldoende mee voor een comfortabele aanslag. In de PC Mark Vantage benchmark scoort de Vostro V130 een erg gemiddelde score van 4.105 punten. De harde schijf haalt een gemiddeld leessnelheid van 91,8 MB/s. De Roadkill 2 score bedraagt 577,75 punten. Ook dat is maar een gemiddelde score. De videoscores zijn eveneens erg middle of the road, met een 3DMark 2003 score van 2.901 punten en een 3DMark 2006 score van 1.156 punten. De Windows Experience Index (WEI) bedraagt 3,1. Merkwaardig genoeg liggen de prestaties zelfs iets lager dan bij de eerder door ons getest Vostro V13. Het scheelt niet veel, maar je zou toch een verbetering verwachten.


Conclusie

De Dell Vostro V130 is net zoals zijn voorganger de Vostro V13 zeker geschikt voor kantoorwerk en internetgebruik. Ben je op zoek naar een elegante, slanke en lichte notebook met een volwaardig toetsenbord en iets betere prestaties en een hoger gebruiksgemak dan een goedkope netbook dan vind je voor dit geld momenteel wellicht niet veel beters op de markt. Alleen jammer van de beperkte autonomie en de niet-verwisselbare accu. En heb je al een Vostro v13 dan hoef je je niet te haasten met upgraden, want de opvolger presteert zelfs iets slechter dan de oude uitvoering.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content