NAS voor thuisgebruikers

LG biedt met de N2R1 een eenvoudige manier om data te back-uppen vanaf je netwerkschijf, ofwel NAS. De NAS beschikt namelijk over een ingebouwde dvd-schrijver.

LG biedt met de N2R1 een eenvoudige manier om data te back-uppen vanaf je netwerkschijf, ofwel NAS. De NAS beschikt namelijk over een ingebouwde dvd-schrijver.

De LG L2R1 is aan de voorzijde voorzien van een glanzende, zwarte pianolak. De rest van het toestel werd voorzien van een glanzende, witte pianolak. De voorzijde biedt plaats aan een lcd-schermpje, een power-knop, een set-knop en twee navigatie-knoppen. Daaronder zien we ook de dvd-schrijver. Als we het frontpaneel openklappen, zien we ook de twee schijf-brackets waarin de schijven werden bevestigd. De schijven zijn eenvoudig (hot swappable) uit te nemen, dankzij het handige vergrendelingsysteem.

DLNA Een Network Attached Storage (NAS) apparaat begint zich goed in te burgeren in thuisnetwerken. Gecentraliseerde data-opslag biedt dan ook enkele belangrijke voordelen. Eerst en vooral is de beheersbaarheid erg belangrijk. Je kan immers vanaf elke pc in hetzelfde netwerk je data benaderen, soms zelfs via internet (bijvoorbeeld via FTP). Een tweede voordeel is dat het back-uppen erg eenvoudig kan verlopen. Vroeger moest je elke pc apart benaderen om een back-up te nemen. Een derde voordeel voor consumenten is DLNA. Veel netwerkschijven beschikken over een DLNA-server. Digital Living Network Alliance (DLNA) is een standaard die het uitwisselen van data tussen entertainment-toestellen als tv’s, computers, harde schijven mogelijk maakt Een voorbeeld: in je bureau staat een NAS met DLNA-server. Op de NAS staan foto’s en filmpjes. In je woonkamer staat een tv die DLNA ondersteunt en draadloos verbonden is met het netwerk. Wel, je kan nu zonder tussenkomst van een computer de foto’s en filmpjes weergeven op je televisie. De LG N2R1 biedt ook DLNA-ondersteuning.

Snelheid LG geeft zelf een leessnelheid van 46 MB per seconde en een schrijfsnelheid van 23 MB per seconde op. Helaas vermelden ze op de website niet erbij in welke RAID-modus deze metingen werden uitgevoerd. Wij testen de snelheid in een RAID-1 configuratie. We hebben getest met een directory van 1,55 GB met verschillende bestanden en een videobestand van 699 MB. De directory schrijven naar de NAS verliep met een gemiddelde snelheid van 17,28 MB /s. Bij het videobestand liep dit op tot 19 MB per seconde. Bij het lezen van de directory maten we een snelheid van 33,78 MB per seconde. Bij het lezen van het videobestand ging de snelheid de hoogte in en maten we 43,25 MB per seconde. De waardes zijn telkens de gemiddeldes uit vier metingen. We voerden de tests uit met een Gigabit netwerkverbinding en onze antivirus uitgeschakeld. De resultaten komen dus in de buurt van de snelheden die LG zelf opgeeft.

Conclusie De LG N2R1 is een goede NAS voor thuisgebruikers. Hier en daar vinden we een vertaalfout in de interface, maar het toestel werkt wel naar behoren. Het optisch station en het lcd-scherm is een voordeel, maar je plaatst de N2R1 beter ergens waar je vlot bij kan om alle mogelijkheden ten volle te benutten. De DLNA-functie zorgt ervoor dat je niet alleen via je pc de media kan benaderen, maar ook via bijvoorbeeld je televisie.

Nick Kinschots

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content