Pc upgraden met een SSD

Met een real-life testopstelling gaan we na of het upgraden van een pc met een Solid State Drive (SSD) de moeite loont.

Met een real-life testopstelling gaan we na of het upgraden van een pc met een Solid State Drive (SSD) de moeite loont.


Met onze testopstelling testen we de Intel SSD 320 Series 300 GB (487 euro). Het testsystemen betreft een Fujitsu Esprimo P2511 desktop met een Intel Pentium D 3 GHz processor. Deze computer heeft 2 GB ram-geheugen. Het gebruikte besturingssysteem is Windows 7 Professional 32-bit. Zoals je ziet, is dit niet meteen het meest performante systeem. Kan een SSD er nieuw leven in blazen?


Omdat een Solid State Drive ofwel SSD veel sneller is dan een harde schijf, wordt deze vaak gebruikt als opstartschijf. Voor opslag van data kan je net zo goed een conventionele harde schijf gebruiken. Een SSD is vooralsnog duurder dan een harde schijf en dat is meteen één van de nadelen van SSD’s.


Een SSD is een opslagmedium dat doorgaans gebruik maakt van flashgeheugen voor het opslaan van data. Doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, is deze (bijna) ongevoelig voor mechanische fouten. Het ontbreken van bewegende onderdelen zorgt meteen ook voor een snellere toegangstijd dan bij conventionele harde schijven het geval is.


Prestaties

Om de prestaties van de SSD te bepalen hebben we een praktijktest uitgevoerd en enkele benchmarks losgelaten op de Intel 320 Series 300 GB SSD. We hebben ons testsysteem (Fujitsu Esprimo P2511 ) eerst met de originele harde schijf laten opstarten. Dit was een Western Digital Caviar Blue WD1600AAJS. We hebben het systeem telkens voorzien van een cleane Windows 7 Professional installatie.


Het doorlopen van de POST (Power-On Self Test) en initialisatie nam ongeveer 12 seconden in beslag. Vanaf dat ogenblik duurde het met de harde schijf nog ongeveer 56 seconden vooraleer het bureaublad van Windows verscheen. Bij de SSD nam dit slechts 35 seconden in beslag.


We hebben ook Roadkil’s Disk Speed V2 uitgevoerd met de harde schijf en de SSD. De resultaten zijn verbazingwekkend. De toegangstijd bedroeg 19,62 milliseconden bij de harde schijf. De SSD heeft een véél lagere toegangstijd: 0,07 milliseconden. De WD1600AAJS harde schijf haalde een leessnelheid van 70.45 MB per seconde, maar dit vervalt in het niets bij de 239,86 MB per seconde die de SSD liet optekenen!


In HD Tach RW version 3.0.1.0 zien we gelijkaardige resultaten, maar deze software meet ook de CPU belasting en de schrijfsnelheden. De harde schijf belast de processor met 4 % een stuk minder zwaar dan SSD die 10 % vergt. Schrijven doet de harde schijf aan 59,9 MB/s. Ook hier is de SSD de onverbiddelijke winnaar met een schrijfsnelheid van maar liefst 199,9 MB/s.


Conclusie

Afgaande op de resultaten kunnen we gerust stellen dat een upgrade naar SSD zeker de moeite loont. Niet alleen nieuwe systemen, maar ook oudere configuraties hebben baat bij deze upgrade. Hoewel de SSD de processor zwaarder belast, gaan de algemene prestaties sterk de hoogte in en start bijvoorbeeld Windows 7 veel sneller. Windows 7 biedt standaard ondersteuning voor het TRIM commando. Het inbouwen en configureren van een SSD is niet moeilijk, maar vergt toch enige kennis van zaken. De prijzen van SSD drives zijn sterk gedaald, terwijl de capaciteit blijft toenemen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content