Piepkleine ssd beschermt gegevens met sterke encryptie

Samsung Portable SSD T1 © Samsung

De Samsung Portable SSD T1 is een externe solid state drive niet groter dan een visitekaartje. Dit piepkleine harde schijfje met een snelle usb 3.0-poort is beschikbaar in capaciteiten tot 1 TB. De opgeslagen gegevens zijn beschermd door sterke encryptie. We hebben de versie van 250 GB getest.

Samsungs Portable SSD T1 is dun, compact en niet groter dan een visitekaartje (7,1 x 0,92 x 5,32 cm). Het kleine externe schijfje weegt slechts 30 gram en bevat geen bewegende onderdelen. Het schijfje betrekt zijn stroom van de usb-poort. De meegeleverde usb 3.0-kabel is bijzonder kort: 13 cm.

De T1 haalt de hoogste doorvoersnelheden (theoretisch 450 MB/s) wanneer verbonden met een usb 3.0-poort die ook het uasp (usb attached scsi)-protocol ondersteunt. Ook het besturingssysteem moet dit protocol ondersteunen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Windows 8, maar niet voor Windows 7 of voor Mac OS X. Voor de meeste gebruikers zal de uasp-ondersteuning van de T1 wellicht ongebruikt blijven.

In gebruikname

De T1 is standaard geformateerd in exFAT-formaat en dus direct bruikbaar onder zowel Windows als Mac OS. Uit de verpakking is maar een kleine partitie van 128 MB actief (de “security partition”) waarop zich ook de activeringssoftware bevindt die nodig is om het schijf je gebruiksklaar te maken.

Deze software kun je ook apart downloaden bij Samsung. De rest van de schijf (de “data partition”) is pas bruikbaar wanneer je ze activeert. Dit is gedaan uit veiligheidsoverwegingen, want alle gegevens die je op de T1 bewaart zijn standaard versleuteld met aes-256 encryptie. Wil je die encryptie niet gebruiken, dan kun je die via de activeringssoftware uitschakelen.

Dubbelklik op de activeringssoftware en geef je schijf een naam. Kies vervolgens een wachtwoord indien je de encryptie wil gebruiken. Als je dit wachtwoord verliest, kan niemand je helpen en kun je de gegevens op de schijf niet meer gebruiken. Als je “No” kiest bij “Enable Data Security” kun je de schijf gebruiken zonder wachtwoord, maar zijn de opgeslagen gegevens uiteraard niet versleuteld.

Praktijk

Eens geactiveerd kun je de datapartitie van de T1 gebruiken. Tenzij je de encryptie hebt uitgeschakeld, moet je telkens wanneer je de schijf met een pc verbindt het gekozen wachtwoord invoeren voor je de schijf kunt gebruiken. De software die dit regelt, werkt maar onder recente versies van Windows (vanaf 7) en Mac OS (vanaf 10.7). Wil je de T1 ook gebruiken met oudere systemen of op andere hardware, zoals bijvoorbeeld een tv of nas, dan dien je de wachtwoordbescherming uit te schakelen. Op dat moment werkt de T1 zoals elke andere externe usb-schijf.

Prestaties

We gebruiken een ‘real world’ benchmark, namelijk de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) voor het testen van externe schijven. We sluiten de drive aan op de usb 3.0-poort van een Synology 1512+ nas en configureren ze als alleenstaande ‘gewone’ drive. De Synology nas is via een Lancom GS-2310P switch verbonden met een Dell Vostro laptop met Intel Core i5 processor, Gigabit Ethernet, 8 GB werkgeheugen en Windows 7 Enterprise besturingssysteem. Deze laptop heeft een Windows Experience Index (WEI) van 5,9.

Intel NASPT bevat twaalf applicatiebenchmarks: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum.

De Intel benchmark wordt vijfmaal in een “batch run” uitgevoerd. De opgegeven resultaten zijn het gemiddelde van de vijf benchmarkuitvoeringen. We rekenen de NASPT-resultaten om in een snelheidscore op 100 punten, waarin de gemiddelde gewogen multimediasnelheid voor 40%, de kantoorsnelheid voor 20% en de kopieersnelheid voor 40% meetellen.

Daarnaast berekenen we ook een functionaliteitsscore op 100 punten aan de hand van meer dan 25 technische criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de benchmarkscore voor 40% en de functionaliteitscores voor 60% mee. We berekenen verder een prijsprestatiescore op 100 waarin de prestatiescore voor 55% en de prijs voor 40% meetellen.

De T1 haalt een gemiddelde gewogen algemene werksnelheid van 31,6 MB/s. Dat is een goede, maar geen uitstekende score. De Seagate 4TB Backup Plus Fast Portable Drive haalt hier bijvoorbeeld 52,1 MB/s. De Samsung is vooral sterk in kantoortaken, met een gemiddelde snelheid van 4,3 MB/s tegenover bijvoorbeeld 3,8 MB/s voor de Seagate, maar is wat minder efficiënt bij multimediataken (14,6 MB/s, tegenover 23,9 MB/s voor de Seagate) en kopieertaken (12,7 MB/s, tegenover 24,3 MB/s voor de Seagate).

De Samsung Portable SSD T1 haalt een prestatiescore van 58/100, tegenover 81/100 voor de Seagate. De prijsprestatiescore bedraagt slechts 34/100, tegenover 70/100 voor de Seagate.

Prijzen

Aan de Samsung Portable SSD T1 hangt een stevig prijskaartje. De door ons geteste 250 GB-uitvoering kost 199 euro. Voor de 500 GB-versie betaal je 349 euro. De 1 TB-versie ten slotte kost 599 euro. Voor de door ons geteste 250 GB-versie komt dit overeen met een prijs van meer dan 8 euro per bruikbare gigabyte opslagruimte! Samsung geeft drie jaar garantie op de T1.

Conclusie

De Samsung Portable SSD T1 is piepklein en biedt een in hardware versleutelbare opslagcapaciteit tot 1TB. Maar dit extern schijfje is ook bijzonder duur. De prestaties zijn eerder gemiddeld. Op papier lijkt dit een hebbeding, maar de prijs is veel te hoog voor wat je in ruil krijgt. We kunnen deze externe schijf dan ook niet aanraden.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content