Raspberry Pi heeft veel potentieel

De Raspberry Pi is een volwaardige Linux-computer ter grootte van een kredietkaart die jongeren ertoe moet aanzetten een technische opleiding te volgen. Een test van dit mini-computertje.

De Raspberry Pi is een volwaardige Linux-computer ter grootte van een kredietkaart die jongeren ertoe moet aanzetten een technische opleiding te volgen. Een test van dit mini-computertje.


De Raspberry Pi Model B is uitgerust met een 700 MHz Broadcom BCM2835 System on a chip (SoC). De grafische videoversnellingschip (GPU) kan 1080p Full HD video weergeven op een compatibele tv via HDMI. Het systeem is voorzien van 256 MB SDRAM en een SD-kaartslot. Het Linux-besturingssysteem draait immers vanaf een SD-kaartje.


De Raspberry Pi Foundation biedt via haar website Debian ‘squeeze’, Arch Linux ARM en QtonPi images aan ter download. Het systeem zou prima geschikt zijn voor kantoorgebruik en als ultragoedkope mediaspeler.


Aansluitingen

Hoewel het hobbycomputertje spotgoedkoop is, werd het voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen. Zo werd niet alleen een composiet video-uitgang, maar ook een HDMI-poort voorzien. Verder vinden we op het moederbordje ook een 3,5 mm audio-uitgang, twee USB-poorten (USB 2.0) en een RJ-45 Ethernet-poort. Voor opslag doet de Raspberry Pi beroep op een SD-kaart. Tot slot wordt het geheel gevoed via de microUSB-aansluiting. Een erg compleet geheel dus.


We downloaden en installeren het aanbevolen Debian ‘squeeze’ image. Je mag het image-bestand niet zomaar naar de geheugenkaart slepen of kopiëren. We starten Win32DiskImager en selecteren het Debian image-bestand. Als het image klaar is voor gebruik, is het de hoogste tijd om onze Raspberry Pi voor het eerst op te starten.


Opstarten

Een wonder geschiedt: het Raspberry Pi logo verschijnt en het systeem initialiseert. Korte tijd later zien we op de command prompt ‘raspberrypi login:’ verschijnen. We loggen in met gebruiker ‘pi’ en het standaard wachtwoord ‘raspberry’.


Debian beschikt gelukkig over een grafische gebruikersinterface (GUI). Zeker voor beginnende gebruikers is dat geen overbodige luxe. De Debian-distributie gebruikt standaard de LXDE GUI. Laat ons het er op houden dat de Rapsberry Pi in combinatie met Debian ‘squeeze’ prima geschikt is voor ‘techkiddies’ en enthousiastelingen, maar niet voor Jan Modaal.


Mediacenter

XBMC ofwel Xbox Media Center is een open source mediacenter dat ondersteuning biedt voor talloze bestandsformaten. De ontwikkelaars hebben XMBX ook “geport” (overgezet) naar de Raspberry Pi. Daardoor wordt de ultragoedkope Pi plots een volwaardig mediacenter dat 1080p Full HD video kan weergeven.


Eigenlijk is de Raspberry Pi in combinatie met XBMC superieur aan veel duurdere, commerciële mediaspelers. Tijdens onze test konden we zonder haperingen Full HD video- en audiobestanden afspelen vanaf het netwerk. De speler slikte moeiteloos verscheidene videobestandsindelingen. Bovendien is de Raspberry Pi logischerwijs velen malen zuiniger dan de huidige generatie pc’s en mediaspelers.


Conclusie

De Raspberry Pi heeft oneindig veel potentieel, maar de hardware is de beperkende factor. Het systeem is rijkelijk uitgerust met allerlei aansluitingen, maar beschikt over te weinig processorkracht en ram-geheugen voor gebruik als conventionele pc. Het Debian besturingssysteem reageert daardoor immers erg sloom en de Midori browser is niet geschikt voor multimediagebruik.


Als mediaspeler in combinatie met XBMC voelt de Raspberry Pi zich wél kiplekker. Het systeem is volgens ons superieur aan heel wat duurdere, commerciële mediaspelers. Rond de Raspberry Pi en XBMC ontstond een hele community. Dat geeft ons het vertrouwen dat de kleine, softwarematige minpuntjes binnen afzienbare tijd opgelost zullen worden. Dankzij het ongeziene succes zal de Raspberry Pi wellicht ook hardwarematig blijven evolueren. Als computerhobbyist of (aspirant-)informaticastudent kun je in elk geval veel plezier beleven aan de Raspberry Pi. En dat voor heel erg weinig geld (32,70 euro exclusief BTW).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content