Review: 4K UHD-monitor met snufjes voor gamers

LG 27ud58 monitor © LG

De LG 27UD58 is een 27-inch beeldscherm dat vooral gamers zal bevallen. 4K Ultra HD-resolutie en ondersteuning voor AMD FreeSync zorgen voor stabiele beelden, ook bij snelle actie. We hebben deze monitor getest.

De 27UD58 27″ (68,85 cm) Ultra HD 4K IPS LED Monitor van LG heeft een vaste resolutie van 3840 x 2160 pixels ofwel een pixeldiepte van 169,45 ppi. Dankzij het ips-paneel is de kijkhoek zowel horizontaal als verticaal 178 graden groot. Het schermoppervlak is bewerkt met een coating die hinderlijke weerkaatsingen zoveel mogelijk weert.

Dit zorgt in combinatie met een voor een ips-monitor redelijk snelle responstijd van 5 ms, 10-bit kleurdiepte (72% van het ntsc en 99% van het sRGB kleuren-gamma) en 60 Hz verversingsfrequentie voor een erg stabiel en rustgevend beeld tijdens gewoon computerwerk. Het scherm is trouwens meer dan breed genoeg om twee à vier apps naast of boven elkaar duidelijk weer te geven.

Achteraan bevinden zich twee hdmi- en één DisplayPort-uitgangen. De hdmi-poorten voldoen aan hdmi versie 2.0 en geven dus 4K-beelden door aan de volle 60 Hz. De DisplayPort v1.2-poort doet dit uiteraard ook. De poorten zitten gewoon op de achterkant van de monitor en zijn dus eenvoudig bereikbaar. Hdmi- én DisplayPort-kabel worden standaard meegeleverd.

De voet is helaas niet in de hoogte verstelbaar. Het slank ogende scherm kun je niet in portretrichting draaien, dit in tegenstelling tot wat op sommige productsites over deze monitor (bv. de Britse) wordt vermeld. Wel kun je het scherm lichtjes naar voor of achter kantelen. De monitor meet 63,2 x 6,1 x 37,6 cm en weegt 5 kg.

Gamers

Het osd-menu spreekt geen Nederlands. Je activeert het met een klein knopje dat zich onder het LG-logo in de onderste schermrand bevindt. Dit knopje is een mini-muis die je in vier richtingen kunt bewegen en kunt indrukken. Daarmee bedien je na enige oefening vlot alle functies van het osd.

Gamers zullen vooral de bovenste osd-menuoptie interessant vinden, want daarmee kies je snel tussen verschillende optimale game-modi: twee verschillende first-person-shooter (fps)-instellingen, een real-time strategy (rts)-game preset en een vrij instelbare stand waarbij je vrij FreeSync, DAS, Black Stabilizer en Respons Time instelt.

Black Stabilizer licht automatisch donkere delen op in donkere game-scènes, terwijl Dynamic Action Sync of DAS voor een vloeiender game-ervaring zorgt, ten nadele van precisie bij bijvoorbeeld shooters.

FreeSync is AMD’s technologie die monitor en videokaart met elkaar synchroniseert. Zo mis je geen seconden van de actie en het verhindert nog een ander storend fenomeen, namelijk “tearing”, waarbij het lijkt alsof snel bewegende beelden in tweeën scheuren. Monitor én videokaart moeten van elkaar wel de speciale “adaptive sync” of “dynamische verversingsfrequentie”-signalen begrijpen.

Als je dus een Nvidia-gpu met Gsync hebt of een gpu zonder deze technologie dan ben je uiteraard weinig met de FreeSync-ondersteuning van deze LG-monitor en schakel je FreeSync best uit. Hou er dan ook rekening mee dat deze monitor niet supersnel is en dat je dus toch last van “tearing” en dergelijke zult hebben. Heb je een AMD gpu met FreeSync dan zijn de game-prestaties wél goed.

Conclusie

De LG 27UD58 27″ Ultra HD 4K IPS LED Monitor heeft een uitstekend beeld en is perfect bruikbaar voor gewoon computerwerk en voor het bekijken van multimedia en video. Voor gamers heeft hij ook allerlei snufjes aan boord, al bestaan er wel 4K-beeldschermen met een nog snellere reactietijd, maar die zijn een stuk duurder. De relatief lage prijs voor een 4K UHD-monitor met 60 Hz-hdmi is ook te danken aan andere besparingen, zoals het ontbreken van ingebouwde luidsprekers of de aanwezigheid van een vaste, niet-ergonomische voet. Als je met deze beperkingen kunt leven, is dit een goed all-round 4K-beeldscherm voor een vrij scherp prijskaartje.

Gemiddelde internetprijs: 389 euro (2 jaar garantie)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content