Review: bewakingscamera voor binnen en buiten

Foscam FI9900P © Foscam

De Foscam FI9900P ip-bewakingscamera filmt in 1080p resolutie, eventueel met hdr (high dynamic range) kleurverbetering voor nog duidelijkere beelden. De camera kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

De Foscam FI9900P Full HD 2MP IP camera is vervaardigd van stevig aluminium. Het is een zogenaamde “bullet” ip-camera, zo genoemd omwille van zijn kogelvormig chassis (typisch voor de meeste bewakingscamera’s). Je kunt hem zowel binnen als buiten gebruiken.

Foscam is overigens een Chinees bedrijf dat in 2007 werd opgericht door vijf ingenieurs met de bedoeling om ip-videocamera’s te ontwikkelen en te fabriceren. Het heet voluit ShenZhen Foscam Intelligent Technology co., Ltd, naar zijn oprichtings- en vestigingslocatie Shenzhen. Het bedrijf heeft ondertussen distributeurs in meer dan dertig landen, waaronder ook Nederland.

Technische kenmerken

De Foscam FI9900P is bedoeld voor 24/7 videobewaking binnen of buiten. De camera filmt in 1080p resolutie met als optie hdr (high dynamic range) kleurverbetering voor nog duidelijkere bewakingsbeelden.

Schroeven, een Ethernet-kabel, een waarschuwingssticker en een cd met software en handleiding worden meegeleverd. Je kunt de Foscam FI9900P tot aan de montagevoet ook buiten monteren. Uit de voet vertrekt een dikke, niet-verwisselbare kabel met aan het uiteinde alle aansluitingen: RCA “cinch” audio en video, Ethernet, resetknop en externe voeding. Dit gedeelte is niet waterdicht, iets om rekening mee te houden bij de montage.

Op de camera zelf zit nog een koperen schroef waarop je de meegeleverde externe wifi-antenne monteert.

Ingebruikname

De ingebruikname kan op verschillende manieren gebeuren, zoals wordt uitgelegd in een beknopte Engelstalige installatiehandleiding. De eenvoudigste manier is door eerst de Foscam app voor iOS of Android te downloaden. De qr-code staat op de verpakking, maar je kunt ook zoeken in de app-winkel, al staan daarin verschillende Foscam-apps, wat verwarrend is. De correcte app heet gewoon “Foscam APP”.

De app is nog niet aangepast voor tablets en werkt alleen in portretoriëntatie. Als je je mobieltje in de landschapsrichting draait, wordt wel het eventueel geopende camerabeeld liggend op het volledige scherm weergegeven. De app is helaas ook eentalig Engels.

Je dient eerst een account aan te maken via “Sign Up”. Het volstaat om een e-mailadres in te vullen en een wachtwoord te kiezen. Je krijgt dan een bevestigings-e-mail en zodra je de link daarin aangeklikt, kun je starten met de cameraconfiguratie.

Klik op het plusteken in de app en volg de installatie-wizard. Die begint met het scannen van de qr-code die je terugvindt op een sticker onderaan de camera. Steek de FI9900P daarna in een stopcontact. In de volgende dialoog kun je de camera nu met het wifi-netwerk verbinden. Je hoeft alleen het wifi-wachtwoord in te vullen. Het duurt tussen de 30 en 120 seconden om de verbinding in te stellen.

Tot zover de theorie. De wizard is namelijk niet slim genoeg. Hij neemt automatisch het wifi-netwerk van je mobieltje over. Maar de camera ondersteunt geen 5 GHz wifi, alleen 2,4 GHz. Dus je moet je mobieltje of tablet eerst met een 2,4 GHz wifi-signaal verbinden en dán pas de wizard doorlopen. Anders lukt het op deze manier niet om automatisch een koppeling te maken.

In de app of de beknopte installatiegids verneem je hier niets over. Voor een ervaren gebruiker is dit wellicht geen probleem, maar iemand zonder veel computerkennis raakt in de problemen.

Na de verbinding dien je nog verplicht een gebruikersnaam en wachtwoord voor je nieuwe camera in te voeren.

Praktijk

De mobiele app van Foscam toont al je camera’s, laat zien of ze online zijn, hoeveel bandbreedte ze gebruiken en geeft (uitschakelbare) waarschuwingen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Je kunt per camera ook het actuele beeld bekijken en allerlei opties wijzigen, zoals de beeldkwaliteit, helderheid, nachtzicht, kijkrichting etc. Daarnaast kun je manueel foto’s maken of een opname starten en opslaan.

Via het “Settings”-menu regel je zaken zoals de wifi-verbinding, de gebruikerstoegang (waarbij je per gebruiker kunt kiezen tussen drie toegangsniveaus), het volgens een schema in- en uitschakelen van het nachtzicht, het instellen van automatische opnames (ook op ftp) bij bewegingsdetectie en het in- of uitschakelen van de hdr-beeldverbeteringsoptie.

Sinds kort heeft Foscam ook een cloud-service, die tijdens onze test nog in bètatestfase verkeerde, zodat we die niet volledig hebben kunnen testen. Je moet hiervoor in elk geval een web-plugin installeren, gebaseerd op de npIPcamCloud.dll. Chrome blokkeert deze plug-in, al kun je ze wel inschakelen, maar je krijgt dan de waarschuwing dat ze “binnenkort” niet meer wordt ondersteund. Het werkt evenmin met de 64-bit versie van Internet Explorer.

De cloud-app heeft grotendeels dezelfde functies als de app. Optioneel kun je beelden bewaren in de Foscam-cloud. Dit kost 8 dollar per maand voor maximaal vier camera’s, waarbij je tot 24 uur alarmbeelden kunt opslaan en tot 5.000 alarmfoto’s kunt bewaren.

De meeste nas-besturingssysteem (Synology, QNAP) ondersteunen de Foscam-camera’s. Je kunt bewakingsbeelden dus ook bewaren met de ip-camerasoftware van je nas.

Conclusie

De Foscam FI9900P biedt veel waar voor zijn geld. De bewegingsdetectie werkt over grote afstand en de beeldkwaliteit is goed, ook in het donker en ‘s nachts. Belangrijkste minpunt is dat de app Engelstalig is.

Gemiddelde internetprijs: 124 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content