Review: Bose QuietComfort 20 Headphones

Bose QuietComfort 20 Headphones © Bose

De Bose QuietComfort 20 hoofdtelefoon draag je in het oor. De oortelefoon weegt slechts 44 gram, maar biedt toch actieve ruisonderdrukking. Volgens de fabrikant biedt geen enkele hoofdtelefoon vergelijkbare prestaties. We hebben de Bose QC20 getest.

Al in 2013 bracht Bose zijn eerste QuietComfort 20 Headphones op de markt en de fabrikant introduceert nu twee nieuwe versies in zwart en wit: een voor geselecteerde Apple iPod-, iPad- en iPhone-modellen en een versie voor de meeste Samsung Galaxy-smartphones/-tablets en Android-apparaten.

Beide modellen hebben een in-line microfoon en afstandsbediening zodat je eenvoudig kunt bellen en je muziek bedienen. Wij testten de witte QC20-variant voor Samsung Galaxy en gebruikten daarvoor een Samsung Galaxy S5 smartphone.

Ruisonderdrukking

In elk oortje zitten twee kleine microfoons: eentje voor het omgevingsgeluid en de andere voor het geluid binnenin. De meetwaarden van deze microfoons worden naar een chip in de bedieningsmodule in het snoer van de hoofdtelefoon gestuurd.

Die chip, die volgens Bose “het resultaat is van 35 jaar akoestisch onderzoek”, berekent binnen een fractie van een milliseconde een gelijkwaardig, tegengesteld signaal dat het geluid compenseert. Het resultaat is de uitschakeling van omgevingsgeluiden en een verbeterde muziekweergave.

Bediening

De kleine afstandsbediening die zich op de Y-verbinding van de oortjes bevindt, heeft aan de zijkant een groene knop waarmee je de “Bewust”-modus inschakelt, zodat het omgevingsgeluid wel te horen is. Die knop kun je indrukken wanneer je bijvoorbeeld in druk verkeer wandelt of rijdt, zodat je een auto hoort aankomen. Bovenop de afstandsbediening zitten drie knoppen voor het regelen van de geluidssterkte, pauzeren, vooruitspoelen en het aannemen van gesprekken.

De zeer platte bedieningsmodule zelf zit op het uiteinde van de kabel, vlak voor de 3,5mm-plug en is ongeveer 9 cm lang en 2,8 cm breed. Op de zijkant zit een groene schuifknop waarmee je de bedieningsmodule in- en uitschakelt.

Naast de ruisonderdrukkingschip bevat deze module ook een Lithium-ion batterij met een autonomie van zestien uur. Je laadt de batterij op via een kleine usb-aansluiting. Een usb-kabel wordt meegeleverd, maar een externe voeding niet. Je kunt deze oortjes natuurlijk ook opladen via je pc of laptop, maar met een externe usb-voeding gaat het opladen wel sneller.

Een indicatorledje brandt continu wanneer de hoofdtelefoon aanstaat en er nog minstens drie uur gebruikstijd van de batterij overblijft. Begint het stroomledje te knipperen, dan is het tijd om de batterij weer op te laden, want de gebruiksduur bedraagt dan minder dan drie uur. Tijdens het opladen knippert dit ledje oranje.

Is er een probleem, bijvoorbeeld een te warme batterij, dan brandt het ledje rood. De oortjes werken bij temperaturen van -20°C tot 45°C, maar de batterij kun je alleen opladen bij temperaturen van 5°C tot 40°C.

Een ander groen ledje brandt wanneer de actieve ruisonderdrukking ingeschakeld is en wordt uitgeschakeld wanneer je op de “Bewust”-knop van de afstandsbediening drukt.

Audiokenmerken

De oortjes zelf bevatten Bose Triport-luidsprekertjes die hoge en lage tonen optimaal moeten weergeven. De actieve equalizer van Bose zorgt ervoor dat de muziek altijd natuurlijk klinkt, wat voor soort muziek je ook beluistert.

De zachte oordopjes zelf hebben een speciale pasvorm die ervoor zorgt dat ze stabiel blijven zitten, zonder evenwel te knellen. Bose levert oordopjes in verschillende maten mee, zodat je zelf de ideale pasvorm voor jouw oren kunt uitkiezen.

Je kunt deze oortjes ook gebruiken met uitgeschakelde bedieningsmodule, maar dan is de ruisonderdrukking natuurlijk niet bruikbaar.

Praktijk

De oortjes zitten erg goed en je kunt ze inderdaad urenlang dragen. De bedieningsmodule hangt wel nogal onhandig te bengelen aan de bovenkant van de Samsung S5. Het handigste is wellicht om die omgekeerd in bv. je zak te steken, met de module erachter.

De actieve ruisonderdrukking is in één woord indrukwekkend. Omgevingsgeluiden worden vrijwel perfect geweerd. Als we bijvoorbeeld op een houten deur of glazen venster klopten waar we vlakbij stonden dan hoorden we dit niet wanneer de actieve geluidsonderdrukking ingeschakeld was. Ook bijvoorbeeld de luide muziek van een hifi-installatie die in dezelfde ruimte speelde waar we naar deze oortjes luisterden was vrijwel niet te horen.

Ook de geluidskwaliteit is uitstekend, met mooie hoge tonen, goede stereo-scheiding, een ruimtelijk geluid en indrukwekkende, maar niettemin natuurlijk klinkende bassen.

Conclusie

Goedkoop zijn ze niet, deze Bose QuietComfort 20 oortjes, maar ze werken wel als geadverteerd. Voor de echte muziekliefhebber zeker het overwegen waard…

Adviesprijs: 299 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content