Review: gebruiksvriendelijk alles-in-één bewakingstorentje

Canary beveiligingssysteem © Canary

We testten het Canary alles-in-één beveiligingsapparaat voor thuisgebruik. Het heeft de vorm van een compacte cilinder en is uitgerust met ingebouwde Full HD ip-cam, microfoon, bewegingsdetector, nachtzicht, 90 decibel alarm en een sensor die temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit meet. Alles wordt bediend via een mobiele app en de bewakingsbeelden worden opgeslagen in de cloud.

Canary is een alles-in-één bewakingsapparaat dat onder andere in de V.S. al een tijd op de markt is na een zeer succesvolle Indiego-crowd funding campagne in 2013, maar wordt nu ook in de Benelux gelanceerd. Je kunt tot vier Canary’s in één locatie gebruiken. Die slaan hun bewakingsbeelden allemaal op in dezelfde cloud.

Dit alles-in-één bewakingsapparaat is een zwarte, witte of zilverkleurige cilinder van 15,2 x 8 x 7 cm en een gewicht van 396 gram met vooraan in het midden de nauwelijks zichtbare groothoeklens en microfoon van de ingebouwde 1080p Full HD web- en ip-cam en achteraan een Ethernet-poort, een micro-usb stroomaansluiting en een 3,5mm poort die lijkt op een audiopoort, maar die dient om de Canary met je smartphone of tablet te verbinden tijdens het configuratieproces.

De makers roemen vooral de eenvoudige installatie en gebruik. Laat ons eens kijken hoe gebruiksvriendelijk dit alles-in-één bewakingssysteem werkelijk is.

Ingebruikname

Er zit geen enkele knop op het cilindertje. Het werkt direct wanneer je de meegeleverde kleine, ronde usb-voeding en zwarte, platte usb-stroomkabel aansluit en in het stopcontact steekt. In de verpakking steekt een kaartje met een webadres met installatie-instructies. Naast een kleine sticker “Protected by Canary” vind je in de verpakking ook nog een knalgele, platte 3,5mm verbindingskabel.

De website bevat geen installatie-wizard. Ietwat ouderwets kun je daar gewoon de handleiding in pdf-vorm downloaden. Je moet dan wel Engels, Frans of Duits verstaan, want een Nederlandstalige handleiding ontbreekt.

Die handleiding vertelt je op de eerste pagina dat je de Canary Smart Home Security app voor iOS (vanaf v8.0) of Android (vanaf v4.0, maar ze werkt momenteel alleen op smartphoneformaat) moet downloaden en de getoonde instructies volgen. Het is mij een raadsel waarom die informatie niet ook gewoon op het kaartje in de verpakking staat.

De app vraagt je eerst om een Canary-account te creëren. Je moet daarbij je naam, e-mailadres en gsm-nummer invullen en uiteraard een wachtwoord kiezen. De app controleert de sterkte van het wachtwoord niet, maar het is wel aan te raden om een voldoende sterk wachtwoord te kiezen zodat niet iedereen kan meekijken.

Vervolgens klik je op “Setup Canary Now”. De app vraagt je om het apparaat in het stopcontact te steken en op een egaal oppervlak neer te zetten. De veelkleurige led op de onderkant brandt eerst wit en verspreidt na een tijdje een blauwe gloed. Dat is een teken dat je verder kunt gaan met de installatie. Vul je adres in bij de app en geef een locatienaam voor de Canary (keuken, kantoor, hal etc.).

Nu kan de configuratie beginnen. Sommige Canary’s zijn voorzien van Bluetooth, maar ons testexemplaar had een 3,5mm poort. De app vertelt ons dat we die met behulp van de meegeleverde gele kabel met onze mobiel moeten verbinden.

Zodra je in de app op “Yellow Cable” klikt, moet je kiezen of de Canary straks via WiFi of via Ethernet met het internet verbonden zal worden. Wij kiezen WiFi. Je moet dan het wachtwoord van je wifi-netwerk invullen. Vervolgens plug je de gele kabel in de achterkant van de Canary en in de audiopoort van je apparaat. De blauwe led op de onderkant begint nu te knipperen. Druk op “Next” en zet het audiovolume van je smartphone met behulp van de schuifbalk op 100%.

Klik weer op “Next”. De led op de onderkant brandt wit en de app toont een gele voortgangsbalk met de boodschap “Connecting”. Terwijl de beveiligde verbinding gemaakt wordt, kun je in de app bladeren in informatieschermen over de werking van het apparaat.

Bij ons liep het hier even mis. We kregen de melding dat de app de Canary niet kon “horen”. De configuratiegegevens worden inderdaad via audiosignalen doorgegeven. Maar daarvoor moet het geluidsvolume van je smartphone volledig open staan: sommige instellingen en apps verhinderen dit soms. De app bevat informatie over hoe je het geluid van je smartphone voldoende hard zet, zodat de configuratie via de audiokabel wél lukt.

Nadat we het geluidsvolume aangepast hadden, lukte de configuratie wel. Het proces duurt ongeveer anderhalve minuut. Vergeet uiteraard niet om na afloop van de canary-configuratie het geluid van je smartphone weer op een normaal volume te zetten! De app vermeldt dit niet en zou daar eigenlijk beter voor waarschuwen om ongelukken te vermijden…

Verwijder de gele kabel, druk op “Next” en wacht tot het apparaat zichzelf geüpdated heeft. Dit duurt enkele minuten. Zodra de update klaar is, verspreid de led op de onderkant van het apparaat een gele gloed. Druk op “Continue”. Je kunt nu optioneel een korte tutorial doorlopen over de werking van het apparaat.

Werking

De Canary bewaakt op drie manieren: “Armed” (bewegingsdetectie met mobiele alarmen; de led op de onderkant brandt dan groen), “Disarmed” (bewegingsdetectie met opnames maar zonder alarmen; de led brandt geel) en “Privacy” (camera en microfoon zijn volledig uitgeschakeld; de led is uitgeschakeld).

“Arm/Disarm” gebeurt standaard automatisch wanneer de app detecteert dat jij of één van je huisgenoten je thuis verlaat. Canary herkent je locatie aan de hand van je gps (als die ingeschakeld is), gsm-ontvangst en wifi-verbinding. Huisgenoten voeg je in de app toe als “members” en kunnen dan zelf ook de app installeren en met volledige rechten gebruiken. Het is momenteel niet mogelijk om de rechten van “members” te beperken.

Opnames worden in de cloud bij Canary bewaard. Hiervoor wordt de beveiligde AWS-infrastructuur van Amazon gebruikt. In de aankoopprijs is het “basic plan” inbegrepen, waarbij video-opnames tot twaalf uur terug te bekijken zijn. Je kunt ook vijf video’s online bewaren (“bookmarken”) en maximaal drie video’s downloaden. Dat is vrij beperkt; voor echte bewakingsdoeleinden is het gratis abonnement duidelijk niet toereikend, maar wil je méér dan zul je moeten bijbetalen. Je kunt tot vier Canary’s op één locatie gebruiken en dit met hetzelfde abonnement.

Praktijk

De videokwaliteit is uitstekend, ook ‘s nachts. De groothoeklens met een kijkveld van 147 graden zorgt ervoor dat een ruimte meestal in zijn geheel op beeld staat.

De problemen met een overgevoelige bewegingssensor die er vroeger bestonden lijken met de nieuwste firmware opgelost te zijn. In de app kun je de gevoeligheid van de sensor nu trouwens met een schuifschakelaar zelf regelen. De panieksirene van 90 decibel, die je op afstand kunt in- en uitschakelen, maakt een hels kabaal.

Standaard is het niet actief, maar je kunt het in de app zo regelen dat je een waarschuwing krijgt wanneer de verbinding uitvalt. Schakel die optie in, want een dergelijke waarschuwing lijkt mij essentieel voor een écht veilig bewakingssysteem.

De “HomeHealth”-metingen van temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit zijn een unieke eigenschap. Handig is dat je hiervoor ook waarschuwingen kunt configureren, zodat je bijvoorbeeld gewaarschuwd wordt als de temperatuur of luchtvochtigheid boven of onder een bepaalde limiet gaan of wanneer de luchtkwaliteit “abnormaal” wordt.

Consumenten met bijvoorbeeld een wijnkelder of een serre zullen deze optie weten te waarderen. Als je de luchtkwaliteitssensor op “abnormaal” zet, kun je een soort brandalarm configureren, al is dit uiteraard geen vervanging voor een echte branddetector.

Hoewel het een gebruiksvriendelijk systeem is, verwachten wij een Nederlandstalige handleiding en app als men dit apparaat ook bij ons wil verkopen. Dat is nu niet het geval.

Het systeem is naar onze smaak soms ook iets té gebruiksvriendelijk. Zo kun je de audio-opname momenteel niet apart uitschakelen. Video én audio zijn altijd samen ingeschakeld, of, als je de privacy-stand gebruikt, altijd samen uitgeschakeld. Audiodetectie wordt niet ondersteund, alleen bewegingsdetectie via video.

Prijzen

€219. Eén week gratis abonnement op het “7-Day plan” is inbegrepen in de aankoopprijs, zodat je dit kunt uitproberen. In dit abonnement kun je tot zeven dagen terugkeren in video’s en ongelimiteerd video’s downloaden. Je kunt ook honderd video’s permanent bewaren in de cloud of “bookmarken”. Dit plan kost $99 per jaar of $9,99 per maand. Voor wie méér wil is er nog een “30-Day plan” met dertig dagen video’s en onbeperkte downloads en bookmarks voor $299 per jaar of $29,99 per maand. Het “2-Day plan” ten slotte bewaart de video’s van twee dagen, heeft onbeperkte downloads en 25 bookmarks voor $49 per jaar of $4,99 per maand. Schakelen tussen een jaar- of maandabonnement kan op elk moment in de abonnementscyclus..

Conclusie

Een vergelijkbaar bewakingssysteem zoals iSmart biedt méér configuratiemogelijkheden en ondersteunt ook externe diensten zoals IFTTT. Canary is daarentegen een volledig gesloten systeem dat niet ‘praat’ met externe webdiensten. Maar Canary heeft wel één groot voordeel tegenover iSmart, D-Link Smart Home Security, Dropcam en andere en dat is zijn modern en mooi design. De kleine cilinder valt nauwelijks op, heeft maar één kabel en past in elk (modern) interieur. Wellicht is dat een van de belangrijkste redenen voor het internationale succes van Canary

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content