Review: Google Nexus 9 Android Lollipop tablet

Google Nexus 9 © Google

De Google Nexus 9 tablet moet de plaats innemen van de populaire, maar afgevoerde Nexus 7. Krachtigere hardware vertaalt zich in een hoger prijskaartje, maar is de Nexus 9 ook een goede Android-tablet? Wij zochten het uit.

De Google Nexus 7 dateert al van 2012 en werd in 2013 vernieuwd, maar de populaire Android tablet wordt niet langer verkocht. De duurdere Nexus 9 moet zijn plaats innemen.

Afgaande op zijn specificaties betekent de door HTC gebouwde Nexus 9 ontegensprekelijk een serieuze stap vooruit tegenover de door Asus gemaakte Nexus 7. Het ips-aanraakscherm, toch de belangrijkste manier om met gelijk welke tablet te werken, werd niet alleen groter, maar kreeg ook een dubbel zo hoge resolutie mee. Het heeft overigens een beeldverhouding van 4 op 3 en niet 16 op 9.

Het 8,9-inch scherm van de Nexus 9 heeft een Quad HD resolutie van 2048 x 1536 pixels of 1440p videoresolutie. Dat vertaalt zich in een pixeldichtheid van 288 ppi, vergelijkbaar met de eerder geteste Sony XPERIA Z3 Tablet Compact, die wel een iets kleiner 8,1-inch scherm heeft. Maar de pixeldichtheid is wel kleiner dan bij de Nexus 7, die aan 323 ppi kwam.

Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper beelden eruitzien voor het menselijk oog. De pixelresolutie geeft dan weer aan hoeveel grafische informatie een scherm kan tonen en daar doet de Nexus 9 het uiteraard beter dan de Nexus 7.

Omwille van zijn iets grotere scherm heeft de Nexus 9 een formaat en gewicht dat tussen een mini- en gewone (10-inch) tablet in zit. Als je grote handen hebt, kun je het apparaat net met één hand vastpakken, maar door het stevige gewicht van 425 gram en de redelijk scherpe rand van geborsteld metaal voelt dat weinig comfortabel aan. De tablet is met zijn 8 mm ook vrij dik, al valt dit minder op door schuin aflopende schermrand.

Google zegt nochtans dat “het scherm groot genoeg is om op te werken en tegelijkertijd klein genoeg om met één hand vast te houden”, maar persoonlijk vinden we dat het eerste misschien wel klopt, maar het tweede niet echt.

Chipset

De Nexus 9 is een 64-bit-tablet dankzij de krachtige 2,3 GHz quad-core Nvidia Tegra K1 system-on-socket (soc) chip. Veel 64-bit Android-tablets bestaan er nog niet en het besturingssysteem is nog maar pas (vanaf v5.0 “Lollipop”, de versie die de Nexus 9 draait) helemaal klaargemaakt voor 64-bit gebruik. De meeste Android-apps werken trouwens nog aan 32-bit. Dus momenteel heb je daar niet veel aan, maar het betekent wel dat de Nexus 9 toekomstbestendig is.

De overstap naar 64-bit is ook in de tablet-wereld onvermijdelijk. Herinner je hoe lang het duurde voor Windows-pc’s de overgang maakten van 32- naar 64-bit… Ondertussen zijn alle Windows-pc’s die je koopt 64-bit, met alle voordelen van dien, zoals de mogelijkheid om méér werkgeheugen te gebruiken, of het feit dat de processor in één cyclus dubbel zoveel gegevens verwerkt en dus rekenopdrachten sneller uitvoert.

Voor Android-tablets begint de 64-bit (r)evolutie nu pas, maar ze is wel onvermijdelijk. Overigens heeft de Nexus 9 gewoon 2 GB werkgeheugen. Dat is veel, maar niet uitzonderlijk aangezien sommige duurdere Android-tablets al met 3 GB zijn uitgerust.

De Tegra K1 soc heeft een grafische component die gebaseerd is op dezelfde ‘Kepler’-architectuur die Nvidia ook gebruikt in zijn high-end grafische chips voor pc’s en spelconsoles. Android Lollipop bevat speciale ondersteuning voor die grafische component, wat snellere en betere mobiele games mogelijk maakt.

Andere hardware-kenmerken

In tegenstelling tot bij de Nexus 7 kun je de opslagruimte niet uitbreiden door middel van een micro-sd-geheugenkaartje. De 16 GB versie die wij testten heeft in de praktijk maar 7,9 GB vrije opslagruimte. De Nexus 9 ondersteunt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nexus 5 smartphone standaard wel USB On-The-Go (otg), wat betekent dat je er een extern geheugen op kunt aansluiten. Standaard is er wel geen bestandsbeheerder-app geïnstalleerd, maar die kun je gemakkelijk genoeg downloaden uit de Google App-winkel. Wij raden overigens ES File Explorer aan.

Naast otg ondersteunt de micro-usb-poort ook usb-audio-apparatuur, zoals headsets, microfoons, audio-interfaces en dongels voor het opnemen en afspelen van hoogwaardige (digitale) audio.

De Nexus 9 heeft een 8,1MP autofocus camera met led-flits aan de achterkant en een 1,6MP chatcamera op de voorzijde. De hoogste videoresolutie is Full HD 1080p voor de achtercamera en HD Ready 720p voor de voorcamera.

De foto’s die je met de achtercamera maakt, lijken ons iets donkerder dan bij de Nexus 7 en bevatten bij beperkt licht meer ruis dan bij bijvoorbeeld de Apple iPad Air 2, maar zijn voor de rest van behoorlijke kwaliteit, al is dit uiteraard geen vervanger voor een echte compactcamera. Als foto-app wordt de standaard Google Lollipop-app gebruikt, waarmee je onder andere automatisch panorama’s kunt maken, ook 360 graden in het rond.

De stereoluidsprekers zitten vooraan en produceren flink wat geluid, weliswaar met een gebrek aan bastonen. Maar de audiokwaliteit is voor dergelijke kleine speakertjes toch meer dan behoorlijk. Voor de audio-aansturing is, blijkens de documentatie, de HTC BoomSound-technologie verantwoordelijk.

Prestaties

De Nexus 9 is erg snel. In de Futuremark PCMark for Android algemene, Futuremark 3DMark Ice Storm grafische en Futuremark Peacekeeper web-benchmarks scoort deze tablet veel sneller dan alle andere Android-tablets die we tot nu toe testten.

Je betaalt wel een prijs voor die goede prestaties: een lagere autonomie, al hangt dit natuurlijk sterk af van wat je allemaal met de tablet doet. Een recente firmware-update naar Android 5.1.1 verbetert de autonomie lichtjes: ze stijgt in dezelfde benchmark van 381 naar 402 minuten.

Accessoires, versies en prijzen

Google verkoopt een interessante cover voor de Nexus 9. We hebben ze zelf niet in handen gehad, maar afgaande op de beschrijving activeer je als je er één hoek van omvouwt de camera en als je twee hoeken omvouwt maak je er een handige standaard van.

Google verkoopt ook een toetsenbordcover voor deze tablet, de Nexus 9 Keyboard Folio. Die hebben we wel uitgeprobeerd. Heel enthousiast zijn we er niet over. Het toetsenbord heeft bijvoorbeeld geen aanraakgevoelig vlak en is ook vrij smal.

De Keyboard Folio ‘plakt’ magnetisch vast aan de achterkant van de tablet, maar heel sterk is die magneet niet: ze laat gemakkelijk los. Op een werkvlak is dat geen probleem, maar als je de combinatie bijvoorbeeld op je schoot gebruikt, moet je ervoor oppassen dat de tablet niet van de cover loskomt en bijvoorbeeld op de grond valt.

De eenvoudig los te maken magnetische hechting heeft wel één voordeel: je kunt de Nexus 9 naar believen liggend of staand in de toetsenbordcover monteren.

Er bestaan drie verschillende versies van de Nexus 9: 16 GB Wifi (389 euro), 32 GB Wifi (479 euro) en 32 GB Wifi+4G/LTE (559 euro). De wifi-versies bestaan niet alleen in het zwart, maar ook in het wit. De Nexus 9 Cover kost 39 euro. Voor de Nexus 9 Keyboard Folio betaal je 129 euro.

Conclusie

De Google Nexus 9 is misschien niet helemaal perfect, maar het is wel een van de snelste en meest toekomstbestendige Android-tablets die je momenteel kunt kopen. Door zijn hogere prijs tegenover de Nexus 7 is het niet meer het koopje van weleer, maar in verhouding tot de rest van de tabletmarkt is deze Google tablet wel eerlijk geprijsd.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content