Review: kamerbreed kijkplezier met Samsung tv

Samsung UE55KS9000 © Samsung

We testten de Samsung 9-Series Curved Quantum Dot SUHD TV UE55KS9000, een 4K Ultra HD televisie met HDR1000-contrastverbetering en een gebogen scherm.

Samsungs 9-Series Curved Quantum Dot SUHD S9000 tv’s bestaat in vier formaten: 49 inch, 55 inch, 65 inch en 78 inch. Wij testten de 55-inch versie die een adviesprijs van 2.599 euro heeft, maar hier en daar online verkrijgbaar is voor net geen 2.000 euro. Dat blijft een hoop geld voor een tv, maar dat heb je nu eenmaal altijd met grote televisies waarin de laatste snufjes verwerkt zijn.

S9000 is overigens nog niet de top in het Samsung-gamma. Er is ook nog de veel duurdere S9500 met achtergrond-led- in plaats van rand-led-verlichting en met een nog veel hogere contrastratio dan de S9000.

We vroegen ons tijdens onze test dan ook vooral af: heb je (nu al) iets aan de laatste tv-snufjes? Sowieso geldt dat al die technologie over enkele maanden of jaren toch opduikt bij goedkopere modellen. Er is dus geen reden om je naar de winkel te haasten, maar als je je afvraagt wat al die slogans, zoals “Quantum Dot”, “4K UHD” en “HDR1000”, precies betekenen dan geven we je daarop in deze review een antwoord.

Installatie

Het gebogen scherm (kromming: 4.200R ofwel een krommingsboog (radius) van 4,2 m) met een diagonaal van 139,7 cm (55 inch) heeft een nauwelijks zichtbare rand en lijkt opvallend dun, maar die “Boundless Design” is gedeeltelijke een optische illusie. Bovenaan is het scherm maar 11 mm dik, maar onderaan, waar zich een deel van de electronica en de luidsprekers bevinden, stijgt de dikte tot net geen 50 mm.

Hou daar rekening mee als je de tv zelf uitpakt en installeert. Volg de instructies in de verpakking naar de letter en neem het scherm zeker niet aan de bovenkant vast, want dan kun je het beschadigen.

Zeker bij de 55-inch en grotere versies doe je de installatie best met z’n tweeën. Je hebt er ook heel wat lege vloerruimte voor nodig, want de forse, 2,1 kg zware aluminium Y-voet moet je dan zelf monteren. Het trucje is dan het scherm met de voorkant plat op de geopende doos te leggen, met de meegeleverde kartonnen beschermlaag tussen doos en scherm. Het beschermkarton zorgt ervoor dat het gebogen scherm dan niet plooit of nog erger breekt. Daarna kun je de in twee delen meegeleverde voet vastschroeven en het zaakje voorzichtig rechtzetten.

Achterop de tv is het aantal aansluitingen beperkt tot usb, CI+-module en uiteraard stroom. Alle andere connecties, waaronder vier hdmi-en drie usb-poorten, zitten samen met alle intelligentie op en in de meegeleverde, compacte en lichte Samsung One Connect box. Die verbind je met de tv via een platte kabel.

Het voordeel is dat je daarna niet meer achter de tv moet zijn om iets aan te sluiten. Het houdt de tv natuurlijk ook platter, aangezien de belangrijkste elektronica, waaronder ook de cpu, het geheugen en de netwerkfunctionaliteit (zowel Ethernet als Wireless-N/AC draadloos), zich in de box bevinden.

Belangrijker nog is dat deze box je tv toekomstbestendig maakt. Samsung kan een update van de box uitbrengen als en wanneer nieuwe technologieën dit nodig maken. Dat zal natuurlijk niet gratis zijn, maar het is wel een hele geruststelling.

Samsung spreekt over “360° Design”. Het bedoelt daarmee dat de S9000 tv-serie ook langs de achterzijde gezien mag worden. In een modern interieur kan dit van belang zijn. Sowieso zul je altijd minstens twee kabels “zien”: de stroomkabel en de kabel naar de connectbox. Maar een beetje handige harry kan die inderdaad min of meer uit het zicht wegwerken en alle aangesloten apparatuur in een kast verbergen.

Technische kenmerken

Het scherm heeft een ‘echte’ 4K UHD tv-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels (2160p). Die bijna 8,3 miljoen pixels zijn er vier keer méér dan bij een Full HD tv (1080p). Maar dat is nog altijd ‘maar’ 80 pixels per inch (ppi), dus als je dat met je mobieltje vergelijk is de pixeldichtheid van dergelijke schermen niet zo heel indrukwekkend.

Er zijn nog niet heel veel 4K-bronnen beschikbaar, maar deze tv doet ook aan opschaling. De ‘suhd remastering engine’ probeert materiaal in lagere resoluties zo goed en zo kwaad mogelijk naar UHD-resolutie te opwaarderen.

HDR (High Dynamic Range) is een ander snufje dat de helderheid en het contrast van beelden verbetert door meer zogenaamde luminatieniveaus te voorzien. HDR1000 betekent dat deze tv een piekhelderheid van 1000 nits heeft en er dus duizend stappen zijn tussen het zwartste zwart en het witste wit.

Samsung verbetert de zwartweergave nog door een systeem dat Ultra Black heet en het licht op zo een manier manipuleert dat er minder weerkaatsing is. Dit is volgens Samsung vooral interessant in een felverlichte of zonnige kamer.

Quantum Dot is weer een ander beeldverbeteringstrucje, waarbij pixels bestaan uit kleinere nanopixels die elk een andere kleur kunnen weergeven. Deze tv kan zo tot een miljard verschillende kleuren weergeven (64 keer méér dan een gewone tv), naast 1.024 variaties van elke primaire kleur (10-bit kleursysteem dat 96% van de DCI/P3-kleurruimte weergeeft). Die “deep colour” moet wel ook door de bron worden ondersteund, bijvoorbeeld Ultra HD Blu-ray

Deze tv heeft een woofer en vier luidsprekers. Het totale geluidsvermogen bedraagt 60 watt.

Alles wordt aangestuurd door een quad-core processor en Samsung Smart TV (gebaseerd op het open source Tizen TV-platform) met games, apps, dlna, stemherkenning en zelfs een ingebouwde webbrowser. De Netflix- en Youtube-apps zijn standaard al geactiveerd.

Samsung levert twee afstandsbedieningen mee, een heel compact design-model met een beperkt aantal knoppen en een uitgebreidere, maar toch nog compacte “gewone” Samsung-remote. Daarnaast kun je deze tv ook bedienen met Samsung-apps. Verder kun je een usb- of Bluetooth-toetsenbord aansluiten.

Deze tv meet 1226 x 800 x 376 mm en weegt 20 kg met voet.

Alle technische specificaties vind je op de website van Samsung.

Praktijk

In het licht van de relatief lage pixeldichtheid, hou je beter enige afstand van de tv. Heb je een perfect zicht, zul je op 1 meter afstand immers al individuele pixels waarnemen. Een kijkafstand van minstens 1,7 à 2,5 meter is aan te bevelen. Heb je die ruimte niet, dan ga je beter voor het kleinere model (met een pixeldichtheid van 90 ppi).

Maar hou er dan rekening mee dat de kromming voor de schermformaten 48- en 55-inch volgens sommigen eerder een na- dan een voordeel is: van de ideale kijkpositie in het midden vóór het scherm kan bij dergelijke relatief kleine schermdiameters maar één à twee kijkers optimaal genieten.

Voor schermen onder de 55 inch vinden we een gebogen scherm persoonlijk geen voordeel. Daarboven kan het je eventueel een meer meeslepende kijkervaring bezorgen, al is dat toch vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

De vier basisinstellingen voor de beeldkwaliteit richten zich op de grootste gemene deler van kijkers. Behalve de standaard filminstelling zijn ze wat ons betreft alledrie te helder en te contrastrijk. De film-modus is beter, maar ook bij die instelling duik je best in de geavanceerde configuratie-opties om verlichtingsintensiteit, contrast, kleur, balans etc. beter en vooral minder overdreven te configureren.

Idealiter laat je de tv voor jouw situatie uitmeten door een specialist en door hem optimaal instellen. Je kunt dit ook zelf doen met behulp van vrij verkrijgbare test-schijven, maar er komt wel wat werk bij kijken.

Positief is dat de geavanceerde configuratie-opties heel gedetailleerde instellingen toelaten. Mits een correcte configuratie levert deze tv een prachtig beeld, vrij van digitale artefacten, met natuurlijke kleuren, subtiele details en een redelijk diep zwart. Ook de up-scaling functioneert uitstekend, zeker voor 1080p bronmateriaal.

Samsung Smart TV en bijbehorende apps werken dankzij de quadcore processor snel en vlot.

Conclusie

De Samsung 9-Series UE55KS9000 is een uitstekende tv, maar voor alle snufjes betaal je uiteraard veel geld.

Prijs: 2.599 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content