Review: krachtige alles-in-één nas-server

Qnap TurboNAS TS-453 Pro © Qnap

QNAP biedt een breed gamma van nas-servers voor alle marktsegmenten en levert ook oem-diensten aan andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld Fujitsu. We testten de QNAP TurboNAS TS-453 Pro, een in zwart metaal uitgevoerde NAS in een kmo-tafelmodel uit de midrange-productserie van de fabrikant.

De QNAP TurboNAS TS-453 Pro is een krachtig tafelmodel met status-display, vier schijfsleuven, een quad-core 64-bit Intel Celeron J100 cpu, 2 GB ram die tot 8 GB kan worden uitgebreid en vier Gigabit Ethernet-poorten. Het werd voor deze test ter beschikking gesteld door de Belgische distributeur Deltalink.

De bruto-opslagcapaciteit van 32 TB kan tot 72 TB worden uitgebreid door middel van de apart verkrijgbare QNAP UX-800P expansiemodule. Alle technische specificaties van deze nas-server vind je op de website van QNAP.

Ingebruikname

De 2,5- of 3,5-inch sata1/2/3-schijven schroeven vast in afsluitbare metalen baaien. Je kunt meerdere storage pools en volumes met elk hun eigen raid-niveau creëren. De storage pools ondersteunen elke raid-vorm tot en met raid-6.

Er zijn drie soorten volumes: statische (beste prestaties, maar geen uitbreidingsmogelijkheden), “thick multiple” (meerdere wijzigbare volumes van een vooraf bepaalde omvang) en “thin multiple” (idem, maar zonder vooraf bepaalde omvang).

Wij voerden de snelheidstesten uit met zowel een statisch als een “thick” volume, omdat die in theorie de hoogste doorvoersnelheden bieden. Het “thin” volume levert de meeste flexibiliteit, maar presteert iets trager.

De internetgebaseerde installatieprocedure is heel gebruiksvriendelijk. De installatiewizard laat je van bij het begin toe om de nas in te richten voor thuis- of zakelijk gebruik.

Als je kiest voor de zakelijke instelling, worden consumenten-apps zoals media-streamers en torrent-clients uitgeschakeld. Standaard zijn dan zeven toepassingen beschikbaar: Configuratie, Bestandsbeheer, Back-up, myNASCloud (toegankelijkheid via de cloud), QSync (bestandssynchronisatie via de cloud), Antivirus en App Center.

De wizard verplicht je zoals het hoort om een beheerderwachtwoord in te stellen, maar controleert er niet de sterkte van.

Beheer en mogelijkheden

Ook het Linux-gebaseerde QNAP QTS-besturingssysteem werkt gebruiksvriendelijk. De java-gebaseerde grafische interface, met zijn drie desktops, de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk te openen en ondersteuning voor vensters, kan de vergelijking met de java-gui’s van Netgear, Fujitsu en Synology zeker doorstaan.

Het besturingssysteem biedt standaard veel mogelijkheden, die je nog kunt uitbreiden met tientallen kant-en-klare apps of zelf te configureren Linux-packages via pkg-ondersteuning.

Opvallend zijn de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden: hardwarematige aes-256 encryptie van het raid-volume, witte en zwarte lijsten voor verbindingen, beperken van verbindingspogingen tot op ip-protocolniveau, ondersteuning voor eigen x.509pem ssl-certificaten etc. Het gaat allemaal wat verder dan bij Synology, maar is ook iets moeilijker om juist te configureren.

Je kunt de nas volledig inrichten via een tablet of smartphone. Dat kan wel alleen als je eerst een myQNAPcloud-account creëert. Die account gebruik je achteraf ook om overal veilig toegang te verkrijgen tot de nas.

De recentste versie van QTS verfrist de grafische interface, voegt versiebeheer toe aan de back-up app, ondersteunt de vSphere webclient plug-in voor centraal beheer van vm’s, verbetert in het algemeen de ondersteuning voor vm’s, verbetert de beveiliging met optionele tweestapverificatie en introduceert de mogelijkheid om (net zoals bij Synology DSM) een ssd als cache te gebruiken.

Met één ssd worden alleen leesoperaties versneld. Met twee ssd’s versnellen ook de schrijfoperaties. Bij het cachen kan men kiezen tussen lru- of fifo-algortimes en tussen het versnellen van random (virtualisatie, databases) of sequential input-output (video, bestanden).

QNAP Virtualized PC

Bijzonder is dat je deze nas ook als een “software defined pc” kunt gebruiken via de Qnap virtualized pc technologie (qvpc). Je plugt een usb-toetsenbord en -muis in, sluit een monitor aan op de hdmi-uitgang en gebruikt de nas als computer via de app HybridDesk Station.

Enkele web-apps zoals Chrome, Mozilla Firefox, Spotify, XBMC en Youtube zijn direct bruikbaar via de Local Display Desk. Je kunt via de QVM Desk ook vm-versies van Windows, Linux, Unix of Android installeren, gebruiken en er tussen schakelen, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de nodige licenties.

Ten slotte is er de Defense Desk waarmee je rechtstreeks toegang hebt tot de ingebouwde videobewakingsserver en eventueel gekoppelde ip-bewakingscamera’s. Deze nas kan overigens veertig camera’s tegelijk bedienen. Twee cameralicenties worden standaard gratis meegeleverd, voor méér moet je extra licenties kopen.

Wil je qvpc gebruiken dan is het wel aan te raden om het werkgeheugen van de nas uit te breiden tot het maximum van 8 GB.

Prestaties

Deze nas kopieerde onze Intel naspt-testbestanden naar zichzelf aan een gemiddelde snelheid van 153,6 MB/s. Omgekeerd haalden we 65 MB/s. Vier hd-video’s afspelen gebeurde met een snelheid van 46,5 MB/s. Met een ssd lru random cache van 1 MB verbeterden de bestandsprestaties fors: gemiddelde kopieersnelheid naar de nas van 180,4 MB/s en in de omgekeerde richting 81,3 MB/s. De videosnelheid bleef grotendeels gelijk.

De prestaties zijn vergelijkbaar met die van concurrerende NAS’en, zoals de Seagate NAS Pro DP4, Synology DS415+ en Netgear ReadyNAS RN214.

Conclusie

De QNAP TurboNAS TS-453 Pro is een krachtige alles-in-één server die goed presteert en interessante extra mogelijkheden biedt, zoals een gebruiksvriendelijke manier om het apparaat te gebruiken als basis voor een netwerk met virtuele en dus gemakkelijk te onderhouden pc’s. In dat geval moet je het standaard aanwezige werkgeheugen van 2 GB wel uitbreiden naar 4 of 8 GB.

Prijs: 419,42 euro zonder schijven

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content