Review: krachtige nas met hardwarematige versleuteling

Synology DS416 © Synology

De Synology DS416 is een compacte nas met een dual-core processor met hardware-encryptie, zodat ook versleutelde bestandsoverdrachten snel gebeuren. Daarnaast kan deze nas ook video’s met een resolutie tot 720p in echte tijd transcoderen naar een lagere resolutie. Een test.

Van kleine servertjes voor thuisgebruik tot nas-apparaten voor grote bedrijven die in een 19-inch serverrek passen, Synology maakt nas-servers voor alle marktsegmenten. Allemaal draaien ze hetzelfde op Linux gebaseerde DiskStation Manager (DSM) besturingssysteem.

De DS416 is zeer compact, maar kan toch vier 2,5- of 3,5-inch schijven bevatten. Het is de iets grotere uitvoering van de DS416slim die we onlangs testten en die bedoeld is voor 2,5-inch schijven.

Kloppend hart van deze nas uit de Synology “Value Series” is een 32-bit dual-core Annapurna Labs Alpine AL-212 arm (advanced RISC machine)-processor, aangevuld met 1 GB DDR3 ram. Annapurna Labs is tussen haakjes een van oorsprong Israëlische chipfabrikant die begin 2015 gekocht werd door Amazon.com.

Deze nas is volledig van zwart kunststof vervaardigd. De vier schijfbaaien zitten achter een afneembare, maar niet afsluitbare klep van blinkend zwart plastic. Ze hebben een systeem voor snelle montage van 3,5-inch schijven. 2,5-inch schijven moet je met schroefjes in de baaien monteren

Van de drie aanwezige usb 3.0-poorten bevindt er zich één aan de voorkant. Achteraan zijn er twee Gigabit Ethernet-poorten en een aansluiting voor de externe voeding.

Deze nas heeft twee eenvoudig zelf te vervangen ventilatoren, maar die schieten alleen in gang als het echt nodig is. In principe wordt de DS416 altijd volledig passief gekoeld. Het Synology-logo op de zijkanten is daarom doorboord met kleine ventilatiesleuven. Zelfs als de ventilatoren in gang schieten, dan hoor je die nauwelijks.

Ingebruikname

De internetgebaseerde installatieprocedure is heel intuïtief. Eerst wordt de recentste versie van het DSM-besturingssysteem geïnstalleerd. Dat duurt een tiental minuten. Nadat het besturingssysteem geïnstalleerd is, creëer je een administrator-account en geef je de nas een naam.

Via de Synology QuickConnect-clouddienst kun je de nas veilig via het internet gebruiken. Wil je hier gebruik van maken dan dien je eerst een QuickConnect ID te creëren. Je kunt je nas ook aan een bestaande ID koppelen.

Vervolgens krijg je de kans om “aanbevolen pakketten” te installeren. Dit zijn apps waarmee je de functionaliteit uitbreidt. Het gaat voornamelijk om media-apps voor het beheren, delen en streamen van foto’s, muziek en video’s naar bijvoorbeeld dlna/upnp, Apple TV of Google Chromecast.

Het duurt enkele minuten om alle pakketten te installeren. Afhankelijk van welke apps je kiest, creëert de installatieprocedure direct enkele gedeelde mappen.

Nieuwe schijven worden automatisch geconfigureerd volgens Synology’s eigen Hybrid RAID (SHR)-beschermingssysteem. Het raid-niveau wordt gekozen volgens het aantal geïnstalleerde schijven. Bij vier schijven is dit raid5.

Deze nas is krachtig genoeg om video’s automatisch te transcoderen van en naar maximaal 720p resolutie. De concrete mogelijkheden hangen af van de gebruikte client (zie http://tinyurl.com/gohxndx voor meer informatie; de DS416 is een “Group 1, Type 2” nas).

Werking

De DS416slim gebruikt hetzelfde DSM 6.x nas-besturingssysteem als de ‘grote’ netwerkschijven van Synology. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar onze eerdere testen van bijvoorbeeld de Synology DS416slim en DS215j.

Twee cameralicenties zijn inbegrepen in de aankoopprijs. De nas is krachtig genoeg om tot 25 ip-camera’s te bedienen, maar dan moet je wel extra licenties bijkopen.

Prestaties

We testten deze nas met vier 1 TB ssd’s en met de Intel NASPT-benchmerk. De Synology DS416 kopieert gegevens aan gemiddeld 130,1 MB/s naar de nas en aan 83,8 MB/s van de nas. Viermaal HD video afspelen gebeurt aan gemiddeld 141,3 MB/s. De gemiddelde gewogen werksnelheid is 56,5 MB/s.

Conclusie

Deze compacte nas met ruimte voor vier 3,5-inch schijven presteert voor kopieer- en kantoortaken bijna even snel als de duurdereQNAP Turbo NAS TS-451+-8G. De QNAP heeft wel een betere bouwkwaliteit en een snellere processor die geschikt is voor het transcoderen van 1080p video’s, terwijl dit bij de DS416 beperkt is tot 720p.

Adviesprijs: 470,49 euro zonder schijven

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content