Review: Philips qhd-monitor met veilige webcam

Philips 272b7qptkeb monitor © Philips

De Philips Brilliance 272B7 is een 27-inch monitor met een quad-hd resolutie en een ergonomisch ontwerp. De ingebouwde webcam kan simpel worden uitgeschakeld, zodat je privacy gegarandeerd blijft. We hebben dit beeldscherm getest.

Beeldschermen met een schermdiagonaal van 27 inch (68,5 cm) en een Quad-hd (2560 x 1440 pixels) resolutie zijn vandaag niets bijzonders. Maar de Philips Brilliance 272B7 QHD LCD Monitor with PowerSensor, om hem zijn volledige naam te geven, heeft iets bijzonders: een verborgen webcam in de bovenrand die je eenvoudig fysiek kunt verbergen. Gedaan dus met een post-it over de webcamlens te plakken om je privacy te bewaren: gewoon de camera in de monitorrand drukken volstaat.

Technische eigenschappen

De 8-bit Philips Brilliance 272B7 monitor heeft een 27″ ips lcd w-led-paneel met een brede kijkhoek van 178 graden verticaal en horizontaal.

Met de eenvoudig te bevestigen of te verwijderen “SmartErgoBase”-voet kun je het scherm 150 mm in de hoogte verstellen, voor een zo ideaal mogelijk ergonomische positie. De rand rond het scherm is nauwelijks zichtbaar, voor een beter kijkcomfort.

Het scherm draait van -175 tot +175 graden, kantelt van -5 tot + 30 graden en pivoteert 90 graden zodat je het eventueel in portretrichting kunt gebruiken. Dankzij het ingebouwde kabelbeheer kun je de kabels netjes bundelen.

Andere ergonomische snufjes zijn extra maatregelen om het trillen van het scherm tegen te gaan (“Flicker-free”-technologie) en een “LowBlue”-instelling die schadelijk blauw licht filtert. De ingebouwde PowerSensor en LightSensor, die onder andere de helderheid dynamisch wijzigen naargelang het aanwezige licht, kunnen tot tachtig procent energie besparen.

Achteraan zijn er een heleboel aansluitingen, die helaas moeilijk bereikbaar zijn omdat ze naar beneden gericht zijn: kabels aansluiten is praktisch alleen mogelijk als je het scherm plat neerlegt. Beschikbaar zijn vga, DisplayPort, HDMI en audio. 2 watt stereoluidsprekers zijn ingebouwd.

De drie USB 3.0-poorten zitten gelukkig op de zijkant en zijn gemakkelijker bereikbaar. Eén van deze poorten heeft een ‘fast charging’-functie waarmee je een aangesloten usb-apparaat sneller oplaadt.

Deze monitor heeft ook een DisplayPort-uitgang, zodat je eenvoudig een tweede scherm kunt doorlussen met maar één op een pc aangesloten kabel. Een Kensington-veiligheidsslot en VESA-aansluitingen zijn eveneens aanwezig.

Philips levert standaard een heleboel kabels mee: D-Sub, HDMI, DP, mini DP, USB, Audio en uiteraard stroom.

Deze monitor is plug-and-play compatibel met DDC/DCI, Mac OS X, sRGB en Windows vanaf versie 7. Hij is vervaardigd van 85% gerecycleerd plastic en bevat geen schadelijke pvc (‘polyvinyl-chloride’)- of bfr (‘brominated flame retardant’)-plastics.

Alle technische informatie over de Brilliance 272B7 vind je op de website van Philips.

Pop-up webcam

Bijzonder is de pop-up webcam met een resolutie van 2 megapixel en de mogelijkheid om Full HD 1080p video aan 30 fps op te nemen. De camera zit bovenaan verborgen in het midden van de schermrand. Erop drukken volstaat om de webcam te activeren. Gebruik je hem niet, dan duw je hem eenvoudig terug in de schermrand, waarbij de camera automatisch uitgeschakeld wordt. Gedaan dus met het afplakken van de webcam om je privacy te beschermen.

Om de webcam te kunnen gebruiken, dien je de monitor aan te sluiten op een usb-poort van je pc. Een usb 3.0-hostkabel wordt hiervoor meegeleverd. Windows 10 herkent de camera onmiddellijk en je kunt hem daarna gebruiken met alle software, waaronder de standaard Camera-app. De camera heeft een ingebouwde witte led die automatisch opspringt als er te weinig licht is. We vonden niet direct een methode om deze led manueel uit te schakelen.

Zodra de monitor aangesloten is op een usb-poort kun je hem ook volledig bedienen met Philips SmartControl software en kun je het OSD-menu laten voor wat het is.

Beeldkwaliteit

Op de beeldkwaliteit valt niets af te dingen: het beeld is bijzonder stabiel, de kleuren natuurgetrouw (mits juiste afstelling) , goede reactiesnelheid voor een ips-scherm (5 ms van grijs naar grijs) en geen enkele dode pixel of andere afwijking.

De DisplayMate for Windows Video Obstacle Course benchmark legt deze monitor perfect af. In onze volledige testprocedure die verder ook rekening houdt met bruikbaar beeld, uitrusting, extra functies en ergonomie scoort de Philips Brilliance 272B7 een puike 93/100.

Conclusie

De Philips Brilliance QHD LCD-monitor met PowerSensor 272B7QPTKEB/00 presteert zeer goed in onze testen. Ook op ergonomisch vlak is dit een uitstekend beeldscherm. De pop-up webcam is een briljante uitvinding die mensen die gevoelig zijn voor hun internet-privacy zeker zal aanspreken. Goedkoop is deze monitor evenwel niet.

Gemiddelde internetprijs: 543 euro (2 jaar garantie)

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content