Review: Seagate Personal Cloud centrale netwerkschijf

Seagate Personal Cloud © Seagate

De Personal Cloud van Seagate is een centrale netwerkschijf met een capaciteit van naar keuze 3, 4, 5, 6 of 8 TB. De fabrikant zegt dezelfde technologie te gebruiken als online banken om bestanden te beschermen. Hoe veilig en vlot werkt de Personal Cloud echt? We zochten het uit.

Nuchter bekeken is de Seagate Personal Cloud gewoon een centrale netwerkschijf zoals er zoveel worden verkocht. Het is de software en de beveiliging die er iets bijzonders van maken, namelijk een plug-and-play oplossing waarmee je in je thuisnetwerk simpel je eigen cloud-opslag inricht.

Seagate zorgt voor de nodige beveiliging en staat ook in voor een brede ondersteuning zodat je de inhoud van je thuis-cloud op alle denkbare schermen kunt bekijken.

De door ons geteste basisversie Seagate Personal Cloud 3 TB bevat overigens maar één interne schijf en biedt dus geen databescherming zoals een echte NAS met twee of méér interne schijven dat wel doet. Maar NAS’en zijn uiteraard veel duurder.

De twee grootste Personal Cloud-varianten hebben wel twee interne schijven (2 x 3 TB voor de 6 TB variant en 2 x 4 TB voor de 8 TB uitvoering), die je naar keuze in RAID0 of RAID1 kan configureren. Als je echter voor spiegeling van gegevens via RAID1 kiest, halveer je uiteraard de beschikbare opslagruimte. Wil je dit soort bescherming dan ga je beter voor een echte (ingewikkeldere) NAS en betaal je uiteraard iets méér.

De 3 TB versie van de Personal Cloud koop je al voor 179 euro. Het duurste model met 8 TB kost 469 euro. Ter vergelijking: een 8 TB thuis-NAS van Seagate met twee interne schijven kost 599 euro.

Ingebruikname

De Seagate Personal Cloud is een plug-and-play netwerkschijf: je sluit ze aan op je router of netwerkswitch en dan heb je na 8 à 10 minuten toegang via de netwerkdialoog van Windows of Mac OS. Daarin verschijnt bij de gedeelde netwerkmappen automatisch “PersonalCloud” met een gedeelde “Public”-folder die voor iedereen toegankelijk is. In die netwerkfolder zijn al mappen aangemaakt voor “Music”, “Photos” en “Videos” met daarin allerlei voorbeeldbestanden, zodat je een en ander direct kunt uitproberen.

Er staat ook een “PesonalCloud” weblink in. Klik op het pictogram daarvan en dan start een configuratiewizard.

De wizard zoekt allereerst naar een eventuele firmware-update en past die automatisch toe. Bij ons werd de firmware geüpdated naar versie 4.1.8.2. Het apparaat wordt tweemaal heropgestart tijdens deze procedure en mag al die tijd niet losgekoppeld worden. Zodra de schijf weer in het netwerk verschijnt, kun je de wizard verderzetten.

Eerst word je gevraagd om een e-mailadres in te vullen, een tijdszone te selecteren en een wachtwoord te kiezen. Daarmee wordt een Seagate Access-account gecreëerd die je gebruikt om de Personal Cloud op een veilige manier via het internet te gebruiken. Optioneel kun je je product ook bij Seagate registreren, maar zoals het hoort is deze optie standaard afgevinkt en moet je hiervoor dus een “opt-in” doen door het desgewenst aan te vinken.

Seagate mailt je een bevestigingscode voor Seagate Access. Je moet die binnen de twee uur invullen in de wizard. Vervolgens maakt de wizard een lokale beheerderinlog (standaard het stukje van het e-mailadres dat voor het @-teken staat), een persoonlijke map met die naam waartoe jij alleen toegang hebt en activeert je Seagate Access-inlog (je e-mailadres). Klik op “Voltooien” en de initiële configuratie is klaar. Het werkt allemaal erg gebruiksvriendelijk en vlot en is ook voor mensen met weinig computerervaring doenbaar.

Werking

Met behulp van de Seagate Media app kun je op mobiele apparaten mediabestanden streamen van de Personal Cloud naar Apple TV, Chromecast en bepaalde LG tv’s. Je kunt er ook documenten en andere bestanden mee up- en downloaden en mediabestanden zoals eigen foto’s en video’s automatisch uploaden naar de centrale schijf. Deze app bestaat voor Android, iOS en Windows.

Met behulp van Seagate Dashboard-software maak je geplande back-ups van computers in jouw thuisnetwerk. Deze software werkt alleen onder Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP en bestaat vooralsnog niet voor Mac OS. Maar Personal Cloud ondersteunt wel Apple Time Machine voor het maken van back-ups.

De Personal Cloud ondersteunt de volgende mediadiensten: UPnP/DLNA, iTunes (standaard niet ingeschakeld) en Seagate Media. De volgende bestandsdiensten zijn aanwezig: SMB (bestandstoegang via Windows, Linux of Mac OS X), AFP (Mac OS X), FTP (standaard uitgeschakeld), SFTP (ook uitgeschakeld), WebDAV (eveneens uitgeschakeld) en Time Machine. Ook is een Printerserver aanwezig waarmee je een usb-printer die je op de usb-poort aansluit in je lokale netwerk kunt delen.

Apps

Standaard zijn de eigen apps van Seagate (Sdrive en Media) ingeschakeld, maar je kunt nog andere apps toevoegen en updaten via het desbetreffende menu. Momenteel zijn er vijf extra apps beschikbaar: Bittorrent Sync, ElephantDrive, Plexmedia Server, WordPress en ownCloud.

Eigen Linux-gebaseerde apps toevoegen is niet mogelijk en het app-aanbod is al met al nog mager, maar Seagate voegt wel af en toe nieuwe apps (zoals bijvoorbeeld begin dit jaar Plex) toe.

Let wel op: de Personal Cloud is niet krachtig genoeg om media via Plex in real time te transcoderen, maar de drive doet dit wel op eigen kracht en zet de verschillende formaten dan voor je klaar. Dit duurt echter enige tijd en gebeurt dus niet instant zoals duurdere NAS’en dat wél kunnen.

Prestaties

We noteerden een gemiddelde gewogen werksnelheid van 34,8 MB/s, een HD-video afspeelsnelheid van 46,2 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 83,8 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 63,8 MB/s. Dat zijn behoorlijke prestaties.

Conclusie

De Seagate Personal Cloud is een heel gebruiksvriendelijke, vrij snelle en redelijk betaalbare manier om thuis je eigen Dropbox- of Google Drive-achtige “cloud” in te richten die je zowel in je thuisnetwerk als via het internet kunt gebruiken. De toegang is beveiligd via Seagate’s Access-dienst, al moet je natuurlijk wel kiezen voor een sterk wachtwoord want daarmee staat of valt de beveiliging. De eigen Seagate apps vinden we wat minder gebruiksvriendelijk en het aantal apps van derden dat je kunt installeren is erg beperkt, al zit Plex er bijvoorbeeld wel bij.

Adviesprijs: 179 euro voor de door ons geteste 3 TB-uitvoering.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content