Review: snelle A3-scanner voor batchverwerking

Fujitsu fi-7480 Image Scanner © Fujitsu

Fujitsu brengt twee compacte documentscanners op de markt in de fi-reeks: de fi-7460 en fi-7480. Deze desktopscanners verwerken gemengde papier-batches tot A3-formaat tegen hoge snelheid, mede dankzij de usb 3.0-verbinding. We hebben de fi-7480 getest.

PFU is een dochteronderneming van Fujitsu en is gespecialiseerd in imaging, scanning en documentbeheer. Het bedrijf bestaat al sinds 1960 en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50% in de scannermarkt. In het verleden testten we van Fujitsu/PFU al eens de compacte fi-6130Z beeldscanner.

De nieuwe fi-7460 en fi-7480 borduren voort op het stramien van die compacte beeldscanner: snelle desktopscanners die je centraal kunt beheren en die alles zoveel mogelijk automatisch scannen.

Omdat ze tot A3-documenten scannen, zijn de fi-7460 en 7480 ongeveer dubbel zo groot als de eerder geteste fi-6130Z. Maar met hun afmetingen van 380 x 209 x 168 mm en gewicht van 7,6 kg blijven dit toch eenvoudig te (ver)plaatsen A3-documentscanners. Volgens Fujitsu is dit tweetal de kleinste A3-scanner in zijn prestatieklasse.

Wij testen de snelste van het tweetal, met een enkelzijdige scansnelheid van 80 ppm en dubbelzijdige van 160 ipm in kleur, grijstinten en monochroom en dit naar keuze in 200 of 300 dpi. De fi-7480 scant daarentegen enkelzijdig aan 60 ppm en dubbelzijdig aan 120 ipm.

Deze snelheidscijfers gelden voor A4-documenten die je liggend in de adf steek. Voor staande documenten daalt de scansnelheid lichtjes (tot 65 ppm enkelzijdig en 130 ipm dubbelzijdig voor de fi-7480).

Deze scanners kunnen maximaal overigens in 600 dpi scannen in hardware en in 1200 dpi in software en dit in 24-bits kleurdiepte of 8-bits grijswaarde diepte of nog 1-bit monochroom.

De scanner start snel op: in minder dan een seconde is hij klaar om te scannen uit de energiebesparende modus. Deze scanners zijn ontworpen voor een dagelijkse bedrijfscyclus van 12.000 pagina’s.

De scanner wordt geleverd met een adf-papierbaan, voedingskabel, ac-adapter, usb 3.0-kabel en installatie-dvd-rom. Documentatie en driver(-updates) zijn ook online beschikbaar.

Technische kenmerken

De automatische documentinvoer (adf) kan maximaal honderd vellen papier bevatten, maar tijdens het scannen kun je voortdurend nieuwe documenten invoeren.

De scanner kan A8 tot en met A3 aan, evenals gevouwen A2-documenten. Ook plastic kaarten kunnen worden gescand.

De meeste documenten kun je door elkaar in de adf steken en de scanner zal ze dankzij allerlei ingebouwde snufjes automatisch en zonder haperen scannen. Het papierinvoermechanisme kan zowel dik als dun papier (27~413 g/m2) verwerken

De fi-7460/80wordt geleverd met met geavanceerde scansoftware PaperStream IP (TWAIN/ISIS), PaperStream Capture, Scanner Central Admin en ABBY Finereader for ScanSnap ocr-software.

De twain-driver is ook in 64-bit formaat beschikbaar voor 64-bit scanapplicaties, maar de meegeleverde Paperstream Capture-scansoftware heeft de 32-bit driver nodig. Je kunt de software installeren op systemen met Windows Vista of hoger.

De drivers verbeteren automatisch de beeldkwaliteit tijdens het scannen, verwijderen ongewenste achtergronden en optimaliseren gescande afbeeldingen voor optische tekenherkenning (ocr). Dit werkt allemaal automatisch, maar je kunt die automatismen wel wijzigen via het Software Operation Panel.

Je kunt bijvoorbeeld de automatische documentoverlapdetectie uitschakelen of wijzigen van een ultrasonische in een visuele detectie. Op die manier kun je de werking van de scanner heel precies afstemmen op de type documenten die je gaat verwerken.

Optioneel is een post-imprinter verkrijgbaar die je aan de achterzijde bevestigt en die na het scannen identificatiemarkeringen zoals datums, alfanumerieke codes en symbolen afdrukt op de achterzijde van het originele document. Zo is het gemakkelijker om de originelen van een gescand document te vinden wanneer je deze wil raadplegen.

Volledige technische specificaties vind je op de website van Fujitsu.

Prestaties

We scanden 54 A4-kleurendocumenten in liggende modus. De fi-7480 deed hier 90 seconden over, dus 1,66 s per document of 0,83 s per dubbelzijdig document, want een dubbelzijdige scan duurt exact even lang.

Tijdens onze test bleek de scanner fysiek sneller te kunnen scannen dan onze computer de documenten kon verwerken. Vanaf document 18 vertraagde het scannen fors omdat de software niet meer kon volgen, dus de ware flessenhals is in dit geval de snelheid van de gebruikte computer en scansoftware.

De fi-7480 werkt bijzonder snel, al hangt de effectieve scansnelheid van veel factoren af: snelheid van de pc en software, type document, gebruikte resolutie. De verwerking door de software zoals bijvoorbeeld OCR voegt daar natuurlijk ook nog wat seconden aan toe, maar je kunt ondertussen gewoon verder scannen. De scanner heeft immers ook een klein buffergeheugen. Op die manier kun je zelfs een dik document bestaande uit losse vellen vrij vlot in computertekst omzetten of gewoon optisch archiveren.

We scanden ook een stapel gemengd papier en noteerden maar één “jam”, namelijk bij een geniet document. Nietjes dien je te verwijderen voor je een document scant. De software pauseert gewoon, laat je de boel herstellen en scant dan verder zonder dat de batchverwerking onderbroken wordt. Je hoeft dus niet de hele stapel van voren af aan opnieuw te scannen als er iets misgaat.

Stroomverbruik

De externe voeding vertoont geen sluipverbruik. In uitgeschakelde toestand verbruikt de scanner 0,1 watt. In ruststand is dit 13,5 watt. Tijdens het scannen verbruikt de fi-7480 maximaal 38 watt. Als de scanner 15 minuten lang niet wordt gebruikt, valt hij automatisch in slaap en verbruikt dan 3,9 watt.

Conclusie

De Fujitsu fi-7480 Image Scanner is compact, snel en werkt gebruiksvriendelijk. Als je vaak en veel moet scannen, kan je met deze desktopscanner heel wat tijd winnen. Er hangt wel een fors prijskaartje aan deze intelligente documentscanner.

Straatprijzen: 3.995 euro excl. btw voor de fi-7480; de fi-7460 kost 2.995 euro excl. btw

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content