Review: Windows 10-tablet met uitstekend toetsenbord

Lenovo thinkpad x1 tablet: alle opties en gebruiksmogelijkheden in één foto © Lenovo

De Lenovo ThinkPad X1 Tablet is een Microsoft Surface Pro-concurrent met eigenzinnige trekjes, zoals de mogelijkheid om de functionaliteit via modules uit te breiden. We hebben deze Windows 10-tablet getest.

De begin dit jaar geïntroduceerde en binnenkort ook bij ons verkrijgbare Lenovo ThinkPad X1 is functioneel vergelijkbaar met de Windows 10-tablets van Microsoft (Surface Pro 4) en HP ( Spectre x2).

Uitrusting

De versie die wij testten heeft zelfs de soc (cpu) gemeen met de Spectre X2, namelijk een 6de generatie 1,2 GHz dual-core Intel Core M7 6Y75, al zijn ook andere cpu-opties verkrijgbaar. Ook het werkgeheugen is met 8 GB identiek.

Het 12-inch ips-scherm heeft met 2160 x 1440 pixels wel een veel hogere resolutie dan het Full HD 12-inch scherm van de HP Spectre X2 en het Full HD+ 12,3-inch scherm van de Microsoft Surface Pro 4.

De ThinkPad X1 is verkrijgbaar met verschillende solid-state opslagopties van 128 GB tot 1 TB. Ons testsysteem had een Samsung NVMe M.2 ssd met een capaciteit van 512 GB, waarvan nog ongeveer 475 GB beschikbaar is voor eigen gebruik.

Het tabletgedeelte weegt 767 gram, nog iets minder dan de Surface Pro 4 (786 g) en de HP Spectre X2 (820 g). Koppel je het ThinkPad Thin Keyboard aan de tablet, iets wat heel vlot via een magnetische koppeling gebeurt, dan weegt de combinatie 1,06 kg, opnieuw dat tikkeltje minder dan de Surface Pro 4 (1,07 kg) en de HP Spectre X2 (1,19 kg).

Je zet de combinatie rechtop met behulp van een in de achterkant geïntegreerde klep, maar die werkt minder vlot dan bij de Surface Pro 4 of de HP Spectre X2. Je opent ze door een schuifje te verzetten en trekt ze dan manueel open in de gewenste positie.

Een stylus wordt standaard meegeleverd. De ThinkPad X1 is verder voorzien van voor bedrijven belangrijke beveiligingsuitrustingen (sommige in optie) zoals een vingerafdruksensor, Intel vPro-technologie, dTPM-beveiligingschip en IR-camera. Een Sierra Wireless EM7455 Qualcomm Snapdragon X7 LTE-A wwan-module (met nanosim) is een andere optie.

Modules

De onderste rand van de ThinkPad X1 kun je verwijderen en vervangen door allerlei apart verkrijgbaar modules. Wij ontvingen de Productivity-module, een combinatie van een extra batterij, bijkomende usb 3.0-poort, een volwaardige hdmi-uitgang (op de tablet zelf zit alleen een mini-DisplayPort video-uitgang) en een Lenovo OneLink+ docking-aansluiting waarmee je de ThinkPad aan een van de apart verkrijgbare Lenovo-docks koppelt.

Met de productiviteitsmodule weegt de ThinkPad X1 248 g zwaarder.

Met de apart verkrijgbare Projectormodule breid je de ThinkPad X1 uit met een Pico-projector die een projectie van 60 inch kan maken op een afstand van ongeveer twee meter. Deze module heeft eveneens een extra HDMI-poort.

Het toetsenbord kun je gewoon blijven gebruiken: het klikt evenzeer vlot vast op de tablet met extra module.

Autonomie

Volgens Lenovo houdt de vast ingebouwde batterij van de tablet het tot tien uur uit en kun je dit met behulp van de productiviteitsmodule verlengen tot vijftien uur.

In de Futuremark PCMark 8 Work Battery-benchmark maten wij 170 minuten voor de tablet alleen en 306 minuten voor de tablet met productiviteitsmodule. Dat is overigens iets langer dan de Surface Pro 4 (272 m) en HP Spectre X2 (279 m).

Praktijk

De modulaire uitbreidbaarheid van deze tablet is heel erg interessant, maar wat we nog belangrijker vinden is de uitstekende kwaliteit van het slechts 5,2 mm dikke toetsenbord, dat trouwens niet alleen een aanraakvlak maar ook een g-knops muis (TrackPoint) heeft.

Dit is het veruit het beste tablettoetsenbord dat we kennen en vele malen beter dan dat van de Surface Pro 4. Ook het redelijk goede toetsenbord van de HP Spectre X2 verbleekt bij dit ThinkPad Thin Keyboard. Voor sommige gebruikers die een Windows-tablet beogen kan dit een doorslaggevend criterium zijn om voor de ThinkPad te kiezen.

In onze gebruikelijke Futuremark PCMark 8- en 3DMark Professional-benchmarks presteert de Lenovo ThinkPad X1 op hetzelfde niveau als de HP Spectre X2 en is logischerwijze iets, maar niet dramatisch véél trager dan de door ons geteste Intel Core i5-6300U variant van de Microsoft Surface Pro 4. De opslagsystemen van deze drie tablets scoren overigens inzake snelheid vrijwel identiek.

Conclusie

Als we alles omrekenen en er onze gebruikelijke wegingen op toepassen, haalt de Lenovo ThinkPad X1 mét productiviteitsmodule een prestatiescore van 56/100, identiek aan de gewogen prestatiescores van de Surface Pro 4 en Spectre X2. De Lenovo-tablet is wel duurder dan zijn concurrenten. De HP-tablet biedt van deze drie met voorsprong de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Maar als je belang hecht aan een zeer goed toetsenbord en scherm en rekening houdt met de mogelijkheid om de functionaliteit uit te breiden door middel van optionele modules, dan valt er veel te zeggen voor de ThinkPad X1. Het is wellicht de beste Windows 10-tablet die je momenteel kunt kopen.

Prijs: vanaf 1.683 euro voor het model met Intel Core M5-6Y54. De door ons geteste versie kost 2.353,56 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content