Stijlvolle en krachtige router voor thuisgebruik

Cisco’s vernieuwde Linksys E-serie omvat vijf routers, zodat iedereen de geschikte router kan kiezen. We testten de Linksys E3200, die gericht is op actieve huishoudens die nood hebben aan een performante router.

Cisco’s vernieuwde Linksys E-serie omvat vijf routers, zodat iedereen de geschikte router kan kiezen. We testten de Linksys E3200, die gericht is op actieve huishoudens die nood hebben aan een performante router.


De E-serie kreeg een volledig nieuwe vormgeving. Het voorpaneel is uitgevoerd in zwart waarin bovenaan een glanzende, donkerblauwe band werd aangebracht. De zij-, voor en onderkant bieden plaats aan fijne verluchtingsroostertjes. Onderaan vinden we de reset-knop.


De achterzijde geeft toegang tot de aansluitingen van de Linksys E3200. We zien een USB 2.0-poort, vier Gigabit Ethernet-poorten en een wan-poort. Verder vinden we op de achterzijde ook een Wifi Protected Setup-knop, een statuslampje, een stroomaansluiting en een aan/uit-knop. Het geheel oogt heel stijlvol en solide, maar helaas ontbreekt de mogelijkheid om het toestel tegen een wand te bevestigen. Een klein detail, maar toch zo belangrijk als je de installatie van de router proper wil afwerken.


Technisch

Deze simultaneous dual-band router biedt (theoretische) draadloze doorvoersnelheden tot 300 + 300 Mbps. Dit wil dus zeggen 300 Mbps op 2,4 GHz en 300 Mbps op de 5 GHz frequentieband. Het toestel beschikt over maar liefst zes interne antennes en bovendien zou de MIMO-antenne-array (2×3 transmit/receive) een betere dekking en betrouwbaarheid bieden volgens Cisco.


Uiteraard biedt de Linksys E3200 ondersteuning voor WPA / WPA2 encryptie en beschikt de router over een SPI-firewall. Vaste toestellen kan je verbinden met één van de vier Gigabit lan-poorten en dankzij de ingebouwde USB-poort op de achterzijde kan je externe opslagapparaten en printers delen via het netwerk. Dankzij de geïntegreerde QoS-technologie krijgt dataverkeer dat gevoelig is voor vertragingen steeds voorrang (bijvoorbeeld: streaming, VoIP, multi-player games). Tot slot is de Linksys E3200 klaar voor het laatste nieuwe Internet Protocol IPv6.


Cisco Connect

Cisco Connect-software is compatibel met Windows- en Mac-computers. Dankzij deze software kan je op erg eenvoudige wijze je router installeren en configureren, maar dat is niet alles. Ook gasttoegang tot je netwerk is heel eenvoudig te configureren. Je kan daarbij zelf kiezen hoeveel gasten je wil toelaten (maximaal 10).


Voor ouderlijk toezicht kan je de internettoegang permanent of op specifieke tijden blokkeren en ook specifieke websites kan je ontoegankelijk maken voor je kroost. Surft je kind toch naar een geblokkeerde website, dan krijgt het hiervan een melding. Tot slot kan je eenvoudig nieuwe apparaten zoals pc’s en smartphones toevoegen aan het netwerk en geavanceerde instellingen configureren.


Conclusie

De Linksys E3200, die 129 euro kost, is een compacte, stijlvolle router die je dankzij de Cisco Connect-software erg eenvoudig kan installeren en configureren. Ouders krijgen via deze software bovendien meer controle over het internetgebruik van hun kroost. Bestanden delen via je netwerk is dankzij de geïntegreerde USB-poort een fluitje van een cent. De firmware bijwerken verloopt eveneens erg vlot en snel. Tot slot hadden we doorheen de hele woning een goed bereik. Dit alles maakt dat we deze interessant geprijsde router warm kunnen aanbevelen.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content