Tablets van Samsung en Sony vergeleken

Wij vergeleken de Galaxy Tab 10.1 van Samsung met de Tablet S van Sony. Eerste vaststelling: een van beide fabrikanten heeft wel héél goed naar de iPad2 gekeken. Tweede vaststelling: de andere fabrikant koos voor een origineler ontwerp en levert daarmee de betere Android-tablet af. Derde vaststelling: een bétere Android-tablet is weliswaar nog altijd géén Apple iPad2…

Wij vergeleken de Samsung Galaxy Tab 10.1 met de Sony Tablet S. Eerste vaststelling: een van beide fabrikanten heeft wel héél goed naar de iPad2 gekeken. Tweede vaststelling: de andere fabrikant koos voor een origineler ontwerp en levert daarmee de betere Android-tablet af. Derde vaststelling: een bétere Android-tablet is weliswaar nog altijd géén Apple iPad2…


Er is heel wat te doen over de grote gelijkenissen tussen de Apple iPad2 en de Samsung Galaxy tab 10.1. Als je beide in de handen hebt, kun je inderdaad niet naast de grote gelijkenissen tussen de twee kijken. Sony bedacht met zijn Tablet S een apparaat dat functioneel grotendeels hetzelfde is als de iPad2 en de Galaxy Tab 10.1, maar voorzien is van een redelijk uniek design.


Samsung Galaxy Tab 10.1

Deze Android 3.1 tablet lijkt fysiek het meest op de iPad2 van alle Android 3.x ‘Honeycomb’-tablets die we al hebben gezien (en dat zijn er ondertussen toch al meer dan tien). Je zou hem zelfs ietwat oneerbiedig als een kloon kunnen beschouwen, uiteraard met een ander besturingssysteem. Het is sowieso een van de dunste Android-tablet met 10,1-inch scherm die je momenteel kunt kopen.


Met de iPad2 heeft hij verder nog gemeen dat je het interne geheugen van 16 GB niet kunt uitbreiden en dat er geen usb-aansluitingen op zitten, dit in tegenstelling tot bij de meeste andere Android-tablets. Net zoals de iPad2 heeft de Galaxy Tab 10.1 een dockingaansluiting waarop allerlei apart verkrijgbare uitbreidingen passen, waaronder usb- en hdmi-aansluitingen. Die dockingaansluiting doet ook dienst als stroomaansluiting en lijkt heel erg op die van de iPad2.


Sony Tablet S

Sony’s Tablet S heeft een uniek ergonomisch ontwerp. Hij is aan één kant een beetje dikker, waardoor je hem gemakkelijker in de hand kunt houden en het scherm een beetje helt als je hem plat op tafel legt. De Tablet S zit qua gewicht tussen de Apple iPad2 en Samsung Galaxy Tab 10.1 en is daarmee een van de lichtere tablets met grote schermen die je momenteel kunt kopen. (Apple iPad2: 601 à 613 gram; Samsung Galaxy Tab 10.1: 568 gram; Sony Tablet S: 592 gram).


Bijzonder is echter dat hij het allerlichtst van allemaal aanvoelt. Reden is wellicht dat de dikkere kant, die je normaal in de palm van je hand houdt, iets zwaarder is. Het gewicht wordt dus slim verdeeld naar de kant waar je hem vasthoudt. Hou je de Galaxy Tab vast in je ene en de Tablet S in je andere hand dan voelt de tweede lichter aan dan de eerste, terwijl de weegschaal voor de Sony toch 24 gram meer gewicht laat zien dan voor de Samsung.


De Sony Tablet S is samen met de Samsung Galaxy tab 10.1 een van de snellere Android 3-tablets; Samsung presteert op grafische vlak wel iets beter. De Sony heeft ook een iets lagere autonomie dan de Samsung: 7,1 tegenover 8,5 uur in onze specifieke test (het lezen van een boek met de ingebouwde e-reader). In diezelfde autonomietest doet de iPad2 het overigens nog beter met 9,45 uur…


Conclusie

De Samsung Galaxy tab 10.1 is zeker een van de beste Android-tablets en op grafische vlak wellicht ook de snelste. Maar erg origineel is zijn ontwerp niet en deze tablet is ook minder uitbreidbaar dan andere Android-tablets. Sony pakt het originele aan met de Tablet S die naast zijn tabletfuncties ook dienst doet als universele infrarode afstandsbediening en waarop je bovendien PlayStation-games kunt spelen. Al bij al kunnen geen van deze twee tablets tippen aan een Apple iPad2. Aangezien al deze tablets ongeveer hetzelfde kosten (479 euro – 16GB + WiFi), is de keuze snel gemaakt… tenzij je niet wil vastzitten aan het gesloten ecosysteem van Apple, want op Android krijg je wel meer vrijheid inzake apps. De grotere chaos moet je er dan wel voor lief bijnemen…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content