Willekeurige bekabeling gebruiken voor een netwerkverbinding

Om eenvoudig een netwerkaansluiting te voorzien via bestaande bekabeling ontwierp Mobotix de Mx2wire set.

Om eenvoudig een netwerkaansluiting te voorzien via bestaande bekabeling ontwierp Mobotix de Mx2wire set.

Als voorbeelden van bruikbare bekabeling geeft Mobotix de volgende types: coaxiale kabel, telefoonlijnen, deurbelbekabeling, installatiekabel (stroom). Natuurlijk kan je ook netwerkkabel gebruiken, maar dat is ons inziens alleen interessant als je het bereik van een bestaande ethernet-verbinding wil verlengen. Met een Mx2wire module en Cat7 kabel kan je volgens Mobotix stroom (PoE class 2) vervoeren over een lengte van 500 meter met een data rate van ongeveer 30 Mbps. Normaal is dit beperkt tot 100 meter. De Mx2wire vereist een Power over Ethernet switch (PoE) of PoE-injector. Met de Mx2wire set kan je dus ook compatibele toestellen voorzien van stroom via dezelfde tweepolige kabel. Het maximaal vermogen ligt vast op zeven watt.

Installatie Er zijn veel mogelijke situaties waarin je de Mx2wire kan inzetten. We horen je luidop denken “Waarom gebruik ik dan geen HomePlug of een draadloos netwerk?” Een draadloos netwerk is altijd gevoelig voor omgevingsfactoren als muren, plafonds, enzovoorts. Om die reden is een draadloos netwerk niet altijd even betrouwbaar. Homeplugs zijn een alternatief, maar bieden geen ondersteuning voor het vooral bij bedrijven vaak gebruikte PoE. Nog een voordeel is dat de Mx2wire-technologie ook over andere soorten kabels dan alleen stroomkabels functioneert. Oude, verder ongebruikte bekabeling kan dan behouden blijven en dienst doen als netwerkconnectie.

Opstelling In het kader van deze test gebruikten we een 8-poorts 10/100 Mbps ProSafe Switch met PoE (model FS108P). De PoE-switch verbinden we met een 16-poorts Linksys SD216 switch die op zijn beurt is verbonden met een Linksys-router die internettoegang mogelijk maakt. De Netgear PoE-switch heeft vier PoE-poorten en vier gewone poorten. Op één van de PoE-poorten sluiten we een Mx2wire-module aan. Die module verbinden we met het tweede Mx2wire apparaatje via onze luidsprekerkabel. Aan het tweede Mx2wire apparaat sluiten we vervolgens onze test-pc aan. Onze netwerkverbinding functioneert prima. We zetten zonder probleem een Ethernet-verbinding op met een theoretische doorvoersnelheid van 30 Mbit/s. De lampjes op de Mx2wire units geven de status correct weer. Het groene lampje geeft aan dat de stroomvoorziening in orde is en het oranje lampje geeft aan dat data uitgewisseld wordt.

Conclusie Een netwerkverbinding creëren in een bestaande woning was nog nooit zo eenvoudig. De mogelijkheid om een netwerkverbinding te creëren over een bestaande twee-aderige kabel is een belangrijk pluspunt van de Mx2wire. Tijdens onze test konden we een netwerkverbinding opzetten via luidsprekerkabel. De Mx2wire is niet goedkoop (354,62 euro), maar bespaart je een hoop breekwerk in een bestaande woning. Als je zelf niet aan het kap- en breekwerk durft te beginnen, spaar je dus een hoop werkuren (en dus geld) uit door de Mx2wire te gebruiken. Je moet wel een switch met Power over Ethernet hebben of kopen om de Mx2wire te kunnen gebruiken.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content