Windows 7 netbook en tablet in één

Het scherm van de Dell Inspiron duo is draaibaar zodat je deze 10,1-inch Windows-netbook kan omtoveren tot een tablet. Deze converteerbare tablet draait Windows 7 Home Premium. Een test.

Het scherm van de Dell Inspiron duo is draaibaar zodat je deze 10,1-inch Windows-netbook kan omtoveren tot een tablet. Deze converteerbare tablet draait Windows 7 Home Premium. Eent test.


Hoewel Dell deze Inspiron duo een “tablet pc laptop” noemt, is het eigenlijk eerder een “tablet netbook”. De uitrusting is immers die van een doorsnee Intel Atom-gebaseerde netbook, met dat verschil dat je het 10,1-inch scherm kunt omdraaien en dat dit scherm aanraakgevoelig is. Processor is een dual-core Intel Atom N570 aan 1,66 GHz, aangevuld met 2 GB 800 MHz DDR3 SDRAM.


Er zit geen speciale grafische chip in, je moet het doen met de standaard Intel GMA 3150 die gelukkig geen videogeheugen afsnoept van het werkgeheugen. Er steekt ook een SATA-harde schijf in met een capaciteit van 250 GB. WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth 3.0 zijn eveneens van de partij. Het scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Er zit ook een 1,3 megapixel webcam in, maar die is alleen bruikbaar wanneer je de Inspiron duo als netbook gebruikt en dus niet als je hem als tablet gebruikt. Verder krijg je nog twee USB 2.0 aansluitingen, een audiolijnuitgang en een microfooningang. De Inspiron duo weegt 1,54 kg, wat licht is voor een laptop, maar zwaar voor een tablet.


Touchmenu

Het scherm van de Inspiron duo is met een draaibaar hengsel gemonteerd in de vaste schermrand. In plaats van het volledige scherm naar achteren te klappen zoals meestal gebeurt bij converteerbare tablets draai je het scherm 180 graden om en klap je de schermrand dicht. Daarna kun je de Inspiron duo als tablet gebruiken. Het draaimechanisme ziet er overigens niet al te stevig uit; we hopen maar dat Dell de nodige testen heeft gedaan om een lange levensduur ervan te garanderen…


Als je het scherm in zijn tablet-stand zet, start automatisch een touchmenu op met grote pictogrammen voor muziek, foto, video, boeken, internet, Paint en games. Die pictogrammen zijn eigenlijk niet meer dan shortcuts naar gewone Windows-toepassingen die soms geschikt gemaakt zijn voor vingerbediening. Zo start het Paint-pictogram de toepassing YouPaint op waarin je eenvoudige tekeningen kunt maken met je vingers. Maar het Internet-pictogram opent gewoon Internet Explor


De Inspiron duo heeft een voor een netbook behoorlijke Windows Experience Index (WEI) van 2,9. Als netbook is hij goed bruikbaar, maar als tablet is dit apparaat gewoon te traag en te zwaar.


Conclusie

De Dell Inspiron duo werkt zelfs nog slechter dan de eerder geteste Acer Iconia Tab W500, maar kost wel evenveel: 499 euro. Dat ligt niet zozeer aan het hardware-ontwerp van de Inspiron duo, dat je wat ons betreft zelfs innovatief mag noemen, maar vooral aan Windows 7, dat gewoon te log is en te weinig bruikbaar met vingerbediening. Acer heeft ondertussen beslist bij ons geen promotie meer te voeren rond zijn Windows-tablet omwille van de vele negatieve reacties. Wij raden alle andere fabrikanten, waaronder ook Dell, aan om te wachten met nog Windows-tablets uit te brengen tot Microsoft zijn Windows-huis op orde heeft gezet voor wat vingerbediening betreft. Hopelijk lukt dat ergens volgend jaar met Windows 8. De huidige versie van Windows is gewoon niet geschikt als tablet-besturingssysteem. We raden daarom de aankoop van dit soort computers af. Het is gewoon weggegooid geld.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content