GeoInvent wil Europese wegen in kaart brengen

De vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking (TELIN) van de Universiteit Gent doet al bijna tien jaar onderzoek naar mobile mapping. “Op een bepaald moment hadden we een operationele oplossing,” zegt Sidharta Gautama, technology developer van de universiteit.

De vakgroep Telecommunicatie en Informatieverwerking (TELIN) van de Universiteit Gent doet al bijna tien jaar onderzoek naar mobile mapping. “Op een bepaald moment hadden we een operationele oplossing,” zegt Sidharta Gautama, technology developer van de universiteit.

“We hadden ook veel contact met het AGIV (Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen), en zagen dat we hun nauwkeurigheden aankonden.” Op dat moment bracht het Hasseltse incubatiecentrum IncGeo de onderzoekers in contact met de geomaticaspecialist Sodiplan, aldus Gautama: “Wij hadden al een businessplan klaar om een spin-off op te richten en Sodiplan was als servicebedrijf op zoek naar een technologische partner. Met de Hogeschool Gent als derde partij besloten we om GeoInvent op te richten.”

Peter Bogaert, GeoInvents accountmanager voor Vlaanderen en Nederland, beschrijft de diensten die het bedrijf aanbiedt als het ‘bouwen van ruimtelijke inventarissen’: “Enerzijds beheersen we het cartografische aspect waardoor we objecten met hun lokatie inventariseren, maar anderzijds maken we ook beschrijvingen van deze objecten. Bijvoorbeeld voor verkeersborden: hoe breed en hoe lang is het verkeersbord, welk type is het, … We gebruiken hiervoor mobile mapping, maar onze oplossing onderscheidt zich van andere omdat ze zowel op een wagen, boot, trein als helikopter kan worden ingezet. Door de gezamenlijke expertise van de drie partners kunnen we bovendien het hele proces aanbieden, van het bouwen van de wagen met camera’s en lasers, het kalibreren en rondrijden tot het leveren van de gegevens en het schrijven van beheersoftware.”

Op dit moment is GeoInvent onder andere bezig met het inventariseren van verkeersborden op de Vlaamse gewestwegen, een reeks objecten op waterwegen in Frankrijk en publieke verlichting in Brussel. Klanten zijn vooral overheidsdiensten. Op korte termijn rekent de Gentse start-up er ook op om aan het GRB te kunnen meewerken, de Vlaamse databank voor grootschalige geografische informatie. “De nauwkeurigheid van 10 cm die we met onze camera’s en lasers in goede omstandigheden halen is zeker voldoende,” zegt Bogaert. GeoInvent heeft nu al referenties in België en Frankrijk en wil op termijn groeien tot Europees niveau: “Met een paar miljoen kilometer Europese weg, water en spoor zijn we al tevreden als we daarvan een paar procent per jaar in kaart kunnen brengen.”

Naam: GeoInvent, [www.geoinvent.be]Hoofdkwartier: Les Isnes – GemblouxOprichting: september 2008 Aantal mensen: 15Investeringen en/of subsidies: eigen middelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content