Jonge Belgen halen vijf miljoen euro op met software voor data-analyse

© Getty Images/iStockphoto

Twee naar Londen uitgeweken Belgen halen vijf miljoen euro op met hun start-up Clarida. De ambities zijn torenhoog. “We willen een wereldspeler worden in de sector voor data-analyse-software.”

Clarida Technologies werd nog geen jaar geleden opgericht door Robin Poelmans (27) en zijn neef Jonas Poelmans (30). De twee Limburgers hebben een achtergrond in economie en computerwetenschappen en begonnen vier jaar geleden nauw samen te werken. “Ik wist dat Jonas data-discovery software was aan het ontwikkelen en ik was onder de indruk van de toepassingsmogelijkheden”, steekt Robin Poelmans van wal. “In eerste instantie wilde ik die software gaan inzetten om grote hoeveelheden financiële data te kunnen analyseren, om te beleggen op de beurs. Maar al snel kwam ik tot de conclusie dat het potentieel van dit soort software nog veel groter was dan ik dacht.”

Geen vooraf geformuleerde vraag

Software voor data analyse wordt doorgaans ingezet om in een grote hoeveelheid gegevens het antwoord te vinden op een vooraf geformuleerde vraag. “Maar meestal is de bulk van werkelijke problemen of inefficiënties gewoon niet geweten, en bijgevolg kan de juiste vraag niet gesteld worden”, legt Poelmans uit. “Daarom kijken wij naar de inherente structuur binnen de data en laten onze verdere analyse leiden door hetgeen daarin gevonden wordt.” Daarvoor maken ze onder meer gebruik van ‘formele conceptanalyse’, een complex en specifiek domein binnen de wiskunde.

“Onze technologie maakt het mogelijk om eender welke data in diepgang te analyseren. We willen organisaties er op wijzen dat er veel mogelijk is met hun data, en hen helpen om inefficiënties op te sporen, zonder dat ze een hoop verschillende software tools moeten aanschaffen”, vertelt Poelmans.

Atypisch pad

De start-up koos voor een wat atypisch pad, door niet op één specifiek probleem binnen één bepaalde sector te focussen (wat vermarkting eenvoudiger zou maken). “Tot nu toe hebben we grote successen geboekt binnen ziekenhuizen, contact centers, banken, industriële bedrijven en overheidsorganisaties zoals politie- en belastingdiensten. De flexibiliteit van onze oplossingen zorgt ervoor ze zowel voor de grootste als voor de kleinere spelers interessant zijn.”

Volgens Poelmans is de software out-of-box beschikbaar en zo gebruiksvriendelijk dat iemand zonder IT-achtergrond er meteen mee aan de slag kan. “Vaak kent een organisatie domeinexperten die niets van IT kennen, terwijl omgekeerd een IT’er bijvoorbeeld niets kent van pakweg cardiologie. “Onze software kan ook gebruikt worden door domeinexperten en maakt een apart data science team binnen een organisatie overbodig.”

Londen

Om hun bedrijf op te starten, trokken de neven Poelmans naar Londen. “We hadden nood aan een goede infrastructuur, een degelijke support voor IT-bedrijven en internationale groeiperspectieven. Het Verenigd Koninkrijk is, samen met Duitsland, de hotspot voor techbedrijven binnen Europa”, verklaart Poelmans. “Maar we hangen niet per se vast aan ons hoofdkwartier in Londen. We voeren voornamelijk projecten in andere landen uit.”

We willen niet in een richting geduwd worden die snel wat winst kan opleveren voor investeerders. Wij denken op lange termijn en willen Clarida uitbouwen tot een van de grootste softwarebedrijven voor data-analyse.

Clardida Technologies verkoopt nu vijf procent van haar aandelen voor 5 miljoen euro aan een investeerder die niet genoemd wil worden. Daardoor is de start-up ineens 100 miljoen euro waard. De neven klinken enorm ambitieus, maar willen tegelijk de touwtjes in handen blijven houden. Ze gingen nooit zelf actief op zoek naar financiering, en sloegen eerder al verschillende aanbiedingen af. “We willen niet in een richting geduwd worden die snel wat winst kan opleveren voor investeerders. Wij denken op lange termijn en willen Clarida uitbouwen tot een van de grootste softwarebedrijven voor data-analyse.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content