Plantwetenschap naar het digitale tijdperk

Eat this, marketeers van slogans als ‘Green IT’! Groener dan Phyto-IT wordt het niet. Letterlijk dan, want de start-up van bio-ingenieur Dirk De Pauw focust op de sector van de plantwetenschappen en op de land- en tuinbouwsector.

Eat this, marketeers van slogans als ‘Green IT’! Groener dan Phyto-IT wordt het niet. Letterlijk dan, want de start-up van bio-ingenieur Dirk De Pauw focust op de sector van de plantwetenschappen en op de land- en tuinbouwsector.

De Pauw, die doorheen zijn doctorale en postdoctorale periode de wereld van de biologie altijd gecombineerd heeft met die van wiskunde en informatica, goot zijn kunde in oktober laatstleden in een eigen bedrijf. “Ik werk veel en goed samen met professor Kathy Steppe van het laboratorium voor plantecologie aan de universiteit van Gent. Ik had gemerkt dat er in de sector van de plantwetenschappen toch een grote nood bestond aan degelijke it-oplossingen.”

Hij heeft het dan vooral over software en consulting rond datacaptatie, data-analyse en plantmodellering. “Dat moet de efficiëntie van het onderzoek enorm verhogen.” Hij geeft het voorbeeld van een Australische firma, ICT International, die onder meer sensoren bouwt om het watertransport in bomen te meten. “Die gegevens moeten verwerkt worden. Op de traditionele manier, met Excel, duurt dat zeker een halve dag voor de wetenschappers. Met de software die ik schrijf, kan dat in enkele minuten.” De Pauw maakt zich weinig illusies over het nieuwe van zijn software. “De innovatie hier is vooral de enorme snelheidswinst.”

Op lange termijn wil De Pauw echter ook technologie ontwikkelen voor de land- en tuinbouwsector. Daar duikt de innovatie pas echt op. “Bij de bestaande klimaatregelingsystemen voor het kweken van planten worden vooral omgevingsfactoren gemeten. Maar ook de plant kan heel veel vertellen, heb ik geleerd uit mijn onderzoek. Daarom wil ik de plant zelf meten en die kennis gebruiken om betere groeiomstandigheden te creëren.”

Als klanten voor zijn software ziet De Pauw vooral producenten van sensoren voor planten, naast natuurlijk de wetenschappers in de universiteiten en onderzoekscentra. Voor zijn technologie rond plantenmodellering zal hij naar de landbouwers trekken, maar vooral naar bedrijven die zelf klimaatregelingsystemen bouwen. Daar waar de softwareontwikkeling voor de academische wereld met eigen middelen kan gebeuren, zal de stap naar de industrie waarschijnlijk vers kapitaal vereisen, denkt De Pauw. Als de technologie er straks echt staat, verwacht hij ook extra mensen te moeten aanwerven. “Maar in deze beginfase hoop ik gewoon voldoende inkomsten te hebben om mijn eigen loon te dekken.”

Naam: Phyto-IT, [www.phyto-it.com]Zetel: Mariakerke (Gent)Oprichting: 2008Aantal mensen: 1Investeringen en/of subsidies:- voorlopig enkel eigen kapitaal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content