Startups.be ordent Belgische initiatieven voor starters

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Startups.be is een nieuw initiatief dat beginnende ondernemers wegwijs wil maken in de wirwar van ondersteunende diensten, organisaties en instrumenten die beschikbaar zijn in ons land. De ‘associatie-in-wording’ zal daartoe niet alleen een webportaal uitbouwen, maar ook een drietal grootschalige events per jaar organiseren.

Startups.be is een nieuw initiatief dat beginnende ondernemers wegwijs wil maken in de wirwar van ondersteunende diensten, organisaties en instrumenten die beschikbaar zijn in ons land. De ‘associatie-in-wording’ zal daartoe niet alleen een webportaal uitbouwen, maar ook een drietal grootschalige events per jaar organiseren. Startups.be wordt momenteel getrokken vanuit het IBBT, maar het is wel degelijk de bedoeling dat het project na verloop van tijd verzelfstandigt en een structurele financiering krijgt, ofwel vanuit de overheid, ofwel via een bijdrage van de partnerorganisaties in de vorm van lidgeld.

“Het initiatief is ontstaan vanuit twee pijnpunten”, vertelt marketing- en communicatiemanager Karen Boers van het IBBT. “Enerzijds hoorden we steeds vaker van start-up ondersteunde organisaties dat ze te veel tijd moesten steken in het vinden van geschikte locaties, in het regelen van catering, in de praktische beslommeringen zeg maar, en dat hun core business daardoor in gevaar kwam. Met als gevolg dat wij overspoeld werden met vragen om events te hosten, terwijl we niet de slagkracht hebben om dat te doen.”

“Anderzijds klagen beginnende ondernemers vaak dat er zoveel verschillende ondersteunende diensten en organisaties zijn, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. De behoefte om organisaties als Voka/Bryo, SO Kwadraat, IBBT, Webmission, BetaGroup, Software in Brussels, WeStartup en vele anderen in zekere zin de krachten te laten bundelen, en hen af en toe ook als 1 geheel naar buiten te laten treden, is reëel.”

Concreet zal er een internetportaal uitgebouwd worden waar ondernemers op terecht kunnen voor alle mogelijke start-up gerelateerde informatie. “Dat platform moet een soort van ‘single point of contact’ worden, waarop de doelgroep terecht kan voor de meest uiteenlopende vragen, en om snel een beeld te krijgen van het start-up landschap in België.”

“Offline willen we met startups.be twee tot drie keer per jaar een grootschalig evenement organiseren, waarbij de hele sector present tekent en er interessante samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. Daarnaast moeten de partnerorganisaties een beroep kunnen doen op de ‘associatie-in-spe’ wanneer ze op zoek zijn naar locaties, sponsors, een centrale aanspreekpartij en dies meer. Startups.be wordt met andere woorden een soort van koepelorganisatie boven de initiatieven die er al zijn.”

Het lanceringsevent, op 19 april in The Egg in Brussel, wordt alvast gelinkt aan de 33ste BetaGroup-bijeenkomst. “BetaGroup is een sterk merk, het zou dom zijn om daar geen gebruik van te maken”, glimlacht Boers. “Tegelijk is het de bedoeling om enkele nieuwe elementen toe te voegen. Zo zijn de mensen van het Plug & Play Tech Center in Silicon Valley in ons land voor een nieuwe selectiecommissie. Het lijkt me erg zinvol om die jongens enkele minuten een forum te geven, bijvoorbeeld om uit de doeken te doen hoe het internationale partnership met het IBBT juist in elkaar zit.”

“Zo ontstaat er een zekere kruisbestuiving tussen BetaGroup en het IBBT, en daar is het ons natuurlijk om te doen. Eerder dan allemaal individuele puzzelstukjes samen te brengen, willen we een meerwaarde bieden vanuit gemeenschappelijke ervaringen. Overigens is Jean Dérely van BetaGroup vragende partij voor dergelijke samenwerkingsverbanden, je voelt dat wel. Niet dat die jongens het nodig hebben hoor, ze doen dat gewoon graag, partnerships opzoeken.”

Taalgrens Opvalland is dat het initiatief, dat toch ontstaan is vanuit het Vlaamse IBBT, meteen over de taalgrens getild wordt. “Er zaten van in het begin al enkele Brusselse partners mee rond de tafel, zoals Leo Exter van WeStartup en Ramon Suarez van BetaGroup Coworking, en zij hebben meteen die link naar Wallonië gelegd. Ondernemerschap stopt niet aan de taalgrens hè, en België is al zo klein.”

“Al bij al hebben organisaties zoals het MIC in Mons heel snel toenadering gezocht, mede dankzij die Brusselse connecties”, gaat Boers verder. “In Wallonië heb je ook niet zo’n centrale speler zoals het IBBT, die een echt aanzuigeffect heeft. Ik denk dat onze Waalse vrienden vrij snel aangevoeld hebben dat het interessant zou kunnen zijn om hier samen de schouders onder te zetten.”

“Ik heb het gevoel dat de ogen in de ondernemerswereld heel erg op de buitenwereld gericht zijn. En dat samenwerken in die zin veel gemakkelijker is dan wanneer je politici rond de tafel zet. In een klein landje zoals België, dat zich moeten weren in een globale economie, moeten we elkaar toch geen vliegen gaan afvangen?”

Startups.be wil een laagdrempelig en open platform zijn, dat voor alle geïnteresseerde partijen toegankelijk is. Het enige wat eventuele partners moeten doen is een charter ondertekenen waarin staat dat iedereen loyaal moet blijven ten opzichte van elkaar. “We gaan voor een open en eerlijke samenwerking, ook tussen de commerciële spelers. Tot nu toe lijkt dat goed te lukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content