Guy Kindermans

Strijd tegen cybercriminaliteit: zinvol of druppel op hete plaat?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Cyberproblemen swingen vrolijk de pan uit, en dan hebben we het niet meteen over wereldwijde dreigingen zoals een vermeende cyber-apocalyps door oorlog in cyberland.

Cyberproblemen swingen vrolijk de pan uit, en dan hebben we het niet meteen over wereldwijde dreigingen zoals een vermeende cyber-apocalyps door oorlog in cyberland.

Nee, het betreft de dagelijkse prikken die ons verleiden tot domme dingen in het internet, of ons raken in onze persoon… zoals cyberbullying of -stalking. En dan kom je daarmee aan bij de politie, en staat die dan weer met de mond vol tanden.

Of niet voor lang meer, als het initiatief van de drie Oost-Vlaamse parketten en de politieacademie in Gent succesvol blijkt. Voor eind 2013 zullen duizenden politieagenten van alle leeftijden (niet alleen de veteranen) een basis- of uitgediepte opleidingsmodule rond cybercrime krijgen. Op die wijze, stelt commissaris Eric Van Steenbergen, verbonden aan de politieacademie, zullen agenten op een meer efficiënte wijze de nodige informatie over een cybervoorval kunnen verzamelen, zodat de aangewezen parketmagistraat meteen over een bruikbaar dossier beschikt.

De opleidingsmodules werden opgesteld in samenspraak met de experten bij de politie en het parket, en zullen regelmatig worden bijgewerkt, en ook in de basisopleiding worden opgenomen. Op die wijze zullen de agenten die in de basisdiensten voorzien, een beter inzicht hebben in cyberproblemen – zoals on-line fraude, maar ook meer persoonsgebonden problemen als cyberpesten en -stalken – en niet alles en iedereen moeten doorsturen naar de al overbelaste specialisten wegens een “dat weten we niet…”.

Meer besef inzake cyberproblemen bij de politiediensten is zeker een pluspunt, maar is op zijn best een beter doekje om het bloed te stelpen. Voorkomen blijft nog steeds beter dan reageren. En dat kan slechts door meer bewustwording inzake cybergevaren en -bescherming bij iedereen. Bij de burger thuis, maar zeker ook op het bedrijf! Dat laatste moet… maar in de meeste bedrijven wordt daar zelfs geen lippendienst aan bewezen. Vaak zijn de bijscholingsinspanningen sowieso al ondermaats, laat staan dat veel aandacht wordt besteed aan security. Immers, security-bewustzijn bijbrengen is toch hopeloos en dweilen met open kraan door de snelle veranderingen, of niet soms? Voorts heeft het bedrijf toch een firewall en antivirus, met het gevoel dat het toch heeft gedaan wat het moest doen? Nou, ik wil ze niet te eten geven, al die bedrijven die geen cybersecurity-beleid hebben of – als er een is – dat nooit bijwerken en amper eens op een blauwe maandag aan hun personeel voorhouden… Doe maar de test: wanneer heb je zelf nog eens wat gehoord van je bedrijf inzake cybersecurity, en is dat niet al meer dan een jaar geleden?

Kortom, ongeacht het reële nut van die politiecursus, waarover we allicht meer zullen weten over enkele maanden, is zo’n cursus sowieso een goed idee. Nu nog cursussen op bedrijven!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content