Tech-pionier Andrew Grove overleden op 79-jarige leeftijd

23/03/16 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Bron: Datanews

Andrew Grove, één van de eerste tech-pioniers uit Silicon Valley en voormalig directeur van Intel, is op 79-jarige leeftijd overleden. We weten niet waaraan Grove is gestorven, al is het wel bekend dat hij al enige tijd leed aan de ziekte van Parkinson.

Tech-pionier Andrew Grove overleden op 79-jarige leeftijd

© Andrew Grove

Eén en ander werd eerder op de week door Intel bekend gemaakt. Grove is geboren in Boedapest als András István Gróf. Hij emigreerde in 1956 naar de Verenigde Staten om te studeren aan de Universiteit van Berkeley.

Na zijn studie ging hij aan de slag in Silicon Valley, waar hij onder andere met Gordon Moore werkte bij de chipfabrikant Fairchild Semiconductor. Moore richtte later Intel op, waarna Grove bij Intel in dienst trad. In 1979 werd Grove president van Intel en in 1987 CEO.

In 1998 stapte Grove op, maar hij bleef tot 2004 als bestuursvoorzitter actief betrokken bij Intel.

Reacties

Het werk van Grove wordt gezien als erg waardevol. Topman Brian Krzanich van Intel zegt in een verklaring dat Grove het onmogelijke liet gebeuren en generaties van technici, ondernemers en leiders heeft geïnspireerd.

Naast Krzanich is ook Satya Nadella, directeur van Microsoft, erg lovend over Grove. Nadella noemt Grove een 'pionier' en een 'leider'.

Marc Benioff, oprichter en ceo van Salesforce, spreekt van een 'enorme positieve kracht voor de industrie en de community', en Apple-ceo Tim Cook tenslotte noemt Grove een 'gigant in de technologiewereld'.

(i.s.m. DutchITChannel)

Onze partners