Waarom zou Cisco Skype kopen?

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Cisco zou zijn oog hebben laten vallen op Skype? Maar waarom zou de grootste leverancier van internetinfrastructuur plots een voip-dienstenleverancier overnemen? En uiteindelijk zijn eigen grootste klanten, de telecomoperatoren, op hun turf gaan aanvallen?

Cisco zou zijn oog hebben laten vallen op Skype? Maar waarom zou de grootste leverancier van internetinfrastructuur plots een voip-dienstenleverancier overnemen? En uiteindelijk zijn eigen grootste klanten, de telecomoperatoren, op hun turf gaan aanvallen?

De geruchtenmolen kwam op gang na een artikel in Techcrunch op 29 augustus. Cisco zou 5 miljard dollar klaar hebben om Skype over te nemen, net voor de beursgang. De nieuwe aandeelhouders van Skype zullen in hun handen geklapt hebben. Ebay kocht Skype in 2005 van de oprichters Niklas Zennström en Janus Friss. Met de koopsom van 2,6 miljard dollar behoorden ze meteen tot het kransje van ‘s werelds superrijken. Ebay, een veilingssite die de oplossing van Skype wilde integreren, had zich er echter zwaar op verkeken. Tot in 2009 liefst 65 procent van de Skype-aandelen werd overgenomen door een groep investeerders onder leiding van Silver Lake. Dat betaalde er 2 miljard dollar voor.

De prospectus van Skype biedt interessante literatuur. Het aantal gebruikers groeit zeer snel aan, van 474 miljoen eind 2009 tot 560 miljoen in juni van dit jaar. Slechts 7 procent zijn echter betalende abonnees (8,1 miljoen).

Maandelijks komen er dus bijna 30 miljoen Skype-gebruikers bij. De dienstenleverancier relativeert dit echter wel. Zo hebben in juni liefst 20 miljoen MySpace-gebruikers automatisch Skype erbij gekregen. Skype geeft eveneens toe dat de cijfers soms moeilijk te achterhalen zijn. Dat geldt eveneens voor het aantal voip-minuten.

In 2009 werd bovendien nog een verlies opgetekend van ruim 850 miljoen dollar. De indruk dat de balans opgeschoond werd voor de beursgang ligt voor de hand. In de eerste helft van dit jaar maakte Skype een winst van 13 miljoen euro op een omzet van 406 miljoen euro.

Trekt dat Cisco aan? Skype kan al langer geïntegreerd worden in de Cisco-apparatuur sinds het voor de SIP-standaard koos.

Maar tegelijk is Skype een doorn in het oog van de telecomoperatoren. Recent eiste ook ECTA, de vereniging van alternatieve operatoren om een einde te maken aan de ‘free ride’ van Skype op hun netwerken.

Mocht ik John Chambers, de ceo van Cisco zijn, ik zou m’n handen afhouden van Skype. Of is het dat wat Chambers bedoelt met ‘unusual uncertainty’ in de markt?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content