Copyright is geen right to copy

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

In 1979 stond er een onooglijk klein gebouwtje in Xian, in China waar de pillen van Paul Janssen schaamteloos gekopieerd werden.

In 1979 stond er een onooglijk klein gebouwtje in Xian, in China waar de pillen van Paul Janssen schaamteloos gekopieerd werden. “In plaats van meteen in de aanval te gaan en het bedrijf aan te klagen, onderzocht Paul Janssen of er geen samenwerking afgesloten kon worden. Xian Janssen is vandaag een bijzonder succesrijke joint-venture die heel wat prijzen in de wacht heeft gesleept”, vertelde Ajit Shetty van Johnson & Johnson tijdens het jongste Leadership weekend in Parijs. Hij loofde de strategisch visionaire aanpak van Paul Janssen.

Het lijkt er nu op dat de Chinese telecomgigant Huawei diezelfde strategie volgt met Option. Natuurlijk is Option geen kopieermachine en stond Jan Callewaert zelfs lange tijd innovatief aan de top. Maar in plaats van het gevecht aan te gaan met Option én met de Europese Commissie pompt Huawei 21 miljoen euro in Option. Het is bijna net zoveel als Paul Janssen destijds investeerde in Xian. Voor Huawei, dit jaar goed voor een omzet van zowat 22 miljard euro, is dat een peulschil, voor Option een wereld van verschil.

Je kan Jan Callewaert niet verwijten dat hij zijn bedrijf op het droge wil trekken, dat hij zich linkt aan de Chinezen en uiteindelijk zelfs – wie weet – voor Huawei een Europese uitvalsbasis zou kunnen worden. Waarom ook zelf geen joint venture aangaan? Nog altijd beter dan een volledige overname, toch?

Je kan Jan Callewaert niet verwijten dat hij plots een bocht van 180 graden neemt en onder druk zijn klachten tegen de Chinese overmacht en haar dumpingprijzen dropt. Maar dat betekent niet dat die oneerlijke concurrentie plots verdwenen is. China heeft het woord ‘copyright’ niet goed begrepen en maakte er ‘right to copy’ van. Huawei is vandaag wel de grootste telecomleverancier ter wereld en kind aan huis bij heel wat telecomoperatoren, waaronder Proximus en Mobistar. De Europese Commissie, met Neelie Kroes en Karel De Gucht moet daarom het been stijf houden en de klacht verder onderzoeken, uitdiepen en aan Peking voorleggen. Die bittere pil moet het dan toch maar slikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content