Hoe evolueert onze nood aan storage?

IBM
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 december 2017, 15:08 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:23

Nieuwe applicaties genereren enorme volumes data. Bedrijven voeren op die gestructureerde en niet-gestructureerde data analyses uit in real time. En dan hebben we het nog niet eens over de opkomst van cognitieve systemen, die gigantische bergen data verwerken. Het is een evolutie die de druk op de opslagsystemen systematisch opdrijft.

Ook al explodeert het datavolume, de gebruiker wil op ieder moment heel snel toegang tot zijn data. De gebruiker verwacht dat de opslagsystemen op ieder moment kunnen volgen. Met de klassieke harde schijf of Hard Disk Drive (HDD) lukt dat stilaan niet meer. “We bereiken de limieten van wat fysiek haalbaar is”, zegt Ludwig Van den bergh, specialist Storage Sales bij IBM. “Een harde schijf nog sneller laten draaien dan nu al het geval is – 15.000 toeren per minuut -, dat kan gewoon niet.” Tegelijk blijft ook de toegangstijd (latency) van een harde schijf hangen op 4,3 milliseconde en het aantal lees- en schrijfopdrachten (IOPS) op 230 per seconde.

Met Solid State Drive (SSD) verscheen een eerste alternatief voor de klassieke harde schijf op de markt. SSD heeft geen mechanische, bewegende delen zoals een harde schijf. De technologie beperkt de latency tot 0,6 milliseconde en biedt 1.600 IOPS. “Flash doet het nog een heel stuk beter”, legt Ludwig Van den bergh uit. “Bij flash bedraagt de toegangstijd tot data maar 0,2 milliseconde. Tegelijk biedt de technologie veel betere prestaties: tot 7.000 lees- en schrijfopdrachten per seconde.”

Bij flash bedraagt de toegangstijd tot data maar 0,2 milliseconde. Tegelijk biedt de technologie veel betere prestaties: tot 7.000 lees- en schrijfopdrachten per seconde.

De beschikbaarheid van de nieuwe technologieën zorgt voor een verschuiving in de opslagmarkt. Klassieke HDD maakt plaats voor hybride systemen die HDD met SSD combineren. Tegelijk is er een duidelijke tendens in de richting van All Flash Arrays (AFA). Dat zijn opslagsystemen die volledig op flash zijn gebaseerd.

Minder energie, meer capaciteit

Met de lijn IBM Flash Storage zet IBM sterk in op AFA. “En daar zijn heel wat redenen voor”, vervolgt Ludwig Van den bergh. “Flash is niet mechanisch. Er is geen energie nodig om schijven te doen draaien en al evenmin om de warmte van die draaiende schijven weg te werken. AFA vraagt tot negentig procent minder energie en koeling dan traditionele storage. Bovendien neemt AFA tien keer minder plaats in.” Tegelijk kan AFA de aanhoudende datagroei beter aan. “De datacompressie verloopt vijf keer efficiënter. Met HDD is dat onmogelijk, omdat die schijven onvoldoende IOPS bieden. Met AFA beschik je dus ineens over vijf keer meer capaciteit.”

Dankzij de besparingen en voordelen van AFA, ligt de investering op hetzelfde niveau als HDD – of zelfs een stuk lager.

Dankzij de besparingen en voordelen van AFA, ligt de investering op hetzelfde niveau als HDD – of zelfs een stuk lager. “Zeker als je ook de onrechtstreekse voordelen mee in rekening brengt”, zegt Ludwig Van den bergh. “Mechanische schijven vragen onderhoud, gaan soms kapot. Bij AFA speelt dat allemaal niet mee.” De lange levensduur van AFA weerspiegelt IBM in een lange garantieperiode. Afhankelijk van het product kan die oplopen tot zeven jaar. “Bijna iedere HDD-gebruiker haalt voordeel uit de stap naar AFA”, besluit Ludwig Van den bergh. “Bij IBM geloven we sterk in oplossingen die zich op een specifieke behoefte richten. Geen one size fits all, wel fit for purpose.”

Dit dossier kwam tot stand in samenwerking met Arrow ECS, distributeur van IBM.

Lees meer over de AFA-oplossingen van IBM Flash Storage.