Innovatie dankzij open source en open data

© iStock
Publireportage
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 januari 2016, 09:33 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:23

Samenwerking leidt tot meer en snellere innovatie. Vandaar de duidelijke trend om broncodes en datasets open te stellen. De combinatie van open source en open data zorgt voor betere ICT-toepassingen.

Open source software of openbronsoftware: de term dook eind de jaren 90 op, maar grijpt terug naar een filosofie die al veel langer bestaat. Het concept is eenvoudig, maar blijft revolutionair. Bedrijven die software ontwikkelen, beschouwen de broncode van hun oplossingen doorgaans als hun intellectuele eigendom. Wie de software wil gebruiken, moet daarvoor betalen. Op die manier recupereert de softwareleverancier de investering in de ontwikkeling van de toepassing.

Vrij beschikbaar

De open source community heeft een ander uitgangspunt. De broncode is vrij beschikbaar. Dat laat iedereen toe er zelf mee aan de slag te gaan, dingen te veranderen, nieuwe ideeën te ontwikkelen en die opnieuw te delen met de gemeenschap. Het commerciële model situeert zich bij de dienstverlening die een bedrijf rond de openbrontoepassingen aanbiedt. Linux is in de open source wereld een bekende naam. Linux staat voor een verzameling van open source besturingssystemen. De meeste Linux-varianten zijn gratis beschikbaar.

Ook IBM is een belangrijke speler in de open source community. Het bedrijf neemt actief deel aan meer dan honderd open source initiatieven. Het gaat onder meer om bekende projecten, zoals Apache Geronimo, waarbij IBM speciale open source versies van oplossingen ondersteunt. Eerder dit jaar lanceerde IBM een nieuw platform waar ontwikkelaars samen met specialisten van het bedrijf aan nieuwe openbrontechnologie werken. Het gaat vooral om innovatie rond cloud, mobile en analytics. Ontwikkelaars krijgen via het platform toegang tot nieuwe IBM-technologie en kunnen er bijdragen aan projecten.

Het openbronmodel zorgt voor meer en snellere innovatie. Daarom kiezen almaar meer softwarespelers ervoor om de broncode van hun toepassingen vrij te geven. De beschikbaarheid van open data versterkt die evolutie alleen maar. Bij open data gaat het om de vrije toegankelijkheid van (geanonimiseerde) databronnen, zowel van overheidsdiensten als van bedrijven.

Gedeelde inspanning

Transport For London is er een mooi voorbeeld van. De Londense vervoersmaatschappij bouwt zelf geen apps, maar biedt wel toegang tot data – bijvoorbeeld over het gebruik van de metro – waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen gaan. Onder andere Gent en Antwerpen hebben intussen datasets vrijgegeven, over bevolking, geografie, mobiliteit, enzovoort. Ook daar geldt hetzelfde idee. Niet de stad, maar de open source community investeert in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het gaat om een gedeelde inspanning, gedragen door een grote gemeenschap, wat voor snellere en betere resultaten zorgt.

Bekijk hier de interviews op Kanaal Z met Peter Dens (Kangaroot Linux Solutions en Ingo Hesemans (IBM).