Nutanix: onzichtbare infrastructuur

Publireportage
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 januari 2016, 10:02 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:37

Er zit beweging in het datacenter. Hyperconverged infrastructure is de magische term van het moment. Nutanix gaat daarbij nog een stap verder, met een oplossing die het bedrijf omschrijft als webscale infrastructure.

Hyperconverged infrastructure is het uitgangspunt van Nutanix. Het bedrijf levert een oplossing die opslag, rekenkracht en virtualisatie integreert in één gebruiksklare appliance. Nutanix laat op die manier toe om te besparen op ruimte en energieverbruik in het datacenter, terwijl de oplossing ook de traditionele complexiteit rond storage vermijdt. Zo zorgt Nutanix heel concreet voor IT as a service, in de ware zin van het woord. Nutanix biedt als het ware een onzichtbare infrastructuur aan, waardoor de nadruk vanzelf komt te liggen waar die hoort: op de applicaties.

Onbeperkte schaalbaarheid

Nutanix staat voor een ingrijpende vereenvoudiging van het datacenter. Compute en storage komen samen in een kant-en-klare appliance. In minder dan een uur ben je up and running, waarna je elke applicatie kunt draaien, op eender welke schaal. Daarom hanteert Nutanix liever de term webscale infrastructure. Je kunt klein starten, met drie nodes. Maar even goed kun je de oplossing opschalen tot letterlijk duizenden nodes, zonder toegevingen op het vlak van beheerbaarheid en performantie. Nutanix steunt daarbij op de gedistribueerde software-architectuur die vergelijkbaar is met de webscale- en cloudoplossingen van bedrijven als Google, Facebook en Amazon.

Nutanix: onzichtbare infrastructuur

Nutanix Prism en Acropolis

Het Xtreme Computing-platform van Nutanix omvat twee productfamilies. Nutanix Prism is een intuïtieve grafische user interface, die toelaat om heel snel concrete acties te ondernemen. Een upgrade van je hele infrastructuur, capaciteitsplanning, herstel of uitbreiding van de infrastructuur: alles gebeurt in één klik. Nutanix Acropolis is de tweede productfamilie van het Xtreme Computing Platform.

Nutanix: onzichtbare infrastructuur

Uiteraard ondersteunt Nutanix traditionele hypervisors als VMware ESXi en Microsoft Hyper-V, maar met de Nutanix Acropolis Hypervisor beschikt het bedrijf ook over een eigen hypervisor, gebaseerd op Linux KVM. Het grote voordeel van de Acropolis Hypervisor is dat die de zorgen rond de typische stand-alone oplossingen wegneemt en virtualisatie onzichtbaar maakt. Het resultaat bestaat uit een bijzonder slanke hypervisor, uitsluitend gefocust op het leveren van veilige, virtuele toepassingen.

Application Mobility en Distributed Storage

Nutanix biedt niet enkel ondersteuning voor verschillende hypervisors, maar zorgt ook voor een transparante en eenvoudige manier om applicaties onafhankelijk van de onderliggende hypervisor te bewegen. Die functionaliteit is mogelijk dankzij de Application Mobility Fabric. Die stelt de klant niet alleen in de mogelijkheid applicaties vrij te bewegen, maar ook om additionele licentiekosten te besparen, onder meer door.gebruik te maken van de Acropolis Hypervisor.

Tot slot omvat Acropolis ook de Distributed Storage Fabric, wat toelaat om webscale services vrij te hanteren doorheen diverse opslagprotocols. De manier waarop Nutanix zijn visie in het Xtreme Computing Platform uitwerkt, kan alvast op veel bijval rekenen. In zijn analyse van de markt van ‘integrated systems’ omschrijft Gartner Nutanix als het bedrijf met de beste visie. Dankzij de sterke support en services deelt Gartner Nutanix in bij de leiders van de markt.

Het complete Gartner-rapport is beschikbaar op de website van Nutanix:

http://go.nutanix.com/2015-gartner-magic-quadrant-integrated-systems.html?utm_source=datanews