Amerikaanse overheid sleept Adobe voor de rechter

Een kantoor van Adobe in San Francisco. © Justin Sullivan/Getty Image
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Amerikaanse overheid sleept Adobe voor de rechter. De regering is van mening dat het softwarebedrijf gebruikers in een abonnementenval lokt, omdat klanten bij de opzegging van een jaarabonnement met maandelijkse betaling toch nog 50 procent van de resterende contractwaarde moeten ophoesten.

Adobe kent u onder meer van softwarediensten als Photoshop. Het zijn abonnementen op die diensten die volgens de Amerikaanse toezichthouder FTC onduidelijke en hoge annuleringskosten hebben. Gebruikers die in het eerste jaar willen opzeggen zijn hier volgens de waakhond soms honderden euro’s aan kwijt, terwijl dat bij vergelijkbare bedrijven niets kost.

Hindernissen

‘Adobe verplichtte klanten tot jaarabonnementen door kosten voor vroegtijdige beëindiging te verbergen en talloze hindernissen in te stellen bij het opzeggen’, aldus Samuel Levine, een directeur bij FTC. Een abonnement op de creatieve diensten van Adobe kan jaarlijks ruim 700 dollar, omgerekend ruim 650 euro, kosten. Voor opzeggen was het volgens FTC nodig om verschillende webpagina’s en klantenservicemedewerkers te raadplegen.

Door de opzegkosten te verbergen in de kleine lettertjes, pleegt Adobe inbreuk op de Amerikaanse wetgeving, aldus de regering. Adobe is van mening dat het wel transparant is en zal zich voor de rechter verdedigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content