Econocom-oprichter haalt uit naar management Atos

Jean-Louis Bouchard © ERIC PIERMONT/AFP via Getty Images)
Pieterjan Van Leemputten

Jean-Louis Bouchard, oprichter en voorzitter van Econocom, legt uit waarom hij mee zijn schouders zet onder het consortium dat Atos wil redden. Hij geeft daarbij een stevige steek naar het huidige management.

Econocom kondigde vorige week aan dat het in een consortium stapt samen met onder meer OnePoint, om Atos te redden. Ook het Franse investeringsbedrijf Butler Industries doet mee. Econocom en Atos werken al decennialang samen, maar de oprichter van Econocom loopt niet hoog op met de huidige gang van zaken.

In een mededeling zegt Econocom dat Bouchard de aanpak van David Layani, (hoofd van OnePoint) ‘Ambitieus, moedig en geleid door een goede kennis van Atos en IT services’ is.
‘In zijn visie, ontbreken die elementen sinds het vertrek van Thierry Breton.’

Hoewel Bouchard niet rechtstreeks de huidige leiding van Atos bekritiseert, is zijn commentaar wel een stevige sneer naar hen. De facto zegt hij dat de vorige ceo wel wist hoe het bedrijf en de sector werkt, suggererend dat de huidige leiding dat niet weet.

Verder wijst hij op de lange samenwerking tussen Atos en Econocom, en dat zijn bedrijf ook de activiteiten wil beschermen die ze samen uitvoeren. Het looft Atos onder meer in haar expertise rond outsourcing. Maar die lof gaat duidelijk vooral over het werk bij Atos, niet het management.

4 ceo’s

Thierry Breton leidde Atos van 2008 tot 2019. Hij verliet het bedrijf om Europees Commissaris voor de Interne Markt te worden. Eerder was hij ook minister van Economische zaken, Financiën en Industrie van 2005 tot 2007.

Sindsdien heeft Atos een draaideur in het kantoor van de ceo geïnstalleerd. Het bedrijf zit aan de vierde ceo sinds 2021. In oktober 2021 vertrok Elie Girard, opvolger Rodolphe Belmer vertrok al na zes maanden. Nadien kwam de Belg Yves Beernaert, al was van hem toen al duidelijk dat hij ging doorschuiven naar het afgesplitste Eviden. In januari 2024 werd Paul Saleh aangesteld als ceo. Sindsdien is het bedrijf op zoek naar oplossingen om te blijven overleven en de schulden de baas te kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content