Microsoft dan toch niet in raad van bestuur OpenAI

OpenAI Logo © REUTERS
Pieterjan Van Leemputten

Microsoft gaat dan toch zijn zitje als observator opgeven bij OpenAI. Het maakt die keuze na stevige regulatorische kritiek vanuit Europa en de VS. Ook Apple gaat dat niet doen.

Microsoft kreeg de zetel in november vorig jaar na een heel saga waarbij enkele topmensen, waaronder CEO Sam Altman vertrokken, naar Microsoft gingen, en later weer terugkeerden. In de nasleep daarvan kreeg Microsoft een plek in de raad van bestuur, maar zonder stemrecht.

Recenter kreeg ook Apple een plaats in de raad, nadat het bedrijf een nauwe samenwerking aankondigde met OpenAI waarbij het de technologie zou integreren in haar toestellen. Maar volgens een bron van de Financial times zullen ook zij dat niet opnemen.

Nu zegt OpenAI aan Reuters dat het een nieuw model zal hanteren waarbij betrokkenen zoals Microsoft, Apple en andere investeerders, regelmatig worden geïnformeerd over de plannen van het bedrijf.

Microsoft zelf zegt dat het de afgelopen maanden duidelijke vooruitgang heeft gemerkt in de vernieuwde raad van bestuur van OpenAI, waardoor het haar rol als observator niet langer nodig acht.

Regulatorvrees

De keuze komt er uiteraard niet uitsluitend op basis van goede bedoelingen. De Europese concurrentiebedinging zei recent nog dat het zich zou informeren bij derde partijen over de exclusiviteit tussen de twee bedrijven. Ook vanuit de VS en het VK kwamen vragen over de invloed van Microsoft op OpenAI. Mogelijk is het opgeven van de zetel een poging om verder onderzoek terug in de koelkast te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content