Sonos onthult premium hoofdtelefoon voor onderweg en thuis

© Sonos
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Na maanden, zelfs jaren van speculatie werd ie vandaag dan eindelijk onthuld: de allereerste hoofdtelefoon van Sonos. Wat de Ace bij voorbaat bijzonder maakt, is dat je het gadget niet alleen voor je muziek kan gebruiken, maar ook om (in je eentje) van bioscoopgeluid te genieten.

Sonos laat er bij de lancering geen misverstand over bestaan: de Ace is een draadloze hoofdtelefoon uit het premium segment, waar hij de concurrentie moet aangaan met gevestigde waarden als de Apple AirPods Max, Sony WH-1000XM5 en Sennheiser Momentum. Dat wil zeggen: een over-ear-design (je oor verdwijnt in de schelp), hoogwaardige noise cancellation oftewel ruisonderdrukking en – dat ook – een pittig prijskaartje van 499 euro.

Intuïtieve schakelaar

Luidsprekerfabrikant Sonos, gespecialiseerd in multiroom-audiosystemen, probeert met de Ace op twee manieren het verschil te maken. Zo moet de bediening van de hoofdtelefoon beduidend eenvoudiger zijn dan wat er tot nu toe op de markt was. Sonos opteerde daarom bewust niet voor een aanraakgevoelige oorschelp, maar voor een multifunctionele schakelaar die volgens de fabrikant veel intuïtiever werkt. Je gebruikt deze Content Key om nummers te skippen en te pauzeren, het volume aan te passen, telefoongesprekken aan te nemen én, last but not least, om het geluid van je tv-soundbar door te sluiten naar de hoofdtelefoon.

Dat brengt ons naadloos bij de andere blikvanger van de Sonos Ace, namelijk de mogelijkheid om de hoofdtelefoon in te zetten voor al je home-entertainment: televisie, speelfilms, games, … Ideaal om van je favoriete content te genieten, zonder slapende kinderen wakker te maken/houden of andere huisgenoten te storen. Sonos belooft op dit punt ook volwaardig Dolby Atmos-surroundgeluid met Dolby Head Tracking-technologie. Later dit jaar volgt er ook nog een TrueCinema-feature om de akoestiek van de fysieke ruimte waarin je je bevindt na te bootsen in de oorschelpen.

© Sonos

Soundbar vereist

Er is wel een keerzijde. Wanneer je met de Ace van films, games of andere video-content wil genieten, dan moét je ook over een Sonos-soundbar beschikken. Die schakelt het geluid als het ware immers door naar de hoofdtelefoon. Bij de lancering op 5 juni werkt de feature bovendien uitsluitend samen met de Sonos Arc, met 999 euro het topmodel in het assortiment. Later dit jaar zal de hoofdtelefoon ook compatibel worden gemaakt met de meer betaalbare Beam (Gen 1 en 2) en Ray, maar de exacte timing daarvan is nog niet bekendgemaakt.

Andere noemenswaardige specificaties zijn de autonomie tot dertig uur, de 40mm grote drivers, ondersteuning van Losssless Audio (compressie zonder kwaliteitsverlies) en de verwisselbare oorkussentjes, zodat je die makkelijk kan vervangen mochten ze ooit versleten raken.

De Sonos Ace is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor 499 euro, in de uitvoeringen Black en Soft White. Hoe de hoofdtelefoon in de praktijk bevalt, dat vertellen we je zeer binnenkort, wanneer we het gadget aan een review onderwerpen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content