‘AI-markt tot bijna 1.000 miljard dollar waard tegen 2027’

© Getty Images

De wereldwijde markt voor producten en diensten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) is in volle expansie. In 2027 kan die markt een waarde bereiken van bijna 1.000 miljard dollar, tegen 185 miljard dollar in 2023. Dat voorspelt het Amerikaanse adviesbureau Bain & Company.

Het bureau verwacht dat de AI-markt elk jaar met 40 tot 55 procent zal groeien. Tegen dat tempo zal de omzet uit AI-producten in 2027 uitkomen op 780 tot 990 miljard dollar (omgerekend zowat 700 tot 885 miljard euro).

Steeds meer bedrijven, organisaties en ook overheden maken gebruik van AI-gerelateerde producten. Daar is ook veel hardware voor nodig zoals datacenters. Volgens de onderzoekers kunnen er door die sterke vraag mogelijk tekorten ontstaan aan chips die nodig zijn voor AI-systemen.

Bain zegt ook dat de kosten voor grote datacenters voor AI-toepassingen de komende vijf jaar fors kunnen stijgen, omdat de energiecapaciteit steeds groter wordt en daarvoor dus meer onderdelen nodig zijn. Het gaat dan behalve om chips bijvoorbeeld ook om systemen om de datacenters af te koelen en technologische infrastructuur.

Partner Content