ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

© ASML
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

De Nederlandse chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder meer naar onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en AI. Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

De TU Eindhoven spreekt van een win-winsituatie. De investering van ASML kan volgens de universiteit ‘grensverleggende’ nieuwe kennis opleveren die maatschappelijk en economisch van belang is. De chipmachinemaker uit het naburige Veldhoven zelf zou profiteren van alle promovendi die worden opgeleid tot topspecialisten die in de chipsector nodig zijn.

Nieuwe cleanroom

ASML betaalt ook mee aan de bouw van een nieuwe cleanroom, een onderzoeksruimte waar zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht zijn gezuiverd om vervuiling van onderzoeksmateriaal te voorkomen. De TU Eindhoven investeert zelf naar verwachting ook nog eens ruim 100 miljoen euro in het cleanroomgebouw en de aanstelling van nieuwe promovendi.

De onlangs afgezwaaide ASML-topman Peter Wennink sloeg eind vorig jaar nog alarm om het vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland. Als die zou verslechteren, zet dat volgens hem het toekomstige verdienvermogen van Nederland onder druk. Daarop kwam het demissionaire kabinet met ‘Project Beethoven’ om de chipmachinebouwer ertoe te bewegen in Nederland te blijven groeien. Samen met de regio Eindhoven zegde het kabinet 2,5 miljard euro toe om de halfgeleidersector in Noord-Brabant te versterken.

Imec krijgt 2,5 miljard euro voor pilootlijn voor geavanceerde chiptechnologie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content