Apple onderschepte in vier jaar al ruim 7 miljard dollar aan ‘mogelijk frauduleuze transacties’

© Getty Images/500px Plus
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Techreus Apple moet onder druk van de EU voortaan alternatieve appwinkels toestaan. Het noopte de techreus ertoe nog eens te onderstrepen hoe veilig de eigen App Store wel is.

Zo laat Apple weten dat het tussen 2020 en 2023 in totaal meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties heeft onderschept. ‘Alleen al in 2023 werd er meer dan 1,8 miljard dollar aan dit soort transacties voorkomen’, klinkt het in een persbericht. In diezelfde periode blokkeerde het fruitmerk ruim 14 miljoen gestolen kredietkaarten in de App Store.

De cijfers staan te lezen in Apples vierde jaarlijkse analyse voor fraudepreventie die woensdag werd gepubliceerd. Daaruit blijkt ook dat het bedrijf vorig jaar ruim 1,7 miljoen apps weigerde omdat ze niet voldeden aan de (welbekende strenge) vereisten van de App Store omtrent privacy, veiligheid en content. Verder verwijderde Apple bijna 152 miljoen beoordelingen en recensies die mogelijk frauduleus waren.

Nepwinkels

Apples systemen om bedrog op te sporen, lijken steeds beter te worden. In 2023 beëindigde het bedrijf circa 118.000 accounts van ontwikkelaars, een pak minder dan de 428.000 van het jaar daarvoor. Ook de accounts van klanten kunnen frauduleus zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om bots die worden gebruikt om te spammen of om beoordelingen, recensies, statistieken en zoekresultaten te manipuleren. Vorig jaar hield Apple zo de aanmaak van meer dan 153 miljoen frauduleuze klantenaccounts tegen en werden bijna 374 miljoen accounts gedeactiveerd vanwege fraude en misbruik.

Ook buiten de App Store spoort het techbedrijf malafide praktijken op. Zo werden de voorbije twaalf maanden ruim 47.000 illegale apps in nepwinkels gedetecteerd en geblokkeerd. Daarbovenop hield Apple de afgelopen maand bijna 3,8 miljoen pogingen tegen om apps te installeren of openen die stiekem worden gedistribueerd via het Developer Enterprise Program, waarmee grote organisaties interne apps beschikbaar kunnen stellen voor gebruik door werknemers.

500-koppig reviewteam

Het App Review-team van Apple bestaat uit meer dan vijfhonderd experts die app-inzendingen van ontwikkelaars over de hele wereld onder de loep nemen, voordat die apps de gebruikers bereiken. Gemiddeld beoordeelt het team ongeveer 132.500 apps per week. In 2023 werden bijna 6,9 miljoen app-inzendingen geëvalueerd. Voor ruim 192.000 ontwikkelaars ging het om hun eerste applicatie in Apples App Store.

Het is geen toeval dat Apple zichzelf juist nu op de borst klopt, als het aankomt op de veiligheid van de eigen App Store. Het bedrijf maakt er geen geheim van dat het, onder druk van de Europese Unie, slechts met veel tegenzin de weg heeft vrijgemaakt voor alternatieve downloadwinkels. Volgens de techreus kunnen die alternatieven niet dezelfde veiligheidsgaranties bieden als Apple zelf, met alle risico’s voor de eindgebruiker van dien.

‘Door frauduleuze activiteiten tegen te gaan, zorgen we ervoor dat gebruikers met een gerust hart software op hun devices kunnen installeren. Apple blijft zich voortdurend inspannen om de kwaliteit en veiligheid van de App Store te waarborgen, zodat alle gebruikers en ontwikkelaars er optimaal van kunnen profiteren’, aldus Apple.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content