Krijgen sociale media binnenkort gezondheidslabels?

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een hooggeplaatste gezondheidsfunctionaris in de Verenigde Staten heeft opgeroepen om in het land gezondheidslabels, zoals op pakjes sigaretten, te plaatsen op socialemediaplatformen.

Surgeon General (een soort Staatssecretaris voor Gezondheid) Vivek Murthy roept daartoe op in een opinie in de New York Times. Hij stelt voor om, zoals op pakjes sigaretten, een gezondheidslabel te plaatsen op sociale media. Dat moet waarschuwen voor het risico op benauwdheid en depressie in kinderen.

Een label bij het openen van de app of site zou ‘ouders en adolescenten er regelmatig aan herinneren dat het niet bewezen is dat sociale media veilig zijn’, aldus Murthy.

Waarschuwing

Gezondheidslabels werden in de jaren zestig voor het eerst ingevoerd in de VS voor sigaretten, na een oproep van toenmalig Surgeon General Luther Terry. Hij had een rapport gepubliceerd waarin roken gelinkt werd aan longkanker. Ondertussen hebben landen wereldwijd, waaronder ook België, het systeem ingevoerd. Murthy wil nu dus iets gelijkaardigs voorzien voor sociale netwerken, in de hoop dat het ouders zal aanmoedigen om meer bezig te zijn met het gebruik van sociale media door hun kinderen, zo schrijft hij.

Murthy gaat in zijn opinie breed in op het gebruik van media door kinderen. Zo roep hij ook op om smartphones te verbannen op scholen, en zegt hij dat ouders hun kinderen zouden moeten verbieden om ze tijdens het eten en na bedtijd te gebruiken. In 2023 publiceerde Murthy een gezondheidsadvies dat een link aantoonde tussen het gebruik van sociale media en problemen met mentale gezondheid. Hij geeft wel aan dat er daar nog geen wetenschappelijke consensus over bestaat. Terwijl er nog extra onderzoek wordt gevoerd, wil hij nu liever al ingrijpen om eventuele schade in te dijken, schrijft hij nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content