Slecht nieuws voor Dashlane en co: Apple komt met een eigen (gratis) wachtwoordmanager

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Op de Worldwide Developers Conference (WWDC) heeft Apple maandag zijn eigen wachtwoordmanager voorgesteld. De Passwords-app werkt niet alleen met de volgende versies van iOS, iPadOS en macOS, maar ook met Windows.

De besturingssystemen van Apple hebben met ‘Sleutelhanger’ al sinds jaar en dag een toepassing die wachtwoorden veilig opslaat, en desgewenst uitwisselt met al je toestellen van Apple. Maar voor een échte gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager, die bijvoorbeeld ook veilige wachtwoorden kan genereren, waren gebruikers tot nu toe aangewezen op (niet zelden betaalde) third party-apps als 1Password, LastPass of Dashlane.

Passkeys

Binnenkort komt daar verandering in. Apples eigen wachtwoordmanager gaat standaard deel uitmaken van iOS 18, iPadOS 18 en macOS 15 – de jongste versies van Apples belangrijkste besturingssystemen die maandagavond onthuld werden. Bovendien zal de Passwords-app ook beschikbaar zijn voor Windows-gebruikers, wat vooral handig is als zij daarnaast met bijvoorbeeld een iPhone of iPad werken.

De verwachting is dat de nieuwe toepassing onder meer ondersteuning zal bieden voor zaken als eenmalige wachtwoorden, Passkeys (waarbij Face ID- of Touch ID-gegevens het klassieke wachtwoord vervangen) en iCloud Keychain, dat verantwoordelijk blijft voor de synchronisatie van de inloggegevens over meerdere toestellen. Het zal naar verluidt ook mogelijk zijn om data van andere wachtwoordmanagers over te dragen naar Apples eigen oplossing.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content