EU legt sancties op aan zes Russische hackers

© Getty Images/iStockphoto
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De EU heeft zes personen toegevoegd aan haar sanctielijst. De mensen werkten voor Russische groepen die phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne.

De zes zien hun tegoeden bevroren en krijgen een reisverbod. Europese burgers en organisaties mogen hen ook geen geld sturen of zaken met hen doen. Na de nieuwe uitbreiding staan er nu veertien personen en vier organisaties op de EU-sanctielijst voor cyberaanvallen.

Twee van de zes hackers, Ruslan Peretyatko en Andrey Korinets werkten voor de zogenoemde Callisto-groep, zo meldt de EU in een persbericht. Die groep, bestaande uit Russische informatieofficieren, probeert gegevens proberen te stelen over de defensie in onder meer EU-landen.  

Conti

Ook Oleksandr Sklianko en Mykola Chernykh van hackersgroep Armageddon worden geviseerd, net als Mikhail Tsarev en Maksim Galochkin, die een belangrijke rol speelden in de malware van Conti en Trickbot. Zij bouwden onder meer malware waarmee cruciale informatiesystemen, zoals in de gezondheidszorg of bij banken, kan vastlopen.

Het toevoegen van mensen of groepen aan de sanctielijst is een ingewikkelde zaak, omdat er ook bewijs moet zijn. Dit is bij cyberaanvallen niet altijd makkelijk. De EU is de speciale sanctielijst voor cyberaanvallen in 2019 begonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content